Krystyna M
Obserwując wpływ wojny na Ukrainie i reakcję w Polsce, Patti Kolodzij zapragnęła coś zrobić.
Kołodziej dorastał w Chicago, w dzielnicy, gdzie było kilka polskich delikatesów i piekarni. Przeniosła się do Milwaukee na studia i obecnie mieszka w St. Francis.
W pogoni za niektórymi polskimi przysmakami odkryłem, że wiele tutejszych sklepów oferuje polskie wypieki z Chicago. Kiedy więc zdecydowała się założyć własną firmę, szukała czegoś, co mogłaby robić, co byłoby jednocześnie przerwą w codziennej pracy jako pielęgniarka na pogotowiu. Od razu wiedziała, że chce robić kolackie, polskie placki z gęstego ciasta maślano-twarogowego.
Nazwała firmę PK’s Pastries i początkowo zajmowała się również pieczeniem pączków. Zostały dobrze przyjęte, ale zajęło jej dużo czasu, zanim nie mogła regularnie produkować i nadążać za swoją codzienną pracą jako pielęgniarka na izbie przyjęć.
Skupiła się wyłącznie na Kolatskym. Dodając zabawne smaki, takie jak nasiona cytryny i masło ciasteczkowe do swojej bazy tradycyjnych polskich nadzień owocowych i ciasta maślanego z serkiem śmietankowym, PK’s Pastries rozrosło się i wprowadziło nowych odbiorców do swoich ulubionych ciastek.
Kolaczki cena sześć za 10 dolarów i tuzin za 20 dolarów. Jeśli zamówisz jedną z ich tac imprezowych, przygotują również własne próbki „ciasteczek samochodowych”, aby uniknąć pokusy zanurzenia się w tacy w drodze do domu lub wkrótce potem. Tace zaczynają się od 55 USD.
Znajdź pk wypieki w Zimowy targ rolników w Milwaukee, 5305 W. Capitol Drive, początek 14 stycznia. Zamówienia specjalne i dania na przyjęcia można znaleźć pod adresem shop.castiron.me/pkspastries lub facebook.com/PKsKolaczki/.
Dotarły do korzeni
Urodziłem się w Polsce. Kiedy miałem około 18 miesięcy, moi rodzice wyemigrowali do Chicago. Wychowałem się na przedmieściach tuż obok O’Hare, gdzie są polskie piekarnie i delikatesy. Chodziłem nawet do polskiej szkoły przez 12 lat. W każdą sobotę uczyłem się czytać, mówić i pisać po polsku. Wziąłem transkrypcję ACT dla Polski, więc gdybym chciał wyjechać i studiować w Polsce, mogłem to zrobić na studiach. Postanowiłem tego nie robić i zdecydowałem się pójść na Uniwersytet Marquette…
Tu umieściłem korzenie. Moi rodzice nadal mieszkają w Chicago, ale przyjeżdżając do Milwaukee nie widziałem tylu polskich restauracji i delikatesów, co kiedyś. Mamy Polskie Centrum w Wisconsin i kilka polskich dań na wynos, ale nie było to tak reprezentatywne, jak bym chciał, jeśli chodzi o autentyczny polski chleb i gotowanie.
Codziennie pyszne
U mnie kolaczki smakuje przez cały rok. Jednak każdy, kto miał rodzinę lub babcie, robił to zwykle w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Przepisy i uchodźcy
Zacząłem od kolaczków. Zacząłem piec nie tylko siebie, gdy zaczęła się wojna z Ukrainą i Rosją. Zauważyłem, że do Polski przyjeżdża dużo uchodźców z Ukrainy. Byłem po prostu zaskoczony, że moi Polacy w Polsce szli do przodu. Co mogę zrobić ze stanów, które mogą się przydać?
Kolaczki piekłam z ciociami. Robiliśmy też anielskie skrzydła, chrusciki. Jednak te croissanty są smażone, więc nie mogę ich zrobić. Nie mogę zrobić nic, co nie jest zgodne z prawem chaty.
Wszystko o kolaczkach
Kolaczki bardzo skupiają się na maśle. Na pewno dostaniesz dużo masła. W cieście jest też kremowy serek. Upewnij się, że odpowiednio schłodziłeś go przed rozwinięciem, a następnie uformuj wióry, takie jak laminowanie, więc jest jednocześnie kruchy i łuszczący się, ale miękki i nie ciężki.
Największą trudnością przy robieniu kolaczków jest nadzienie. Jeśli nie dostaniesz odpowiedniej ilości, masz za dużo, rzeczywista patelnia opadnie. Następnie zeskrobujesz całą galaretkę i jest krucha; kolaczki się łamią. Trzeba włożyć tyle, żeby posmakować i zobaczyć, bo kolory mają znaczenie.
