Marzenie o prowadzeniu restauracji spełniło się po otwarciu nowego bistro w ofercie, w której serwowane jest to, co najlepsze z tradycyjnej polskiej kuchni.
Sławomira Engel, lepiej znana jako Slava, od 2018 roku jest właścicielką sobotniego stoiska targowego w mieście, które wcześniej prowadził jej partner Przemysław Kononowicz, znany jako Andrzej.
Ale w tym miesiącu Slava, lat 44, osiągnęła swój cel otwarcia własnej restauracji.
Engel’s Paradise otworzył się na Golf Road, gdzie burmistrz Chris Turner przeciął biało-czerwoną wstęgę w barwach polskiej flagi.
Mama jedynki Slava powiedziała: „Moje marzenie spełniło się, gdy nowe drzwi bistro otworzyły się dla klientów po raz pierwszy.
„Chciałbym serdecznie podziękować burmistrzowi, który znalazł czas i przyjął moje zaproszenie do jego oficjalnego otwarcia, a także wielu stałym i nowym klientom, którzy przybyli i okazali wsparcie”.
Slava – który ma doświadczenie w pracy w restauracjach w Polsce i Niemczech – poznał Andrew w 2006 roku, kiedy Andrew odwiedzał rodzinę w Polsce.
W zeszłym roku przeprowadził się do Wielkiej Brytanii, podążając śladami swojego pradziadka, który mieszkał tu po II wojnie światowej.
Slava, który pracuje również jako sprzątaczka, powiedział: „Jego marzeniem było przyjechać do Wielkiej Brytanii, aby odwiedzić kraj, w którym mieszka jego pradziadek.
„Pracował dla polskiego samorządu, ale żeby sam spróbować tu zamieszkać, złożył podanie o pracę w Wielkiej Brytanii.
„Postanowił zostać sam i doświadczyć życia w Wielkiej Brytanii”.
Para, rodzice 15-letniej Nicole, przeniosła się do Deal w 2009 roku, a Andrew rozpoczął pracę w Deal Town Hall.
Zarządzał także sobotnią transakcją rynkową do 2020 roku.
W 2018 roku Slava postanowiła wynająć stragan i otworzyć własną firmę sprzedającą tradycyjne polskie potrawy.
Główną ofertą była grillowana polska kiełbasa podawana z warzywami, serem i sosem w bułkach, „pierogi” z różnymi nadzieniami oraz różnego rodzaju zupy, w tym „zupa z buraków” – która według Sławy jest obowiązkowa na polskim stole podczas uczta Boże Narodzenie, czyli żurek, w okresie Wielkanocy jest na każdym stole w Polsce.
Slava dodał: „Ponieważ oboje pracowaliśmy w innych naszych miejscach pracy, pomysł polegał na tym, aby zamienić na transakcję tylko soboty i zobaczyć, czy klientom spodobają się polskie dania.
„Podobało się wielu lokalnym klientom, a wielu z nich stało się stałymi bywalcami.
„Odkąd marzyłem o prowadzeniu małego bistro, zacząłem szukać odpowiedniego lokalu, w którym przy odpowiednim sprzęcie mógłbym zaprezentować i pokazać więcej tego, co miała do zaoferowania polska kuchnia.
„Będzie to dotyczyć bardziej tradycyjnych polskich potraw, które w Polsce cieszą się popularnością jako domowe dania codziennego użytku i ciasta, lub te przygotowywane na specjalne okazje, takie jak tradycyjna kolacja wigilijna czy dania bożonarodzeniowe i wielkanocne”.
Obecnie Engel’s Paradise będzie otwarty w piątki od 9.00 do 12.00 i od 15.00 do 21.00, w soboty od 9.00 do 21.00 oraz w niedziele od południa do 18.00.
Slava ma również nadzieję, że z pomocą rodziny będzie dalej prowadzić swój stragan.
Dodała: „Andrew zawsze się śmieje, że polski rząd powinien nam zapłacić za ogłoszenie Polski, od początku zawsze traktowaliśmy to nie jako główne źródło dochodu, ale jako misję zbliżenia społeczności brytyjskiej i polskiej, zwłaszcza teraz.
„Pradziadek i prababka Andrzeja mieszkali przed II wojną światową na polskiej ziemi, która jest teraz częścią Ukrainy.
„Odwiedził Ukrainę w 2004 roku, więc rozumiemy, jak ważne jest, aby lokalne społeczności żyły i wspólnie budowały lepszą przyszłość”.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex