Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Najlepsza polska kiełbasa w Chicago

Najlepsza polska kiełbasa w Chicago

Znalezienie świetnego polskiego hot doga w Chicago jest jak zobaczenie flagi „W”, gdy Cubs wygrywają, albo pitbulla na Western Avenue: komicznie łatwe.

Wyjaśnienie, czym dokładnie jest polska kiełbasa po Chicago, zajmuje trochę więcej czasu.

Pomimo nazwy, nie znajdziesz takiego w wielu świetnych polskich sklepach z kiełbaskami w Chicago, takich jak Andy’s Deli czy Kurowski’s Sausage Shop. Znajdziesz tam kilkadziesiąt odmian kiełbasy, co po polsku oznacza po prostu kiełbasę. Chociaż można kupić kielbasa soroa, świeżą, jasną kiełbasę, lub kielbasa wesilna, kiełbasę dwukrotnie wędzoną, żadne z miejsc nie oferuje tego, czego większość mieszkańców Chicago oczekiwałaby od bułki. Zamiast tego te kiełbaski są robione wyłącznie z wieprzowiny i są łagodniejsze.

Mieszkańcy Chicago wolą sezonowaną, grubo mieloną kiełbasę, którą nadziewa się naturalną osłonką z dużą ilością czosnku, a następnie wędzi. Zwykle wytwarza się go z połączenia wieprzowiny i wołowiny, ale nie jest to uniwersalne. Większość restauracji grilluje je na płaskiej powierzchni, aby zdjąć osłonkę, choć niektóre preferują stopień chrupkości, który można osiągnąć jedynie poprzez zanurzenie ich we frytkownicy. Kiełbasę ułożoną w bułkę tradycyjnie podaje się z odrobiną żółtej musztardy, kupą drobno podsmażonej cebuli i kilkoma ostrymi marynowanymi papryczkami chili.

Powiedzieć, że na początku XX wieku w Chicago było wielu polskich imigrantów, to mało powiedziane. Według książki „Polskie Chicago: nasza historia, nasze przepisy” Josepha W. Żurowskiego w 1928 r. w mieście żyło około 425 000 Polaków, co stanowiło największą grupę etniczną i około 15% ogółu mieszkańców.

Ci imigranci przywieźli ze sobą swój tradycyjny sposób odżywiania, w tym zamiłowanie do robienia kiełbasek. Do tego czasu niektóre z nich były już dobrze ugruntowane; Rok 1918 okazał się szczególnie owocny, kiedy Mike Mikołajczek otworzył sklep z wędlinami, który ostatecznie stał się Andy’s Deli, a Joseph B. Slotkowski otworzył Slotkowski Sausage Company. (Pamiętaj o tym ostatnim.)

Jednak dopiero imigrant z innej części Europy pomógł spopularyzować polską kiełbasę, którą mieszkańcy Chicago znają i pożerają dzisiaj.

Cem Stefanovic urodził się w mieście Gostivar w 1901 roku, które obecnie znajduje się w państwie Macedonia. (Kiedy się urodził, w rzeczywistości była to część Imperium Osmańskiego, zanim stała się częścią Jugosławii.) Stefanovic opuścił Europę w 1939 roku i udał się do Chicago, gdzie wkrótce zaczął sprzedawać jabłka na Maxwell Street Market, największym targu plenerowym w mieście.

Stefanovic dostał pracę w sklepie z hot dogami swojej ciotki na północno-zachodnim rogu Maxwell Street i Halsted Street. Według wnuka Stefanovica, Jima Christopoulosa, kupił on trybunę od swojej ciotki, zmienił jej nazwę na Jim i starał się wyróżnić ją na tle zatłoczonego stadionu. „Na początku sprzedawał tylko hot dogi, ale chciał czegoś nowego” – powiedział Christopoulos. „Poszedł więc do Słutkowskiego i poprosił, żeby mu zrobili kiełbasę. Potem dodał podsmażoną cebulę i musztardę. I tak się zaczęło.”

READ  Nobl9 otwiera biuro w Poznaniu

Chociaż kiełbasa ta miała wiele cech tradycyjnej polskiej kiełbasy, zwłaszcza kiełbasy zwyczajnej, „Chicago Encyclopedia of Food” zauważa, że ​​nowy produkt również miał podobieństwa do kiełbasy, „ale z osłonkami wieprzowymi o większej średnicy i bardziej agresywnymi przyprawami”.

Ten hot dog odniósł ogromny sukces i pojawiły się jego imitacje. Express Grill, który obecnie znajduje się obok Jim’s Original, został założony przez jednego z siostrzeńców Stefanovic’a. Z czasem polska kiełbasa stała się synonimem targowiska, a danie zaczęto nazywać Maxwell Street Polish. Nawet po oczyszczeniu terenu, aby zrobić miejsce dla Uniwersytetu Illinois w związku z rozbudową Chicago, w całym mieście nadal znajdziesz dziesiątki restauracji z uderzająco podobnym menu, a wszystkie noszą nazwy Maxwell Street.