Smak i tradycja
Peach było dla mnie kolejnym wyzwaniem. To tradycyjne, ale trudno znaleźć dobry produkt, który nie topi się całkowicie. Każde moje nadzienie ze słoików. …jedyne nadzienie, które robię własnoręcznie, to cukierki toffi z kawałkami toffi. Robię to od podstaw
Zabawa ze smakami
Zdecydowanie chciałem pozostać przy niektórych tradycyjnych smakach dla ludzi, którzy znają kolaczki. To musi być jakaś mieszanka owoców, czy to nadziewana wiśniami, jeżynami czy morelami. Oprócz brzoskwini, morela jest najbardziej tradycyjna, więc chciałam się jej trzymać i dodać jasną pomarańczę. Cokolwiek to było, ciasto jest takie samo. Jedyne co się zmienia to wypełnienie.
Jej rozwój w tradycji
Rozpocząłem ten biznes, ponieważ chciałem spróbować wykorzystać kreatywny rynek zbytu, który mógłby zarobić pieniądze bez dodawania dodatkowych godzin jako pielęgniarka. Czułem się już wyczerpany. Początkowo sprzedawałem tylko po to, aby zebrać fundusze na Centrum Polskie w Wisconsin. Właśnie sprzedałem przyjaciołom i rodzinie i zebrałem 1500 dolarów dla Centrum Polskiego i mieszkańców Ukrainy.
Wiedziałem, że ludzie chcą ciastek. Na początku po prostu trzymałem się tradycyjnych smaków. Potem pomyślałem, że mógłbym zamienić to w biznes, ale jako biznes muszę być inny. Mam coś, czego nikt inny nie oferuje. Mam też coś tradycyjnego.
Patrzę na tradycję i idę trochę inaczej, jak kolaczki z makową lemoniadą. Tego raczej nie znajdziesz w polskich delikatesach. Moją inspiracją było ciasto cytrynowe. To ten, który dodał mak do samego ciasta. Mak jest tradycyjnym, choć rzadko spotykanym, składnikiem kolaczków. Więc jakie są inne smaki, które lubię?
Pomógł mi mój narzeczony. Ma obsesję na punkcie ciasteczek Biscoff, które można dostać podczas lotów Delta. Produkują i sprzedają masło do ciastek, więc spójrz na to! Zacząłem robić masło do ciastek i jest takie dekadenckie. Potem zacząłem patrzeć na pory roku, takie jak masło jabłkowe, cynamon i przyprawa do dyni. Cały czas mam w głowie pisanie kolejnych smaków.
Co chcesz, aby ludzie wiedzieli
Kiedy myślisz o ciastku, myślisz o cukierkach. To właściwie coś, co możesz zjeść na śniadanie do kawy. Można ją wypić z herbatą, która jest w Polsce bardzo tradycyjna. To nie jest ciężkie. To nie jest tak, że możesz zjeść dwa i skończyć. Ludzie zwykle mówią mi, zanim wrócą do domu, że zjedli całe pudełko.
Większość niezrozumiana
Myślę, że najważniejsze jest to, jak to się wymawia. Istnieją również inne różnice, które nie są takie same. Wiele osób mówiło: „Moja babcia zrobiła to inaczej, były okrągłe”. No to nie po polsku tylko po czesku i to kolaci. To jest podobna pasta, ale nigdy wcześniej jej nie robiłam, a wygląd jest inny. Czasami robi się z niego również zwój.
Czasami ludzie patrzą na to i nie wiedzą, co to jest i nie znają pisowni ani tego, jak to wymówić. Weź piernik. Wiesz co to jest po imieniu. Często mam dużo do wyjaśnienia.
Gdzie znaleźć wypieki bk
Teraz pracuję w każdy weekend. … Obecnie też planuję swój ślub, za trzy miesiące. Zmniejszyłem nieco skalę. Robię tylko trzy targi z Milwaukee Winter Farmers Markets, a 14 stycznia będzie tam moim pierwszym wydarzeniem.
Mam też stronę internetową za pośrednictwem żeliwa i mam możliwość sprzedaży online, ale ze względu na prawo chałupnicze może to być tylko dla osób mieszkających w Wisconsin. Ludzie mogą tam składać zamówienia i wybrać wysyłkę do Wisconsin lub zaplanować odbiór.
jeszcze:12 zgodnie z Bożym Narodzeniem wszystko w jeden dzień na Wigilię, polską tradycję
jeszcze:Hacienda Taproom Chef wprowadza odrobinę Teksasu do nowego menu
oddział. łyżka. życie. Bada codzienne relacje lokalnych notabli (w społeczności kulinarnej i poza nią) z jedzeniem. Aby zasugerować przyszłe postacie do profilu, wyślij e-mail na adres [email protected].
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Podgląd: Powrót do domu po Ultrace
Co jest na topie, a co nie w fintechu
Polska lokomotywa wodorowa jako pierwsza na świecie otrzymuje homologację