Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

GH Mumm robi szampana do przestrzeni

GH Mumm robi szampana do przestrzeni

Zaprojektowany do zrzucenia w kosmos, Maison Mumm opracował szampana jako sposób na „utrzymanie połączenia z Ziemią i jej kulturą”. Jenny Suthan donosi

Maison Mumm błyszczy w przyszłości dzięki swojej premierze Cordon Rouge Stellarszampan na zamówienie przeznaczony do picia w kosmosie, na następnym samolocie Aksjomat Przestrzeń stacja Kosmiczna.

Aby zachować zgodność ze specyfikacją podwójnego szampana AOC space-AOC, Mumm Cordon Rouge Stellar musiał spełnić złożony zestaw ograniczeń (np. gazowa ciecz bez grawitacji, ciśnienie w butelce, zgodność z żywnością, specyfikacje materiałowe, rozmiar, ergonomia i intuicyjne użytkowanie).

Aby wino nie eksplodowało, kieliszek do szampana jest zamknięty w aluminiowym aluminium, a wino jest zabezpieczone niezawodnym uszczelnieniem ze stali nierdzewnej. Wierzch, zwany częścią „serwisową”, składa się z długiej szyjki zakończonej korkiem i pierścieniem, który pozwala na zatrzymanie korka i zamknięcie mechanizmu butelki ze stali nierdzewnej.Dzięki futurystycznemu wyglądowi Mumm Cordon Rouge Stellar przypomina tradycyjną butelkę szampana i jak najwierniej odtwarza rytuał degustacji szampana.

Octave de Gaulle, założyciel SPADE (agencji specjalizującej się w projektowaniu obiektów do zastosowań lotniczych), mówi: „Ten projekt jest oczywiście bardzo stymulujący ze względu na swój zaawansowany technologicznie charakter i stuprocentową francuską tożsamość, od projektu po produkcję .

„Ale jest to również bardzo ekscytujące, ponieważ technologia służy tutaj większemu celowi: szampan intensyfikuje pamięć o Ziemi, klimacie, doświadczeniach przodków i doznaniach smakowych wszystkich tych, którzy rozwiną się daleko od Ziemi”.

Warunki degustacji szampana w kosmosie zmieniają się również na poziomie fizjologicznym wraz ze zmianą węchu. Zmodyfikowano również zachowanie szampana – z powodu braku grawitacji bąbelki nie unoszą się już na powierzchnię, aby nie uwalniać zawartych w nich cząsteczek zapachowych.

Mama mówi: „Sekwencja sensoryczna jest specyficzna i tworzy nowe doznania.Najpierw dotyka się zmysłu wzroku, a następnie wino – w postaci piany – wchodzi w kontakt z ustami i ustami i jest wdychane przez usta.

READ  Olbrzymia chmura gruzu zauważona przez teleskop NASA po zderzeniu ciał niebieskich

„Gdy pianka dostanie się do wnętrza ust, piana otacza ściany, w których występuje efekt kapilarny. Ogólne postrzeganie wina zmienia się wraz ze słabszym zapachem, co jest kluczową cechą degustacji wina. Niektóre nuty są widoczne bardziej niż inne.”

Mając na uwadze te specyficzne kryteria, Laurent Fresnet z Maison Mumm wybrał mieszankę Mumm Cordon Rouge wykonaną z winogron ze zbiorów 2016, która obejmuje większość Pinot Noir – charakterystyczną dla domu odmianę winogron – i uzupełnioną winami rezerwowymi z ostatnich pięciu lat (do 36 centów).

„Moim celem było zachowanie świeżości i siły Mumm Cordon Rouge, wzmacniając intensywność jego aromatów wraz z dłuższym starzeniem i dawką starego likieru winnego w dębowych beczkach” – mówi Fresnet.

W wieku na pięcioletnich slajdach Champagne rozwinął nuty dojrzałych żółtych owoców i brzoskwini winogronowej, a także suszonych owoców, orzechów laskowych i pralin. Likier z wina dojrzewającego w dębowych beczkach dodaje nuty wanilii i ciasta.

W rezultacie Fresnet uwydatnił cechy stylu Mumm – świeżość, intensywność i złożoność – w warunkach degustacji, w których zmieniają się zmysły – zapach i smak.

Michael Suffredini, prezes i dyrektor generalny Axiom Space, mówi: „Współpraca Axiom z Mumm i Mumm Cordon Rouge Stellar zakłada, że ​​aby wprowadzić ludzkość w kosmos, nie tylko możemy sprowadzić ludzi, ale musimy wprowadzić ludzkie tradycje.

„Filozofia Celebration of Humanity wzmacnia nasz cel, jakim jest Stacja Axiom, miejsce docelowe nowej generacji, które będzie służyć jako kwitnący dom w kosmosie, aby umożliwić zróżnicowaną gospodarkę kosmiczną, więcej eksploracji i większy dostęp ludzi do kosmosu”.

Cesar Giron, prezes Maison Mumm, mówi: „Innowacje są częścią tożsamości Maison Mumm od 1827 roku, a Mumm Cordon Rouge Stellar jest tego najlepszym przykładem.

„Ten projekt łączy wybitne francuskie know-how, aby czerpać korzyści z tak drogiego nam współistnienia na Ziemi.

READ  Boeing Starliner podejmuje drugi bezzałogowy lot na stację kosmiczną | nowości naukowe i technologiczne

„Już w 1904 Maume był na pokładzie z komandorem Jean-Baptiste Charcotem, aby uczcić pierwszą udaną francuską ekspedycję na Antarktydę. Jutro życie pionierów XXI wieku będzie towarzyszyć w ten sam sposób na tym nowym terytorium to jest przestrzeń.”

„W kosmosie konieczne jest utrzymanie związku z Ziemią i jej kulturą. Jako symbol sztuki życia, która przetrwała w czasie, szampan ma ten uniwersalny urok” – mówi współpracownik Jean-Francois Clairvoy, astronauta z francuskiego Europejska Agencja Kosmiczna i ekspert ds. trzech misji kosmicznych NASA.

Mumm Cordon Rouge Stellar będzie służył na pokładzie nadchodzących załogowych misji Axiom na niską orbitę okołoziemską oraz na Axiom, pierwszej na świecie komercyjnej stacji kosmicznej, aby przetestować i odkryć rytuały degustacji w rzeczywistych warunkach kosmicznych.