Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Tysiące cieszą się rajem jedzenia i picia, gdy Festiwal Milton powraca w wielkim stylu

Samosa i Bóg na swoim stoisku na East Midlands Food Festival w Melton Rodeo w niedzielę EMN-210410-155110001

Po tym, jak zeszłoroczna impreza padła ofiarą pandemii Covid, powraca w niesamowitym stylu z szeroką gamą produktów spożywczych i napojów dostępnych do kupienia lub po prostu do testu smaku.

Oprócz naleśników, ciastek i tradycyjnych brytyjskich przysmaków odwiedzający mieli okazję spróbować niektórych przysmaków, w tym grillowanej polskiej kiełbasy i holenderskich naleśników.

Wszędzie, gdzie wszedłeś na rynek bydła, twoje zmysły były atakowane przez cudowny zapach dziesiątek straganów.

Elizabeth Loach i Katie Smith na stoisku Multum Gin Parvo na East Midlands Food Festival w Melton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155230001

Wśród najbardziej ruchliwych straganów był Samosa Wallah, ulubiony produkt kuchni indyjskiej Melton wprowadzony na rynek w 2017 roku.

Klient został przywitany przez współzałożyciela Kirana Turakię, który patrzył na niego w kolorowym jedwabnym garniturze, który nosi z królewskim turbanem i jasnymi szpiczastymi butami.

„Robimy sobie naprawdę dobrze – ludzie wydają się kochać samosy” – powiedział Milton Times Kiran, którego produkty z jagnięciny, kurczaka i warzyw są sprzedawane w sklepach, kawiarniach i barach w całym regionie i poza nim.

„Naszym marzeniem jest, aby Milton Mowbray był tak samo sławny z samos, jak z szynki i zapiekanek z serem Stilton.

Graham Oaks zarządza ucztą i furią podczas East Midlands Food Festival w Milton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155150001

„Za tym kryje się jakaś historia, ponieważ w XIX wieku indyjscy królowie spędzali czas z angielskimi królami i szlachtą w Milton i jedli razem te samosy”.

Zwiedzających zafascynowało stoisko Feast and the Furious, firmy Melton, która specjalizuje się w wędzeniu szerokiej gamy produktów w celu uzyskania niepowtarzalnych smaków.

Na festiwalu poszło nam naprawdę dobrze” – powiedział Graham Oaks, ojciec założyciela, Johna.

Scena z East Midlands Food Festival w Melton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155251001

„Nie ma innego produktu takiego jak my, ponieważ palimy wszystko, a ludzie chcą spróbować produktów.

„Dobrze, że festiwal jedzenia powrócił, ponieważ przegapiliśmy te wydarzenia podczas pandemii.

„Byliśmy w stanie kontynuować zamknięcia, ponieważ na szczęście rynki rolników pozostały otwarte”.

Bowring Butchers sprzedają również swoje produkty na targu rolniczym, który jest otwarty w każdy wtorek i piątek rano.

Stephen Hallam, słynny ambasador marki pork pie Dickinsona i Maurice’a Meltona, wygłasza wykład w Food Theatre na East Midlands Food Festival w Milton Rodeo w niedzielę EMN-210410-155130001

Ich firma z Nottinghamshire nabrała ogromnego rozpędu po tym, jak firma Meat and Potato Pie zdobyła najwyższe wyróżnienie podczas niedawnych nagród British Pie Awards, które odbyły się w tym mieście.

Sarah Meham powiedziała: „To był taki dobry festiwal dla nas wszystkich.

„Oczywiście zdobycie nagród za ciasto pomogło nam stać się bardziej znanym, było to świetne dla biznesu”.

Na festiwalu było mnóstwo do zmycia jedzenia, a bar Round Corner Brewing robił dobrą robotę na miejscu.

Stoiska Old Vodka, Sloeberry Spirits i Blueberry Wine miały dużą aktywność.

Zespół Multum Gin Parvo – firmy z Rutlandu – stwierdził, że nie ma kompromisów w popularności ginu.

Sarah Mayham o Boring Butchers stoi na East Midlands Food Festival w Milton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155140001

Odwiedzający stoisko degustowali niektóre ze swoich smakołyków, w tym Earl Grey, miód Rutland i Immigrant Jane, część przychodów ze sprzedaży została przekazana organizacji charytatywnej zajmującej się ochroną przyrody, Osprey Leadership Foundation.

„Popularność Gina wciąż rośnie”.

Festiwal oferował również odwiedzającym możliwość zrobienia wczesnych świątecznych zakupów z wyborem straganów nieżywnościowych, w tym pamiątek i prezentów od Foxy Lots, opartego na King Street,

Po zwiedzeniu dziesiątek straganów można było zrobić sobie przerwę od jedzenia i zakupów, siedząc w Food Theatre, gdzie ambasador Dickinson i Maurice Stephen Hallam przedstawili historię słynnego placka wieprzowego z Milton i pokazali, jak to było zrobione. Podnieś do nich rękę.

Inni prezenterzy to telewizyjna kucharka Rachel Green, celebrytka szefowa kuchni Theresa Bovey i wychowana lokalnie Marianne Lomb, była finalistka programu BBC MasterChef.

Organizator, Matthew O’Callaghan, powiedział Milton Times: „To był wspaniały festiwal. Pomimo wirusa Covid, braku paliwa, pogody i wszystkiego, co można było w nas rzucić, po prostu poszło naprzód i wszyscy świetnie się bawili. dzień wolny.

„W sobotę było wilgotno, więc mieliśmy mniejsze liczby, ale niedziela była dniem pełnym wrażeń ze wschodem słońca.

„W sumie mieliśmy do 7000 osób i wiele dzieci, które mogły przyjść za darmo.

„Mieliśmy wielu producentów, którzy mają bardzo dobre interesy i bardzo dobrze wrócili do Milton”.

Kolejnym dużym wydarzeniem dla smakoszy w mieście jest ChocFest i PieFest razem, 13 i 14 listopada, które również odbędą się na targu bydła.

Kim Baker, właścicielka Foxy Lots, prezentuje niektóre ze swoich produktów podczas East Midlands Food Festival w Melton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155210001
Scena z East Midlands Food Festival w Melton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155301001
Wyjście przez bramę na East Midlands Food Festival na Melton Livestock Market w niedzielę EMN-210410-155100001