Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Program Jakości Życia podpisuje protokół ustaleń z Areeb Capital

Program Jakości Życia podpisuje protokół ustaleń z Areeb Capital

Polska to kraj słynący z zaawansowanej nauki, bogatej kultury i pasji do hodowli koni arabskich. Znany jest także na całym świecie jako siedziba takich osobistości jak Fryderyk Chopin, Maria Curie i Robert Lewandowski. Polska ma jednak wiele do zaoferowania. Polska, jeden z największych krajów Unii Europejskiej, ma silne tradycje rolnicze. Polski sektor spożywczy produkuje wiele oryginalnych i niepowtarzalnych produktów spożywczych z naturalnych składników, dbając o zachowanie wartości odżywczych i smaku, spełniając jednocześnie najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości obowiązujące w Unii Europejskiej. Polskie zakłady przetwórcze produkują także produkty posiadające certyfikat „halal”. Tak naprawdę Polska jest jednym z największych europejskich producentów i eksporterów żywności wysokiej jakości.

Polska dzięki dużej i nowoczesnej bazie produkcyjno-przetwórczej jest eksporterem netto żywności. Od czasu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. wartość eksportu rolno-spożywczego wzrosła ponad dziewięciokrotnie. W 2023 r. wartość eksportu osiągnie rekordową kwotę 47,9 mld euro (51,1 mld dolarów), co oznacza wzrost o 10 mld euro rocznie. na rok. Żywność z Polski eksportowana jest głównie na rynki UE, jednak polscy eksporterzy systematycznie zwiększają swoją obecność na rynkach światowych, a polska żywność zyskuje coraz większe miejsce w światowym koszyku żywnościowym. Królestwo Arabii Saudyjskiej jest jednym z najważniejszych partnerów handlowych Polski poza Unią Europejską. Polskie produkty mleczne, zboża takie jak pszenica i produkty zbożowe, a także słodycze i mięso drobiowe cieszą się dużym uznaniem na rynku saudyjskim. Importujemy także polski tytoń.

Wśród szerokiej gamy polskich produktów eksportowych wyróżnia się polskie mięso i przetwory mięsne, zajmujące pierwsze miejsce w strukturze polskiego eksportu rolno-spożywczego. Polska jest światowym liderem w produkcji i eksporcie mięsa drobiowego (największy producent i eksporter w Unii Europejskiej). Jest także ważnym źródłem świeżej, schłodzonej i mrożonej wołowiny. W 2022 r. Polska wyeksportowała mięso, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego o wartości 9,6 mld euro. Wysoką jakość polskiej produkcji mięsa zapewniają zaawansowane metody kontroli jakości i systemy jakości, takie jak Zapewnienie Jakości Produktów Spożywczych i Program Jakości Mięsa (Wołowiny). Blockchain jest również stosowany w sektorze wołowiny do śledzenia wszystkich etapów produkcji, transportu i przechowywania żywności. Wiele rodzajów polskich produktów mięsnych posiada status „Chronionego Oznaczenia Geograficznego” lub „Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności” w Unii Europejskiej.

READ  W Kairze najwyższe wyróżnienia otrzymuje palestyński film, obok Nilu i pierwszego polskiego dokumentu

Zboża i przetwory zbożowe są jednym z głównych produktów eksportowych Polski. Polska jest jednym z wiodących krajów Unii Europejskiej w produkcji zbóż, ze szczególnym uwzględnieniem kukurydzy i pszenicy. Zboża często uprawiane są w gospodarstwach rodzinnych, które łączą tradycję z nowoczesnością. Naturalne i zdrowe polskie produkty przemiału zbożowego są konkurencyjne na rynkach międzynarodowych. Należą do nich produkty piekarnicze, mąki, płatki śniadaniowe, otręby, kasze, makarony i inne produkty. W 2022 r. eksport zbóż i produktów przemiału wzrósł o 40 proc., osiągając 6,6 mld euro.