Skąd pochodzi polska kiełbasa Maxwell Street? Większość restauracji milczy na temat swoich źródeł. Christopoulos chętnie powiedział mi, że Jim’s Original zaczynał od Slotkowskiego, a następnie przeniósł się do Bobaka, ale teraz ma innego dostawcę, którego nazwy nie chce podawać. (Większość właścicieli stoisk stwierdziła, że ​​po prostu nie chciała, aby ich konkurencja o tym wiedziała.)

Wiem, że w okolicy Bridgeport w kilku miejscach używa się kiełbasy firmy Makowski’s Real Sausage Company. Ale liczba firm produkujących polską kiełbasę premium jest długa, w tym Vienna Beef Company, Bobak Sausage Co., Harczak’s Sausage Company, Slotkowski Sausage Co., Ashland Sausage Co. i Crawford Sausage Co. i wiele więcej. (Wkrótce pojawi się post, w którym spróbuję ich wszystkich.)

Jeśli czegoś się nauczyłem, jedząc dziesiątki polskich kiełbasek, to tego, że najważniejsza jest naturalna osłonka, jak najlepsza kiełbasa z Chicago. Polska kiełbasa bez skóry nie ma jędrnego wyglądu, jest mdła i mdła w smaku. Ponadto te lepsze mają tendencję do dodawania trochę wołowiny do mieszanki. Polskie kiełbaski wieprzowe nie tylko wyróżniają się na torcie, ale jeszcze lepiej smakują podane na talerzu.

Oto moje ulubione miejsca, w których można kupić polskiego hot doga Maxwell Street w Chicago.

Polska kiełbasa i kapusta kiszona serwowane są w restauracji Jim's Original pod adresem 1250 S. Union Ave.  W Chicago, 9 sierpnia 2023 r.

Trudno przebić oryginał. Polska kiełbasa u Jim’s ma zawsze rozkosznie chrupiącą osłonkę, która ustępuje miejsca soczystemu, czosnkowemu wnętrzu. Dzięki stosom smażonej cebuli na płaskiej powierzchni wokół głowy wirują fale słodko-ostrego aromatu. Kilka marynowanych chilli z boku dodaje ciepła i ostrej kwasowości.

READ  Prezydent Ruto apeluje do polskich inwestorów o inwestowanie w Kenii

Jednym z powodów, dla których Jim’s jest zawsze tak dobry, jest to, że nigdy nie musisz się martwić, że Twój hot dog pozostanie zbyt długo. Bez względu na godzinę, zawsze jest tłok. „Wiem, że połowa naszej działalności to polska kiełbasa” – powiedział właściciel Jim Christopoulos, szacując, że pierwotna lokalizacja (druga, otwarta w zeszłym roku) obsługiwała od 500 do 1000 osób dziennie. „Przez lata sprzedaliśmy setki tysięcy, a może miliony polskich kiełbas”.

1250 s. Union Street, 312-733-7820; 2775 n. Elston Avenue, 872-206-5279; jimsoriginal.com

Smażona i grillowana kanapka z wędzoną polską kiełbasą w Harczak's Sausage Company przy Higgins Street w Chicago.  Ubrany w gotowaną cebulę, musztardę i giardinierę.

Jeśli chcesz spróbować polskiej kiełbasy prosto ze źródła, odwiedź Lazic Deli w Norwood Park. Ma tych samych właścicieli i budynek co Harczak’s Sausage Company, która została otwarta przez Mike’a Harczaka pod koniec lat pięćdziesiątych. Obecny właściciel Aleks Łazic kontynuuje tradycję wędliniarską wypuszczając polską kiełbasę Maxwell Street. Każdy z nich zanurza się na krótko we frytkownicy, aby przyprawić wrap, zanim będzie gotowy na grillu. Podaje się go na dużej bułce z żółtą musztardą i smażoną cebulą i z przyjemnością zgłaszam giardiniera.

7035 W. Higgins Street, 773-631-8400, lazicdeli.com

Linia detaliczna polskich kiełbas Maxwell Street z Makowski's Real Sausage w Bridgeport.

W około 17 lokalizacjach Home Depot tuż obok wyjścia znajdziesz mały stragan z hot dogami o nazwie Fixin’ Franks. Stoisko, którego właścicielem jest Conley Shirley, od razu przyciąga uwagę fantastyczną polską kiełbasą Makowski. Chociaż możesz dostać taki ze standardową żółtą musztardą, smażoną cebulą i marynowanymi chilli, tak naprawdę potrzebujesz JPG Maxwell Street Polish. Ta współpraca z włoskim sklepem spożywczym premium JP Graziano’s dodaje chrupiącej i pikantnej giardiniery na wierzchu. Okazuje się, że jest to doskonały dodatek, który chciałbym zobaczyć w większej liczbie miejsc w mieście.

wiele witryn, instagram.com/fixinfranks

Dorkalski z Flub A Dub Chub's.

Jeśli jesz polską kiełbasę z wołowiny, niewątpliwie próbujesz którejś z wiedeńskich kiełbas wołowych. Szeroko zakrojone testy doprowadziły mnie do wniosku, że w większości miejsc używa się wersji bez skóry, która nie ma chrupiącej skorupy, której pragnę. Na szczęście wciąż jest wiele miejsc, które serwują naturalną wersję w twardej oprawie. Moją ulubioną można znaleźć w Flub A Dub Chub’s, małym podziemnym sklepie z hot dogami w Lakeview. Na kiełbasie widać czarne ślady grilla, które nadają każdemu kęsowi mięsisty akcent.

READ  Komentarz Brunela: Nasza gospodarka działa, gdy konsumenci wybierają zwycięzców

3021 n. Broadway, 773-857-6500, Flubadubchub.com

Kimski bawi się tradycyjną polską kiełbasą, włączając wpływy koreańskie.

Zdecydowana większość polskiej kiełbasy w Chicago automatycznie kojarzy się z musztardą żółtą, smażoną cebulą i marynowaną papryką. Najlepszym wyjątkiem jest standard Marii w Kemsky. Może zacząć się od pulchnej polskiej kiełbasy, którą lekko drapie się z wierzchu, aby chrupała podczas grillowania, ale potem pojawia się musztarda z soju, czystym koreańskim alkoholem. Na wierzchu znajduje się szczypta cebuli i cała góra jasnofioletowego kraut chi, kimsky będącego połączeniem kiszonej kapusty i kimchi. Nawet ciasto jest inne. Zamiast zwykłej miękkiej oferty Kimki używa wystawnej bułki brioche nadziewanej masłem firmy Spoke and Bird. Mamy nadzieję, że to wspaniałe dzieło zainspiruje kolejnych szefów kuchni do eksperymentowania z hot dogami.

954 W 31st Street, 7336-823-773, kimskiicago.net

Hot dog Buddy Long w restauracji Kaiser Tiger.

Chcesz odejść od standardowej smażonej cebuli i żółtej musztardy? Sprawdź tę stację piwa i hot dogów w West Loop. Tutaj polska kiełbasa jest podawana z pikantną musztardą chrzanową i kiszoną kapustą w takiej ilości, aby dodać charakterystycznego akcentu każdemu kęsowi. Sama kiełbasa ma niesamowicie chrupiącą osłonkę, która następnie ustępuje miejsca soczystemu wnętrzu.

Ulica W. Randolpha 1415; 312-243-3100; kaisertiger.com

Pracownicy przygotowują zamówienia na wynos w porze lunchu w restauracji Portillo's River North w Chicago, 20 października 2021 r.

Większość restauracji bardzo niechętnie mówiła mi, skąd pochodzi polska kiełbasa. Ale nie Portillo. Na stronie sieci z dumą można przeczytać, że do grillowanej polskiej kiełbasy Maxwell Street używa Makowskiego. Sklep może w swojej wersji użyć bułki makowej, ale poza tym trzyma się tradycyjnej polewy Maxwell Street składającej się z żółtej musztardy, smażonej cebuli i, jeśli lubisz, odrobiny sportowego pieprzu.

wiele witryn; portillos.com

Polska kiełbasa z JJ Sausage Maxwell Street.

W Chicago dodanie „Maxwell Street” do nazwy restauracji mówi pewne rzeczy. W pierwszej kolejności będzie specjalizować się w polskiej kiełbasie, drugorzędną rolę będą odgrywać hot dogi, burgery i kanapki z szynką. Po drugie, wszystko zostanie pokryte słodką smażoną cebulą, musztardą i marynowanym chilli. Po trzecie, możesz zapomnieć o jadalni, chociaż obok niej może stać metalowy stół.

Któregoś tygodnia postanowiłam zjeść w jak największej liczbie lokali, przechadzając się po mieście, od West Side aż po przedmieścia Dolton. I wiesz co? Wszyscy byli tacy cudowni. Chociaż jakość frytek była bardzo zróżnicowana, polskie kiełbaski podawane we wszystkich tych restauracjach były jednakowo doskonałe. Zasadniczo, jeśli widzisz Maxwell Street w nazwie, prawdopodobnie masz szczęście.

Magazyn Maxwell Street, 411 W 31st Street, 312-326-3514

Oryginał Maxwell Street, 3801 W. Harrison Street, 773-940-2270, theoriginalmaxwellstreet.com

Oryginalna ulica Maxwell Street w Chicago, 5304 S. Western Ave., 605-313-0713

Maxwell Street Express, 7901 S. Wentworth Street, 773-952-7655

Maxwell Polish Street 79th Street Grill, 7901 S. Chicago Ave., 773-768-3976

Maxwell Polish Street, 7445 S. State Street

JJ Sausage Maxwell Street, 1320 Sibley Blvd., Doulton; 708-896-6520

[email protected]