Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Szwajcaria Polska Unia Europejska Warszawa Rząd ponownie otwiera bary, restauracje

Szwajcaria Polska Unia Europejska Warszawa Rząd ponownie otwiera bary, restauracje

Gdy restauracje, bary i puby otworzyły się ponownie po raz pierwszy od siedmiu miesięcy, Polacy zdjęli maski, przytulili się do przyjaciół i poczęstowali odzyskaną wolnością.

Ponowne otwarcie, teraz ograniczone do konsumpcji żywności i napojów na świeżym powietrzu, oficjalnie odbyło się w sobotę. Wielu nie mogło się doczekać uderzenia o północy i zgromadziło się przed popularnymi rowami irygacyjnymi, aby świętować piątkowy wieczór na ulicach Warszawy i innych miast. Niektórzy przynosili własne piwa, aby je złapać, dopóki nie kupili drinków o północy – chociaż początkowo widziano bary oferujące piwo i koktajle.

„Teraz są otwarte i jestem bardzo podekscytowany. Wiesz, że czujesz, że wróciła ci wolność” – powiedział 38-letni Gabriel Nikilovsky ze Szwecji, który sączył piwo przy stoliku na świeżym powietrzu w popularnym pawilonie na dziedzińcu pełnym pubów. w centrum Warszawy., Ale byłeś uwięziony w domu. „

Dj-e w końcu przyszli do pracy, a personel i personel pospiesznie uzupełnili zamówienia. Tymczasem koniec konieczności noszenia masek na zewnątrz potęgował poczucie wyzwolenia. Maski będą nadal potrzebne w miejscach takich jak transport publiczny i sklepy.

Właściciele baru również byli zadowoleni, że mogli wreszcie zacząć zarabiać, a wielu twierdziło, że zostali zbombardowani żądaniami rezerwacji, które doprowadziły do ​​otwarcia.

„Dziś czujemy się jak na Nowy Rok, bo odliczamy do północy” – powiedziała Kasia Skkebanska, współwłaścicielka popularnego baru CAVA przy modnej warszawskiej ulicy Novi Swad. „To jak Nowy Rok w maju”.

Kontrola zakażeń ogranicza się do podawania wyłącznie żywności i napojów spożywanych w restauracjach, kawiarniach i innych lokalach od jesieni zeszłego roku.

„Wszyscy mówią, że są zmęczeni jedzeniem, które wyjmują, jedzeniem podawanym w plastiku” – powiedziała Szczepańska.

Złagodzenie lokautu w kraju odbywa się etapami, ale ponowne otwarcie sklepów monopolowych z ogrodami na świeżym powietrzu lub jadalnią było ważnym psychologicznym krokiem na drodze do przywrócenia domyślnych wartości. Od 29 maja żywność w pomieszczeniach będzie ponownie dozwolona.

READ  Niemiecki brutalny alarm pod adresem Rosji rozzłościł Polskę

Nie wszystkie firmy przeżywają długie miesiące przymusowych zamknięć, jednak nawet przy pewnej pomocy rządu inne będą po prostu działać w pierwszej kolejności, aby zrekompensować swoje straty.

Wraz z rozwojem szczepień w całej Unii Europejskiej, której Polska jest członkiem, ograniczenia zostały złagodzone, a liczba nowych zakażeń COVID-19 i hospitalizacji w Polsce spadła w ostatnich tygodniach.

Jednak wielu uważa, że ​​nie mogą się w pełni zrelaksować.

Alexandra Konopka zarządza barem przy słynnym korowodzie nad Wisłą, gdzie ludzie sącząc leżaki i drinki w plażowym klimacie w ogrodzie z piasku. Martwi się też, że blokad może być więcej, ponieważ w obiegu znajdują się nowe warianty wirusów. Powiedział, że trudności ze znalezieniem pracowników wiążą się z nowymi wyzwaniami.

„Nie każdy jest chętny do pracy w gastronomii czy hotelarstwie, bo spodziewają się utraty pracy” – powiedział Konobka. „Zmienili biznes. Trudno o obsługę”.

Monica Resutka, jedna z hałaśliwych klientów w swoim barze, powiedziała, że ​​bardzo straciła kontakt z ludźmi podczas miesięcy zamknięcia i cieszyła się z powrotu do normalnego życia.

Rusetka, 23-letnia studentka psychologii, powiedziała: „To normalne uczucie, które nagle zmienia się w coś niesamowitego”. To jest dobre uczucie. „