Polski przemysł mleczarski jest jednym z najmłodszych w Europie. Polskie mleko pozyskiwane jest głównie z dziewiczych regionów Polski północnej i wschodniej. Ścisłe przestrzeganie unijnych standardów higienicznych i weterynaryjnych zapewnia doskonałą jakość mleka. Siedemdziesiąt pięć procent przetwórców mleka w Polsce to spółdzielnie mleczarskie, które pozyskują surowce bezpośrednio od polskich rolników. Oferta produktów mlecznych w Polsce obejmuje sery, twarogi, mleko w płynie, śmietanę, mleko zagęszczone, odtłuszczone mleko w proszku, lody, serwatkę, masło i tłuszcz mleczny, a także jogurty, mleko zakwaszone i inne świeże produkty mleczne. Polska ma silną pozycję w Unii Europejskiej, jeśli chodzi o mleko, zajmując trzecie miejsce w produkcji i czwarte w eksporcie. W 2022 roku wartość polskiego eksportu produktów mleczarskich sięgnęła 3,6 mld euro.

Wśród polskiego eksportu wyróżniają się doskonałe polskie słodycze. Polska jest trzecim eksporterem słodyczy w Unii Europejskiej. Kategoria ta obejmuje bardzo szeroką gamę produktów, takich jak czekoladki, cukierki, pianki, batoniki, bezy, cukierki, toffi, drażetki czekoladowe, owoce, orzechy w czekoladzie, bombonierki, cukierki czekoladowe i wiele innych. Oferta eksportowa polskiego słodyczy obejmuje zarówno tradycyjne polskie przysmaki, jak i nowoczesne i innowacyjne wyroby cukiernicze, powstałe w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby i preferencje konsumentów (m.in. zdrowe przekąski, produkty zawierające zamienniki cukru, produkty bezglutenowe, organiczne, wegańskie i nie tylko). W 2022 r. Polska wyeksportowała cukier i słodycze o wartości 3,2 mld euro.

READ  Ostatni fortepian i rękopisy Fryderyka Chopina zajmują centralne miejsce w odrestaurowanym Muzeum Warszawy

Głównym produktem eksportowym Polski są owoce, zwłaszcza jabłka. Miłość Polaków do tego owocu uczyniła z Polski kraj o największej powierzchni sadowniczej w Europie, z roczną produkcją przekraczającą 4 miliony ton. Dzięki temu Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, czwartym co do wielkości na świecie i trzecim co do wielkości eksporterem na świecie (pod względem wielkości eksportu). Polskie jabłka są dość chrupiące i mają niepowtarzalny, głęboki smak wynikający z klimatu. Dzięki postępowi technologicznemu w zakresie przechowywania i transportu polscy eksporterzy są w stanie zapewnić duże, jednolite dostawy jabłek w najdalsze zakątki świata. Do polskiego eksportu zaliczają się także przetwory owocowo-warzywne, w tym mrożonki, dżemy, pulpy, konfitury, sosy, ketchupy, produkty suszone i liofilizowane oraz produkty suszone. Polska jest znaczącym producentem soków i koncentratów jabłkowych oraz innych soków i napojów owocowych i warzywnych. W 2022 roku polski eksport owoców i przetworów owocowych wyniósł 1,8 mld euro.

Potencjał polskiego eksportu jest jednak większy od notowanych dotychczas wyników handlu. Polska osiąga duże nadwyżki w produkcji niemal wszystkich podstawowych artykułów spożywczych. Dlatego polscy eksporterzy poszukują nowych możliwości współpracy biznesowej z krajami, w których można zbadać potencjał dalszej ekspansji. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, polska agencja rządowa, zdecydowanie wspiera te działania. KOWR pomaga zagranicznym firmom działającym w branży spożywczej w znalezieniu odpowiedniego polskiego partnera biznesowego, a także zapewnia inne niestandardowe rozwiązania, w tym spotkania B2B i sesje promocyjne. Zainteresowani mogą kontaktować się z KOWR: [email protected]

Obecnie KOWR oferuje saudyjskim przedsiębiorcom możliwość osobistego spotkania z polskimi eksporterami żywności w Międzynarodowym Centrum Kongresowo-Wystawienniczym w Riyadzie. Odwiedzający będą mogli odkryć najlepszą polską kuchnię w Pawilonie Polskim „F 50” podczas targów Foodex Saudi Arabia 2023, które odbędą się w dniach 17–20 września.