Gdy restauracje, bary i puby otworzyły się ponownie po raz pierwszy od siedmiu miesięcy, Polacy zdjęli maski, przytulili się do przyjaciół i poczęstowali odzyskaną wolnością.
Ponowne otwarcie, teraz ograniczone do konsumpcji żywności i napojów na świeżym powietrzu, oficjalnie odbyło się w sobotę. Wielu nie mogło się doczekać uderzenia o północy i zgromadziło się przed popularnymi rowami irygacyjnymi, aby świętować piątkowy wieczór na ulicach Warszawy i innych miast. Niektórzy przynosili własne piwa, aby je złapać, dopóki nie kupili drinków o północy – chociaż początkowo widziano bary oferujące piwo i koktajle.
„Teraz są otwarte i jestem bardzo podekscytowany. Wiesz, że czujesz, że wróciła ci wolność” – powiedział 38-letni Gabriel Nikilovsky ze Szwecji, który sączył piwo przy stoliku na świeżym powietrzu w popularnym pawilonie na dziedzińcu pełnym pubów. w centrum Warszawy., Ale byłeś uwięziony w domu. „
Dj-e w końcu przyszli do pracy, a personel i personel pospiesznie uzupełnili zamówienia. Tymczasem koniec konieczności noszenia masek na zewnątrz potęgował poczucie wyzwolenia. Maski będą nadal potrzebne w miejscach takich jak transport publiczny i sklepy.
Właściciele baru również byli zadowoleni, że mogli wreszcie zacząć zarabiać, a wielu twierdziło, że zostali zbombardowani żądaniami rezerwacji, które doprowadziły do otwarcia.
„Dziś czujemy się jak na Nowy Rok, bo odliczamy do północy” – powiedziała Kasia Skkebanska, współwłaścicielka popularnego baru CAVA przy modnej warszawskiej ulicy Novi Swad. „To jak Nowy Rok w maju”.
Kontrola zakażeń ogranicza się do podawania wyłącznie żywności i napojów spożywanych w restauracjach, kawiarniach i innych lokalach od jesieni zeszłego roku.
„Wszyscy mówią, że są zmęczeni jedzeniem, które wyjmują, jedzeniem podawanym w plastiku” – powiedziała Szczepańska.
Złagodzenie lokautu w kraju odbywa się etapami, ale ponowne otwarcie sklepów monopolowych z ogrodami na świeżym powietrzu lub jadalnią było ważnym psychologicznym krokiem na drodze do przywrócenia domyślnych wartości. Od 29 maja żywność w pomieszczeniach będzie ponownie dozwolona.
Nie wszystkie firmy przeżywają długie miesiące przymusowych zamknięć, jednak nawet przy pewnej pomocy rządu inne będą po prostu działać w pierwszej kolejności, aby zrekompensować swoje straty.
Wraz z rozwojem szczepień w całej Unii Europejskiej, której Polska jest członkiem, ograniczenia zostały złagodzone, a liczba nowych zakażeń COVID-19 i hospitalizacji w Polsce spadła w ostatnich tygodniach.
Jednak wielu uważa, że nie mogą się w pełni zrelaksować.
Alexandra Konopka zarządza barem przy słynnym korowodzie nad Wisłą, gdzie ludzie sącząc leżaki i drinki w plażowym klimacie w ogrodzie z piasku. Martwi się też, że blokad może być więcej, ponieważ w obiegu znajdują się nowe warianty wirusów. Powiedział, że trudności ze znalezieniem pracowników wiążą się z nowymi wyzwaniami.
„Nie każdy jest chętny do pracy w gastronomii czy hotelarstwie, bo spodziewają się utraty pracy” – powiedział Konobka. „Zmienili biznes. Trudno o obsługę”.
Monica Resutka, jedna z hałaśliwych klientów w swoim barze, powiedziała, że bardzo straciła kontakt z ludźmi podczas miesięcy zamknięcia i cieszyła się z powrotu do normalnego życia.
Rusetka, 23-letnia studentka psychologii, powiedziała: „To normalne uczucie, które nagle zmienia się w coś niesamowitego”. To jest dobre uczucie. „
„Totalny maniak jedzenia. Nerd zombie. Idol z przyszłości. Wichrzyciel. Badacz mediów społecznościowych”.
More Stories
Why InsFollowPro.com is the Best Place to Buy Instagram Likes
Jak obstawiać baseball u Rabona bukmacher
W ślad za Łotwą, Polska rozważa wprowadzenie zakazu importu rosyjskiego, białoruskiego zboża – Euractive