Zbiór jagód to totalna zmiana na półkuli północnej. Firmy produkujące owoce niebieskie na obu półkulach mogą wkrótce dysponować innowacyjnym narzędziem do wydłużania sezonowości i ograniczania marnotrawstwa żywności. Wyniki prób z jagodami po zastosowaniu innowacyjnej technologii z opatentowanym systemem dostarczania 1-MCP wykazały wolniejszy efekt dojrzewania. Przetworzone borówki zachowały bardzo dobrą jakość spożywczą i solidność przez pełne 49 dni testów.
Światowy rynek borówki jest wart ponad 8 miliardów dolarów (wg IndexBox w 2021 r.). Oczekuje się, że do 2030 r. wzrośnie i osiągnie poziom 2,3 mln ton. Perspektywy rozwoju branży żurawinowej są optymistyczne, ale branża musi stawić czoła pewnym wyzwaniom. Jednym z nich jest sezonowość świeżych owoców. Czy możemy „kupić” producentom borówki więcej czasu?
„Badania podkreślają potencjał technologii Vidre+™, która może zapewnić elastyczność w zarządzaniu czasem i możliwość dostarczania świeżych jagód w ramach wydłużonych ścieżek łańcucha dostaw. Technologia wykazała pozytywny wpływ na świeżo zebrane jagody, które charakteryzują się zmniejszoną wagą, lepszą ogólną jakość, przedłużoną stabilność owoców i lepszą retencję niezbędnych składników, takich jak witamina C i przeciwutleniacze. – mówi Tim Malefit, Ph.D., CTO Fresh Inset.
Technologia Vidre+™ to opatentowany system umożliwiający uwalnianie 1-MCP po 1-2 godzinach od napełnienia i stopniowe uwalnianie w tej samej butelce przez okres 30 godzin dzięki łatwej w użyciu etykiecie. Produkt uwalnia się z powodu wilgoci wewnątrz zapakowanego produktu. Ta najnowocześniejsza technologia może teraz chronić przed etylenem – gazem i naturalnym hormonem roślinnym, który odgrywa ważną rolę zarówno w dojrzewaniu, jak i mięknięciu/psuciu się owoców. Jest już stosowany w Argentynie i oczekuje na zatwierdzenie przez organy regulacyjne na głównych rynkach produkcji żywności, w tym w obu Amerykach.
Eksperymenty zostały przeprowadzone przez firmę Fresh Inset pod kierunkiem dr Doroty Wichrowskiej z Akademii Górniczo-Hutniczej w sezonie letnim 2022 roku. Wyniki pokazały wpływ technologii Vidre+™ na borówki.
Jagody potraktowane etykietami 1-MCP Vidre + ™ tracą mniej na wadze i zachowują jadalną jakość i konsystencję dłużej niż nieprzetworzone.
- W okresie testowym terapia Vidre+™ wykazała 2-3% redukcję utraty wagi w porównaniu z grupą nieleczoną.
- Przetworzone owoce zachowały doskonałą jakość spożywczą przez 35 dni doświadczenia i bardzo dobrą jakość spożywczą przez pełne 49 dni doświadczenia.
- Nietraktowane owoce zaczęły mięknąć po 21 dniach w porównaniu z 35 dniami dla traktowanych owoców.
- Po 28 dniach przechowywania w chłodni przetworzone jagody zawierały o 83% więcej witaminy C i o 33% wyższy poziom przeciwutleniaczy.
O świeżości w środku
Fresh Inset SA (Spółka Akcyjna) to technologia spożywcza z Torunia, założona w 2017 roku przez naukowców z Synthex Technologies i rozwijana przez międzynarodowy zespół składający się z grupy naukowców, agronomów, inżynierów, ekspertów branży opakowaniowej oraz doświadczonych prawników zajmujących się własnością intelektualną na całym świecie, w krajach takich jak Stany Zjednoczone i Argentyna, Brazylia, Peru i Polska. Firma opracowała i opatentowała unikalny Vidre+TM Technologia przedłużająca świeżość ciętych owoców, warzyw i kwiatów. Produkt firmy został opatentowany w ponad 50 krajach i jest obecnie dostępny na rynkach Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Fresh Inset jest członkiem International Fresh Produce Association (IFPA) i Greentown Labs. W maju 2023 Fresh Inset otrzymał nagrodę Orła Innowacji – organizowany przez nią konkurs Rzeczpospolita Business Daily, czyli poznanie najbardziej innowacyjnych firm polskiej gospodarki. Firma została uznana za „Emerging Company with Poland – the World”.
Vader +TM To przełom nowej generacji. Zastosowanie technologii 1-MCP, która znacznie zwiększa korzyści w zakresie konserwacji produktów poprzez łagodzenie wpływu etylenu. Badania przeprowadzone na 5 kontynentach dowiodły, że technologia działa na różnych uprawach i odmianach od awokado po winogrona, cytryny, gruszki, pomidory, paprykę i wiele innych. Vidre+™ zapewnia mechanizm czasowego, stopniowego uwalniania, który umożliwia przetwarzanie produktu przez 1-MCP bezpośrednio w opakowaniu, eliminując potrzebę 24-godzinnej aplikacji w hermetycznym pomieszczeniu magazynowym lub hermetycznych pojemnikach. Dostępna w postaci etykiet, etykiet i laminowanych folii technologia ta umożliwia stosowanie 1-MCP na wszystkich produktach i odblokowuje typy produktów, o których wiadomo, że reagują na 1-MCP, ale nie uzyskały korzyści ze względu na ograniczenia aplikacji. produkty (które mają natychmiastowe uwalnianie i muszą być stosowane w hermetycznym przechowywaniu przez 24 godziny lub hermetycznych pojemnikach).
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex