Po tym, jak zeszłoroczna impreza padła ofiarą pandemii Covid, powraca w niesamowitym stylu z szeroką gamą produktów spożywczych i napojów dostępnych do kupienia lub po prostu do testu smaku.
Oprócz naleśników, ciastek i tradycyjnych brytyjskich przysmaków odwiedzający mieli okazję spróbować niektórych przysmaków, w tym grillowanej polskiej kiełbasy i holenderskich naleśników.
Wszędzie, gdzie wszedłeś na rynek bydła, twoje zmysły były atakowane przez cudowny zapach dziesiątek straganów.
Wśród najbardziej ruchliwych straganów był Samosa Wallah, ulubiony produkt kuchni indyjskiej Melton wprowadzony na rynek w 2017 roku.
Klient został przywitany przez współzałożyciela Kirana Turakię, który patrzył na niego w kolorowym jedwabnym garniturze, który nosi z królewskim turbanem i jasnymi szpiczastymi butami.
„Robimy sobie naprawdę dobrze – ludzie wydają się kochać samosy” – powiedział Milton Times Kiran, którego produkty z jagnięciny, kurczaka i warzyw są sprzedawane w sklepach, kawiarniach i barach w całym regionie i poza nim.
„Naszym marzeniem jest, aby Milton Mowbray był tak samo sławny z samos, jak z szynki i zapiekanek z serem Stilton.
„Za tym kryje się jakaś historia, ponieważ w XIX wieku indyjscy królowie spędzali czas z angielskimi królami i szlachtą w Milton i jedli razem te samosy”.
Zwiedzających zafascynowało stoisko Feast and the Furious, firmy Melton, która specjalizuje się w wędzeniu szerokiej gamy produktów w celu uzyskania niepowtarzalnych smaków.
Produkt ten jest podstawą na cotygodniowych targach rolniczych w mieście, a ludzie chętni do spróbowania produktów, takich jak nagradzany wędzony ser wegański i wędzone placki z wieprzowiną, cieszą się dużym zainteresowaniem.
Na festiwalu poszło nam naprawdę dobrze” – powiedział Graham Oaks, ojciec założyciela, Johna.
„Nie ma innego produktu takiego jak my, ponieważ palimy wszystko, a ludzie chcą spróbować produktów.
„Dobrze, że festiwal jedzenia powrócił, ponieważ przegapiliśmy te wydarzenia podczas pandemii.
„Byliśmy w stanie kontynuować zamknięcia, ponieważ na szczęście rynki rolników pozostały otwarte”.
Bowring Butchers sprzedają również swoje produkty na targu rolniczym, który jest otwarty w każdy wtorek i piątek rano.
Ich firma z Nottinghamshire nabrała ogromnego rozpędu po tym, jak firma Meat and Potato Pie zdobyła najwyższe wyróżnienie podczas niedawnych nagród British Pie Awards, które odbyły się w tym mieście.
Sarah Meham powiedziała: „To był taki dobry festiwal dla nas wszystkich.
„Oczywiście zdobycie nagród za ciasto pomogło nam stać się bardziej znanym, było to świetne dla biznesu”.
Na festiwalu było mnóstwo do zmycia jedzenia, a bar Round Corner Brewing robił dobrą robotę na miejscu.
Stoiska Old Vodka, Sloeberry Spirits i Blueberry Wine miały dużą aktywność.
Zespół Multum Gin Parvo – firmy z Rutlandu – stwierdził, że nie ma kompromisów w popularności ginu.
Odwiedzający stoisko degustowali niektóre ze swoich smakołyków, w tym Earl Grey, miód Rutland i Immigrant Jane, część przychodów ze sprzedaży została przekazana organizacji charytatywnej zajmującej się ochroną przyrody, Osprey Leadership Foundation.
Katie Smith, która była na stoisku z Elizabeth Loach, powiedziała: „Mamy teraz pięć ginów i fajnie jest móc popisać się na tym festiwalu.
„Popularność Gina wciąż rośnie”.
Festiwal oferował również odwiedzającym możliwość zrobienia wczesnych świątecznych zakupów z wyborem straganów nieżywnościowych, w tym pamiątek i prezentów od Foxy Lots, opartego na King Street,
Po zwiedzeniu dziesiątek straganów można było zrobić sobie przerwę od jedzenia i zakupów, siedząc w Food Theatre, gdzie ambasador Dickinson i Maurice Stephen Hallam przedstawili historię słynnego placka wieprzowego z Milton i pokazali, jak to było zrobione. Podnieś do nich rękę.
Inni prezenterzy to telewizyjna kucharka Rachel Green, celebrytka szefowa kuchni Theresa Bovey i wychowana lokalnie Marianne Lomb, była finalistka programu BBC MasterChef.
Organizator, Matthew O’Callaghan, powiedział Milton Times: „To był wspaniały festiwal. Pomimo wirusa Covid, braku paliwa, pogody i wszystkiego, co można było w nas rzucić, po prostu poszło naprzód i wszyscy świetnie się bawili. dzień wolny.
„W sobotę było wilgotno, więc mieliśmy mniejsze liczby, ale niedziela była dniem pełnym wrażeń ze wschodem słońca.
„W sumie mieliśmy do 7000 osób i wiele dzieci, które mogły przyjść za darmo.
„Mieliśmy wielu producentów, którzy mają bardzo dobre interesy i bardzo dobrze wrócili do Milton”.
Kolejnym dużym wydarzeniem dla smakoszy w mieście jest ChocFest i PieFest razem, 13 i 14 listopada, które również odbędą się na targu bydła.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex