Economy

Poznaj człowieka, który otworzył pierwszy McDonald’s w Yorkshire, który obecnie wypłaca 54 miliony funtów rocznie

Jako człowiek, który otworzył pierwszy McDonald’s w Yorkshire, George Mitchnowitz ma historię bardziej inspirującą niż większość.

Syn polskich imigrantów, którzy uciekli do Wielkiej Brytanii, aby uciec przed opresyjnym komunizmem Związku Radzieckiego, był zdeterminowany, by jak najlepiej wykorzystać swoje życie.

Wiele lat później George odcisnął swoje piętno w McDonald’s – jak na ironię, jednym z najpotężniejszych symboli zachodniego kapitalizmu, Raporty z życia kadłuba.

CZYTAJ WIĘCEJ: Ogarnięta rakiem rodzina Rotherhamów opowiada o tragedii z dzieciństwa i przerażającej bitwie 14 lat później

George jest teraz człowiekiem odpowiedzialnym za 14 restauracji McDonald’s w Yorkshire i North Lincolnshire w ramach jego wartego 54 miliony funtów imperium franczyzowego każdego roku.

Ale po skromnych początkach w Nottingham musiał ciężko pracować, aby dotrzeć tam, gdzie jest.

„Moi rodzice mieli ciężkie życie w Polsce” – powiedział 61-letni George. „Moja mama powiedziała mi, że codziennie będzie musiała pokonywać 7 kilometrów, żeby dostać się do szkoły.

Aby otrzymywać najnowsze aktualizacje e-mail z Yorkshire Live, Kliknij tutaj.

Mój ojciec doznał obrażeń odłamkami po bójce podczas bójki II wojna światowa Ale nie będzie dużo mówił o tym czasie.

Obaj uciekli z Polski, gdy Związek Radziecki przejął władzę wraz ze swoim komunistycznym reżimem.

„Moja mama musiała podróżować przez Syberię i Palestynę, aby dostać się do Wielkiej Brytanii.

“Byliśmy rodziną robotniczą, a mój tata zmarł, gdy byłam bardzo młoda, więc moja mama pracowała jako sprzątaczka. To tam zyskałam etykę pracy.”

Jerzego Michenewicza

Zamiast być przeszkodą, George czerpał inspirację z przeszczepu i konieczności szukania lepszego życia, które oferowali jego rodzice.

„Moje pochodzenie i pochodzenie moich rodziców pchały mnie” – powiedział.

Na początku lat 80. George porzucił szkołę, ale rynek pracy był bardzo trudny i konkurencyjny.

„W 1982 roku zdecydowałem się na uzyskanie dyplomu z ekonomii” – powiedział.

„Były wtedy miliony bezrobotnych i nie można było zdobyć żadnego doświadczenia zawodowego, a dyplom dawałby przewagę.

„Zgłosiłem się na stanowisko kierownika praktykanta w moim lokalnym sklepie w Nottingham, dopóki nie pojawiło się coś innego”.

McDonald’s nie był wtedy wszechobecną siecią, jaką jest dzisiaj, ale szybko się rozwijał.

READ  Biawa: Wybrano firmę do odbudowy PL. wojsko Polskie

„To, co mnie naprawdę zaskoczyło, to szybkość rozwoju firmy i to, że pojawiło się tak wiele możliwości” — powiedział George.

“Patrząc wstecz, to był doskonały czas i chodziło o wykorzystanie okazji. Dzięki mojemu doświadczeniu i wartościom, które we mnie zaszczepiłem, mogłem wykorzystać te możliwości.

Ale to nie było łatwe. Miałem dobre czasy, złe czasy i bardzo złe czasy”.

Wstecz na dobre — wprowadź swój kod pocztowy, aby zobaczyć, co jest otwarte w pobliżu

Po pobycie w domach towarowych w Midlands, George awansował na stanowisko kierownika biznesowego w 1985 roku.

„Byłem odpowiedzialny za otwarcie pierwszego McDonalda w Yorkshire w Leeds” – powiedział.

„Później awansowałem na stanowisko Area Managera w West Yorkshire, a dwa lata później byłem również odpowiedzialny za North and East Yorkshire”.

Akcje George’a poszybowały w górę wśród szefów McDonald’s dopiero, gdy poproszono go o nadzorowanie uruchomienia pierwszej restauracji McDonald’s w Polsce.

„Poproszono mnie, żebym pojechał do Polski, ponieważ mówię po polsku” – powiedział. „To było niesamowite doświadczenie, ponieważ w ciągu jednego dnia przez drzwi przechodziło 30 000 osób, które przez cały dzień stały w kolejce wokół budynku.

„Na liście płac było 500 osób, a to wymagało pewnej organizacji.

George w McDonald's, St Andrews Quay, Hull
George w McDonald’s, St Andrews Quay, Hull

„W tym momencie zdałem sobie sprawę, że chcę dostać się do franczyzy.

„Zaoferowano mi franczyzę w Polsce, ale mam dwóch bardzo młodych synów w wieku 1 i 3 lat i wydaje mi się, że to nie jest odpowiedni moment.

„Zostałem tam przez cztery miesiące, a następnie wróciłem do Howden, zanim osiadłem w Hessle, gdzie jesteśmy od 22 lat”.

Pierwszym sklepem franczyzowym George’a była restauracja Jameson Street w centrum Hull.

„Wybrałam Jameson Street w 1993 roku, a wkrótce trzy kolejne na St Andrews Quay, Willerby i Whedon Road.

Sklep Hedon Road został później zastąpiony przez sklep przy Holderness Street.

„W 2007 roku te cztery restauracje skończyły szesnaście lat, kiedy McDonald’s wypchnął franczyzobiorców, którzy stanowili rodzaj ryzyka”.

Od tego czasu restauracje zostały zamknięte w Bridlington, Skegness i Grimsby, a nowe oddziały zostały otwarte przy Boothferry Road w Hull i Beverley – co oznacza, że ​​George prowadzi obecnie 14 restauracji w East Yorkshire i North Lincolnshire.

READ  „Cyfryzacja jest koniecznością” – wywiad z Paulem Wogasem, dyrektorem Comarch ICT Services Business Unit

Wpisz swój kod pocztowy, aby sprawdzić oceny higieny żywności w pobliżu

„Zawsze moją ambicją było kierowanie własnym biznesem i prowadzenie własnej restauracji” – powiedział George.

„To sposób na przejęcie kontroli nad swoim życiem, ale oznaczało to również, że muszę żyć i oddychać pracą.

„Zatrudniam 1400 osób i jest to ogromna odpowiedzialność.

„Przez większość mojej kariery pracowałem siedem dni w tygodniu, ale teraz mogę się trochę wycofać”.

Struktura franczyzy jest dość skomplikowana, ale George może swobodnie rozwijać biznes na swój sposób.

„Każdy franczyzodawca posiada własną niezależną firmę” – powiedział. Największy franczyzobiorca w Londynie z 40 restauracjami.

„Oczywiście musimy używać marki i składników, ale McDonald’s jest bardzo uczciwy.

McDonald's ponownie otwiera loty w Wielkiej Brytanii i Irlandii
Przejazd McDonald’s

„W przeciwieństwie do niektórych browarów, które podnoszą ceny, McDonald’s jest uczciwy, jeśli chodzi o ceny dla franczyzobiorców.

„Nie znajdujemy również nowych restauracji, chociaż możemy przedstawiać sugestie.

Ale to, co kontrolujemy, to budowanie i rozwijanie sprzedaży, podczas gdy McDonald’s zajmuje pewien procent sprzedaży.

„Receptura działa na mnie, a największą satysfakcję daje mi obserwowanie, jak rozwijają się moi pracownicy.

„Spotkałem ludzi, z którymi pracuję od 20 lat i widzę, jak im się to udało.

“Ale mamy też ludzi w systemie menedżerskim. McDonald’s oferuje nawet certyfikaty dla menedżerów biznesowych i musieliśmy przez to przechodzić przez ostatnie 10 lat. Wspaniale, że ludzie mają taką możliwość.”

Pomimo sukcesu, McDonald’s musi ciągle się dostosowywać i odkrywać na nowo.

„Transformacja biznesu w ciągu ostatnich kilku lat była niesamowita” – powiedział George.

George przyznaje, że McDonald’s nie odpowiada wszystkim gustom i jest wiele negatywnych opinii na temat jego praktyk i skutków zdrowotnych jedzenia.

Jerzego Michenewicza
Jerzego Michenewicza

“McDonald’s jest bardzo Marmite,” powiedział George. „Są ludzie, którzy nigdy nas nie polubią.

„Odnotowano negatywną reklamę i dezinformację, w którą wierzy wiele osób”.

Jakie są więc plany na przyszłość?

George powiedział: “Jestem niesamowicie pozytywnie nastawiony do przyszłości. Czasy się zmieniają, a rynek żywności jest nieco płaski, ale nadal rozwijamy się nawet przy Brexicie i niepewności politycznej.

READ  Zwolennicy Trumpa, rosyjscy oligarchowie i arystokraci finansują w Europie antygenderowych aktorów Nowości

„Są dwa sposoby na poszerzenie działalności” – powiedział George. „Możemy otwierać więcej restauracji lub budować naszą sprzedaż wysokiej jakości.

„Najważniejsze dla mnie jest inwestowanie w ludzi, ale jeśli pojawi się odpowiednia okazja do otwarcia nowej restauracji, to oczywiście rozważę”.

George mieszka w Hejsel Z żoną, gdy dorastał, a teraz z dwójką dzieci

„Mój najmłodszy syn pracuje w firmie programistycznej i pracuje niesamowicie ciężko” – powiedział.

„Mój najstarszy konsultant IT.Oboje odnoszą sukcesy na własną rękę i oboje podzielają wartości ciężkiej pracy, które miałem od moich rodziców.

„Oboje pracowali w McDonald’s, co dało im dobre podstawy.

„To rodzaj rodzinnego biznesu, w którym moja żona zajmuje się matematyką.

George przyznaje, że jest bardzo zadowolony z tego, co osiągnął w ciągu 37 lat pracy w McDonald’s.

„Jestem bardzo dumny” – przyznaje. „Teraz pracuje dla mnie 1400 osób, co jest ogromnym osiągnięciem”.

Ludzie często wyśmiewają się z tych, którzy pracują w McDonald’s i nie mają nic przeciwko dostaniu pracy w sieci.

George powiedział: „Istnieje przekonanie, że ludzie pracują w McDonald’s tylko przez krótki czas, ale mam menedżerów, którzy są ze mną od 25 lat lub dłużej. Ludzie mogą szybko się rozwijać w McDonald’s.

„Nikt nie dostaje po prostu pracy w McDonald’s. Wierzcie lub nie, ale jesteśmy dość wybiórczy.

“Ale podoba mi się to, że praca w McDonald’s jest często czyjąś pierwszą pracą. Mogą wiele zyskać pod względem zaufania, pracy zespołowej i umiejętności komunikacyjnych, które pomogą im się rozwijać i odnosić sukcesy gdzie indziej.”

Jest tak wiele sposobów, aby być na bieżąco ze wszystkim, co dzieje się w Yorkshire, ponieważ nasi dziennikarze pracują dzień i noc, aby być na bieżąco z najnowszymi wiadomościami.

Nasza aplikacja YorkshireLive jest w pełni konfigurowalna i oznacza, że ​​będziesz otrzymywać tylko ważne dla Ciebie wiadomości.

Wysyłamy również codzienne biuletyny, które dostarczają najlepsze wiadomości i funkcje prosto do Twojej skrzynki odbiorczej.

Możesz się zarejestrować, po prostu pokazując swój adres e-mail w polu na górze tego artykułu, tuż pod obrazem lub klikając tutaj.

About the author

Rosemary Robinson

„Nieuleczalny entuzjasta muzyki. Piwo. Totalny odkrywca. Wichrzyciel. Oddany fanatyk sieci”.

Add Comment

Click here to post a comment