Nowy Jork (CBS Nowy Jork) – Dla Herberta Morchera kluczem do bycia dobrym rzeźnikiem jest ciężka praca.
„Powiedzenie starych rzeźników brzmiało, tutaj w Sklep wieprzowy Morscher– Mamy godziny pracy bankierów. Pracujemy tylko pół dnia, od szóstej rano do szóstej wieczorem”.
Czytaj więcej: E Rossi & Co.: Najstarszy sklep z pamiątkami w Little Italy, który utrzymuje żywe wspomnienia
Znany bywalcom jako Herbie, dołączył do rodzinnego sklepu mięsnego w 1981 roku.
„Właściwie mój stryjeczny dziadek zaczął pracować w byłej Jugosławii, czyli Słowenii, w regionie zwanym Gottschee, a po wojnie wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych.
Sklep powstał w Ridgewood, Queens, a Herbie został partnerem w 1999 roku.
Przetwarza, pali i kroi mięso razem ze swoim 85-letnim wujkiem Johnem, który pracuje w firmie mięsnej od dwudziestego roku życia.
„Produkujemy od podstaw wszystkie rodzaje bolońskich, hot-dogów i wędzonych mięs i sprzedajemy je bez recepty, a także wszystkie świeże kawałki” – powiedział Herby.
Oprócz doświadczenia w wędzeniu szynki i farszu kiełbasek, u Morschera przydatne są umiejętności językowe.
Czytaj więcej: Casa Latina: długoletni sklep muzyczny i stałe centrum społeczności w hiszpańskim Harlemie
Herbie mówi po niemiecku, podobnie jak jego partner biznesowy Siegfried Strahl, który jest obywatelem Niemiec. Trzeci partner, Piotr Kotarowski, mówi po polsku, a wśród personelu za ladą jest reprezentowanych kilka języków.
„Kiedy klient wchodzi do sklepu i mówi określonym językiem, chcesz, aby poczuł się komfortowo” – powiedział Herby. „To jest ważne.”
Sklepy mięsne, niegdyś powszechne w okolicy, były zamknięte od dziesięcioleci. Morscher wytrwał w służbie wielu pokoleniom lokalnych rodzin.
Zawsze powtarzam, że sekretem naszego sukcesu jest to, że zawsze dajemy ludziom dobry stosunek jakości do ceny. „Ludzie ciężko pracują na swoje pieniądze” – powiedział Herby.
Jest dumny z fundacji sąsiedzkiej, którą pomógł zbudować.
„Wiesz, to dla mnie pokora, aby zachować tradycję i żeby ludzie wciąż wracali i robili zakupy” – powiedział.
Sklep wieprzowy Morscher
58-44 Catalpa Ave.
Queens, Nowy Jork 11385
(718) 821-1040
https://www.morschersporkstore.com/
Więcej wiadomości: Źródło wiedzy: Biblioteka Newark honoruje afrykańskie pochodzenie
Co jest czymś, o czym wie niewiele osób, ale wszystkoCzy ktoś powinien? W każdym razie Elle McLogan namierza go w The Dig. Dołącz do niej w poszukiwaniu ukrytych skarbów w naszej okolicy. Śledź Elle dalej Świergot I Instagram.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex