Wydano pilne ostrzeżenie po tym, jak jedna osoba zmarła, a osiem trafiło do szpitala w związku z poważnym wybuchem zatrucia pokarmowego w mieście, w którym Walia była gospodarzem meczu Pucharu Świata w Rugby przeciwko Fidżi.
Odwiedzającym Francję, która jest gospodarzem Pucharu Świata w Rugby, poproszono o pilny kontakt z pogotowiem ratunkowym, jeśli jedzą w restauracji w Bordeaux.
Departament Stanu podał, że ognisko wybuchło w winiarni Chin Chin. Tysiące fanów rugby w Walii i Irlandii spędziło w mieście dni na meczach otwarcia Pucharu Świata w Rugby. Według doniesień jeden z irlandzkich kibiców przebywa na intensywnej terapii.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych stwierdziło w nowym oświadczeniu: „13 września francuskie władze ds. zdrowia wydały publiczne ostrzeżenie w związku z wybuchem ciężkiego zatrucia pokarmowego w restauracji w Bordeaux we Francji. Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia apeluje do wszystkich, którzy jedli w winiarni Tchin Tchin od 4 do 10 września do… Proszę natychmiast skontaktować się z lokalnym oddziałem ratunkowym.
„Jeśli jesteś we Francji, skontaktuj się z pracownikiem służby zdrowia lub służbami ratunkowymi 15, jeśli będziesz jadł w tej restauracji w tych terminach. Zatrucie pokarmowe nie przenosi się z osoby na osobę”.
Francuski Urząd ds. Zdrowia Publicznego i Krajowe Centrum Referencyjne ds. Zatruć Pokarmowych (Instytut Pasteura) dodały: „Zatrucie pokarmowe to poważna choroba (śmiertelna w 5–10% przypadków), której okres inkubacji może wynosić od kilku godzin do kilku dni .
„Objawy obejmują w różnym stopniu: wczesne objawy żołądkowo-jelitowe, które mogą być przemijające (ból brzucha, nudności, wymioty i biegunka), uszkodzenie oczu (brak akomodacji, niewyraźne lub podwójne widzenie), suchość w ustach, której towarzyszy brak połykania, a nawet mówienia. lub objawy Neurologiczne (wadliwe ścieżki, porażenie mięśni w takim czy innym stopniu) Zwykle nie ma gorączki.
„Jeśli wystąpią objawy, należy pilnie zasięgnąć porady lekarza lub zadzwonić pod numer 15 w przypadku zatrucia pokarmowego”.
Słuchaj najnowszych audycji radiowych w walijskim rugby
„Botulizm to poważna choroba neurologiczna wywoływana przez bardzo silną toksynę wytwarzaną przez bakterię Clostridium botulinum. Rozwija się szczególnie w żywności słabo zakonserwowanej. We Francji większość przypadków zatrucia jadem kiełbasianym to zatrucie jadem kiełbasianym, spowodowane spożyciem wytworzonej toksyny przez bakterię C. botulinum w konserwowanej żywności, która nie została poddana intensywnej sterylizacji: wędlinom, wędlinom, a nawet domowym lub rzemieślniczym przetworom. Za chorobę odpowiedzialna jest niezwykle silna toksyna wytwarzana przez tę bakterię.
Możesz Dołącz tutaj do nowego kanału WhatsApp WalesOnline Rugby.
Francuski Urząd ds. Zdrowia Publicznego stwierdził, że leczenie zatrucia pokarmowego wymaga w ciężkich przypadkach intensywnej terapii oddechowej ze wspomaganą wentylacją. Podanie toksyny botulinowej w pierwszych godzinach lub dniach od pojawienia się objawów może skrócić czas hospitalizacji.
Nowa regionalna agencja zdrowia Akwitanii wezwała każdego, kto odwiedził to miejsce, do zachowania „szczególnej czujności”. Stwierdzono w nim: „Większość ludzi to obcej narodowości. W zeszłym tygodniu wszyscy odwiedzali ten sam bar w Bordeaux, Tchin Tchin Wine Bar. Na tym etapie podejrzane produkty to sardynki w puszkach, które właściciel restauracji przygotowuje w domu”.
Otrzymuj najświeższe informacje o Pucharze Świata, zapisując się do naszego newslettera tutaj.
„Zapalony komunikator. Specjalista od internetu. Czytelnik przez całe życie. Ekstremalny fanatyk telewizyjny. Muzykolik.”
More Stories
Aleksiej Nawalny: „Nie ma ciała dla ciała” podczas przygotowań rodziny do pogrzebu
Kto zastąpi Mitcha McConnella na stanowisku przywódcy Partii Republikańskiej w Senacie?
Ukraina zestrzeliła dwa kolejne rosyjskie bombowce