Terrance Woods pamięta, jak jechał na rowerze z domu z dzieciństwa przy Pierson Street do biura nieruchomości ojca przy Camelback Road, żeby zamówić pięć dolarów.
Wtedy, mówi, drogi były cichsze, a dzieci z sąsiedztwa krążyły po całym skrzyżowaniu obecnie ruchliwej Camelback Rd i Central Avenue. Przy Camelback Street w pobliżu Trzeciej Alei, w średniej wysokości penthouse’ie, który obecnie jest Rise Uptown Hotel w Camelback, mieściło się biuro jego ojca, Dona Woodsa.
Woods był wybitną postacią na rynku nieruchomości w dolinie pod koniec lat pięćdziesiątych i rozwinął swój biznes z tego biura.
Teraz nazwa powraca, gdy ekspert od koktajli Phoenix, Ross Simon, otworzył w kosmosie nowy bar koktajlowy.
Oryginalny inspirowany neonem zdobiący hotel wskazuje najwyższe piętro baru na dachu, zwanego Don Woods’ Say When.
Terrance Woods mówi, że odnowienie imienia przyniosło radość jemu, jego rodzeństwu i wszystkim ich dzieciom – wnukom Dona Woodsa.
„To naprawdę duży komplement dla całej mojej rodziny, że w ten sposób poznają mojego tatę” – mówi.
Kiedy przyjaciele odwiedzali jego dom, Woods był znany z tworzenia charakterystycznej wersji staromodnego, który otrzymał nazwę Wild Woods. Terrance pamięta, jak jego ojciec rozbijał puszkę mrożonej mieszanki lemoniady, aby dodać odrobinę słodko-kwaśnego smaku do swoich koktajli whisky. Chociaż Simon może wybierać różne składniki w swoich ekskluzywnych drinkach, rodzinne dziedzictwo żyje dalej.
„Mój tata by to docenił” – mówi Woods. „Mój tata docenił dobry koktajl, a pójście do miłego miejsca robi dobre koktajle. Lubił relaksujące rzeczy w życiu”.
Co mówi Don Woods i kiedy?
Ross Simon Barren jest właścicielem dwóch nagradzanych koktajli w centrum Phoenix: Bitter & Twisted Cocktail Parlor i Little Rituals. W hotelu Rise Uptown powstały już inne koncepcje Simona. Na parterze przy basenie goście hotelowi i publiczność mogą zwiedzać Lylo, bar i restauracja na świeżym powietrzu serwująca orzeźwiające koktajle przy basenie, smażonego kurczaka i poke.
Teraz Simon otwiera kolejny bar na terenie posiadłości. Tyle że tym razem to cztery piętra. Przez parking Lylo i do windy klienci są przewożeni do zabytkowego salonu z lat 60. i 70. z drewnianymi meblami, pluszową czerwoną wykładziną i złotymi akcentami.
Kabiny ze skóry strusiej w kolorze bordowym wypełniają połowę przestrzeni, a pozostałe budki pokryte są długim prętem pokrytym bordowym welurowym frontem.
Na zewnątrz duży taras z altanami i sofami na zewnątrz oferuje widok na świecące światła Phoenix. O zachodzie słońca góra Camelback w oddali zmienia kolor na różowy.
„Chcieliśmy mieć inne doświadczenie od Lylo” – mówi Simon. „To trochę bardziej cudowne doświadczenie”.
Historia przestrzeni zainspirowała wystrój i przebija się na wiele sposobów. Simon wyjaśnia, że był to oryginalny projekt architektoniczny budynku, meandrujący, pokryty gontem dach z wieloma dachami.
„Sam budynek i konstrukcja są oryginalne” – mówi Simon. „Zrobiliśmy to ładnie.”
Co znajduje się w menu z jedzeniem i piciem?
W ciągłym ukłonie w stronę historii budynku, sekcja menu baru skupia się na klasycznych koktajlach, w tym charakterystycznym dla Simona Old Fashioneds i Flawless Martini. Sekcja zatytułowana Remiksy oferuje odświeżone wersje klasycznych drinków. Simon wyjaśnia, że Grand Nacional to dżungla na mule, ale z dużą dozą talentu.
Koktajl składa się z mezcalu z dodatkiem czarnej porzeczki, mirry, puree z marakui i domowego piwa imbirowego. Następnie polewa się gałką lodów i łyżką syropu z czarnej porzeczki, która powoli rozpuszcza się w napoju.
Jednak większość listy podzielona jest na dwie główne sekcje: highballs i spritz. Zapytany, dlaczego zdecydował się skupić na tych dwóch kategoriach napojów, Simon odpowiedział, że są idealne do popijania na dachu pod mżawką w upale Arizony.
„Ponadto nie sądzę, żeby to się faktycznie stało” – mówi. „Myślę, że to rodzaj powrotu do zdrowia”.
Niektóre opcje Highball obejmują:
- Liść limonki, zrobiony z ginu namoczonego w liściach trawy cytrynowej, serduszek z limonki, soku z cytryny, soli i sody. Simon wyjaśnia, że ten orzeźwiający napój może być idealny dla miłośników mleczarni.
- Polski hip hop na bazie wódki, sherry, cydru jabłkowego i sody. Ten napój jest inspirowany Soda jabłkowa była ceniona przez Simona od dzieciństwa jako przysmak.
- Czeski hip-pole składa się z ginu, wytrawnego wermutu, sherry, soku z kaparów, toniku z czarnego bzu i sody. Ten pyszny napój to idealna kula dla miłośników brudnych martini.
Menu oferuje również pięć różnych rodzajów posypek, które według Simona mają „całkowicie różne smaki”.
Simon mówi, że miłośnicy tradycyjnego Aperola Spritza mogą cieszyć się strzelbą, ponieważ wygląda bardzo podobnie do klasycznego włoskiego drinka. Ci, którzy chcą oderwać się od tradycji, mogą spróbować języka sycylijskiego, mówi Ross, opisując go jako hołd dla oryginału, „ale bardziej zabawny”.
Szacuje, że Asti, przyrządzona ze świeżego soku z arbuza i przyozdobiona plastrami arbuza, zachwyci tłum.
Ci, którzy szukają lżejszego posiłku niż plasterek arbuza jako przystawkę, mogą zamówić z niewielkiego menu baru. Dostępne opcje to:
- Domowe chipsy ziemniaczane z kremem czosnkowym i dipem ziołowym.
- Oliwki nasączone ginem.
- Marynowane anchois z grzankami i konfiturą pomidorową.
- Półmisek serów podawany z pieczywem, konfiturą pomidorową, musztardą, winogronami i migdałami.
Koktajle wahają się od 12 do 14 USD; Obiad waha się od 8 do 21 USD. Dostępny jest również wybór piwa i wina.
Mówi Don Woods, kiedy świętuje swoje wielkie otwarcie w niedzielę, 6 czerwca. Następnie bar otwiera się o 16:00 od czwartku do niedzieli. Rezerwacje są obecnie wymagane i Można to zrobić online.
Detale: Don Woods mówi, kiedy w hotelu Rise Uptown przy Camelback Road 400 W w Phoenix. 480-536-8998, gadka.pl.
Wyjdź i o:Przewodnik po najlepszych rzeczach do zrobienia i zobaczenia tego lata w Metro Phoenix
Połącz się z reporterem w [email protected]. Śledź ją na Twitterze pod adresem Umieść tweeta, na Facebooku pod adresem Tyrion Rose A na Instagramie pod adresem Tyriona.
Wspieraj lokalną prasę i Subskrypcja do azcentral.com już dziś.
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Kto gra Sookie w serialu aktorskim „Avatar: Ostatni władca wiatru”?
Kinopolis – Festiwal Filmów Polskich w Dublinie (7-10 grudnia) – Polska w Irlandii
Wstyd: Więzy rodzinne rapu i Cyganów w dramacie Netfliksa – Romea.cz