Impreza w Soho szła pełną parą w pierwszy weekend po długiej przerwie.
Ludzie tańczyli na ulicach i wybuchały spontaniczne wiwaty, gdy duży tłum młodzieży tłoczył się przy stolikach, z których większość zarezerwowana była na sobotę i niedzielę.
Pierre, który świętował swoje 21. urodziny ze znajomymi, miesiąc temu zarezerwował miejsce.
„Jestem tak szczęśliwy, że mogę bawić się z przyjaciółmi, czuję się wolny” – powiedział.
Para Joshua i Sophie byli podekscytowani wyjściem na posiłek po raz pierwszy od ponad czterech miesięcy.
Joshua powiedział: „Spędzam czas z moim dzieckiem na zewnątrz, widzimy piękne świecące słońce i cudowne twarze. Wszyscy ci ludzie cieszą się jedzeniem, zupą miso i cudowną energią”.
Ci bez zastrzeżeń zostawali na chodniku, a tłum czasem gęstniał. Odwiedzający restauracje twierdzą, że zapotrzebowanie klientów jest bezprecedensowe.
„Telefon nie przestał dzwonić, odkąd go ponownie uruchomiliśmy, a w przypadku rezerwacji online przez większość pozostałego czasu było albo za wcześnie, albo za późno” – powiedział Craig Gordon, właściciel Home SW15 w Putney w południowym Londynie. W pełni zarezerwowane na następne cztery tygodnie.
„Zajęliśmy pozycję wyskakującego okienka i mamy tam 40 okładek” – dodaje.
I nie chodzi tylko o gościnność – po miesiącach ręcznie robionych fryzur klienci przybywali do Ismail Barber w Kingston z kolejką na zewnątrz.
„To było szalone. Otworzyliśmy nasze drzwi w poniedziałek o północy i od tamtej pory nie zabrakło nam biznesu” – mówi Zeeshan Ismail, kierownik firmy rodzinnej. Ismail dodaje: „Myślę, że z powodu całkowitego zamknięcia i epidemii zmieniło to wiele osób. Chcieli zupełnie nowego stylu życia, nowej fryzury”.
Ale nie wszystkie sklepy uważają teraz, że nadszedł czas na ponowne otwarcie. Rekordy bankietowe mają silny biznes online i pozostaną zamknięte, dopóki wszystkim pracownikom nie zaoferuje się szczepionki.
„Wejście do sklepu z płytami powinno być cudownym doświadczeniem, kiedy przychodzisz na pięć minut, ale w rzeczywistości zostajesz przez pół godziny, zatracisz się w tej chwili, a w czasach COVID musisz wejść i wyjść” – mówi John Tolle, dyrektor rekordów Banquet.
Naukowcy wciąż nalegają na ostrożność, ponieważ wirus i jego odmiany wciąż się rozprzestrzeniają.
„Jestem mniej zaniepokojony ponownym otwarciem na zewnątrz, a bardziej zamkniętymi przestrzeniami, ponieważ wiemy, że transmisja zachodzi w szczególności, ponieważ dominującym sposobem przenoszenia jest transmisja aerozolu” – mówi epidemiolog kliniczny dr Deepti Jordasani.
„Jest więcej obaw związanych z otwieraniem sal gimnastycznych, salonów fryzjerskich i sklepów bez odpowiedniego ograniczenia” – mówi.
Ale w ten wiosenny weekend była namacalna radość z odzyskania części tego, co ukradła epidemia.
„Nieuleczalny entuzjasta muzyki. Piwo. Totalny odkrywca. Wichrzyciel. Oddany fanatyk sieci”.
More Stories
Połączenia na Twitterze są teraz domyślnie włączone. Oto jak to wyłączyć
Electronic Arts zwalnia 5% siły roboczej, zamyka studio i odwołuje gry
Remedy Entertainment kupuje prawa do serii Control od 505 Games za 17 milionów euro