Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Moti Mahal: Indyjskie domy curry walczą o kurczaka w maśle

Moti Mahal: Indyjskie domy curry walczą o kurczaka w maśle

  • Napisane przez Zoyę Mateen
  • BBC News, Delhi

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Kurczak maślany to jedno z najsłynniejszych indyjskich dań na świecie

Kto wynalazł kurczaka w maśle?

To aksamitne danie przyrządzone na gęstym bulionie pomidorowo-jogurtowym z bogatymi nutami masła i łagodnych przypraw było inspiracją dla kryminałów, opowieści z podróży i niezliczonych zamówień w restauracjach.

Jednak pocieszające curry, które ludzie na całym świecie uznają za swój ulubiony przysmak, jest teraz przedmiotem zaciekłej batalii sądowej.

W zeszłym tygodniu do Sądu Najwyższego w Delhi wpłynął pozew w sprawie pochodzenia potrawy. Sprawa dotyczy dwóch konkurujących ze sobą restauracji i rodzin, z których każda rości sobie pochodzenie od słynnej miejskiej restauracji Moti Mahal, założonej w 1947 roku i każda z nich podaje się za wynalazcę tego popularnego dania.

W pozwie złożonym przez rodzinę Kundana Lal Gujrala, jednego z założycieli oryginalnej restauracji, zarzuca się, że Gujral stworzył curry i pozwał konkurencyjną sieć Daryaganj za rzekome fałszowanie informacji o nim.

Rodzina Gujrala, która domaga się 240 000 dolarów (188 968 funtów) odszkodowania, utrzymuje również, że Daryaganj błędnie twierdził, że wynalazł dal makhani, potrawę z soczewicy przyrządzaną z masła i śmietanki.

Ale to kurczak maślany zdominował nagłówki gazet.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Obecnie w Delhi działa wiele franczyz Moti Mahal

Istnieje niezliczona ilość wersji wynalezienia kurczaka maślanego, ale każda zaczyna się od mężczyzny o imieniu Mokka Singh, ma trzech pracowników i obejmuje co najmniej trzy różne restauracje zlokalizowane na całym subkontynencie indyjskim.

Tradycje te sięgają Indii sprzed odzyskania niepodległości i zakurzonych uliczek Peszawaru (obecnie w Pakistanie), gdzie młody Singh prowadził popularną restaurację Moti Mahal, mówi szef kuchni i pisarz kulinarny Sadaf Hussain.

W 1947 roku, kiedy Indie zostały podzielone, Singh i wielu jego hinduskich pracowników uciekło z Peszawaru i przeniosło się do stolicy Indii. Wkrótce stracili ze sobą kontakt.

Aż pewnego dnia trójka z nich – Kundan Lal Gujral, jego kuzyn Kundan Lal Jaggi i Thakur Das Majo – spotkała Singha w prowizorycznym sklepie monopolowym i przekonała go, aby pozwolił im otworzyć nowy Moti Mahal w Delhi.

Hussain mówi, że to właśnie w tej małej restauracji na świeżym powietrzu, zlokalizowanej przy ruchliwej ulicy Daryaganj w starej dzielnicy Delhi, narodził się kurczak maślany.

Pomysł zrodził się z oszczędności, wykorzystania resztek tikki i zmieszania ich z gęstym sosem pomidorowym i odrobiną masła. Ale zdziałało cuda.

W ciągu roku ministrowie i głowy państw, w tym pierwszy premier Indii Jawaharlal Nehru, stali się stałymi klientami Moti Mahal. „Na balkonie zawarto traktaty pokojowe. Mówi się, że Maulana Azad… powiedział szachowi Iranu, że podczas pobytu w Indiach powinien złożyć dwie wizyty – w Taj Mahal i Moti Mahal”. – napisał „New York Times”. Moti Mahala w 1984 r.

Źródło obrazu, Wikimedia Commons

Skomentuj zdjęcie,

Zespół otwierający restaurację Moti Mahal w 1947 roku

Przez długi czas Kundan Lal Gujral – opisywany przez gazetę jako „gruby i rumiany” mężczyzna z „fantastycznymi wąsami” – był uznawany za odnoszącego sukcesy sukcesy.

Ale sytuacja uległa zmianie po jego śmierci. W 1960 roku rodzina Gujral zmuszona była wynająć Moti Mahal ze względu na trudności finansowe. (Restauracja jest obecnie prowadzona przez inną rodzinę)

Kilka lat później rodzina Gujral uruchomiła osobną sieć – tym razem nazywając ją Moti Mahal Deluxe – i wróciła do biznesu, otwierając franczyzy w całym mieście.

Jednak w 2019 roku czekała ich kolejna porażka, kiedy wnuk drugiego wspólnika, Kundan Lal Jaggi, otworzył konkurencyjną sieć restauracji Daryaganj, dodał opis „Przez wynalazców Butter Chicken i Dal Makhani” i zarejestrował go jako znak towarowy.

Właściciele Daryaganj powiedzieli, że podczas gdy Gujral był twarzą restauracji, pan Jaggi zajmował się kuchnią, więc dania, w tym kurczak w maśle, były wyłącznie jego pomysłami.

Źródło obrazu, Restauracja Daryaganj

Skomentuj zdjęcie,

Jeden z założycieli restauracji, Kundan Lal Jaggi (z prawej) z Indirą Gandhi, która była stałym bywalcem restauracji

Jednakże rodzina Gujral odrzuciła to w pozwie, utrzymując, że pan Jaggi był „młodszym wspólnikiem” i nie odegrał większej roli w przygotowaniu menu oraz że kurczak w maśle został w rzeczywistości przygotowany przez pana Gujrala, gdy był on nadal w Peszawarze.

Oto spór toczący się obecnie w sądzie: rodzina żąda, aby właścicielom Daryaganj zakazano nazywania siebie wynalazcami kurczaka maślanego. „Nie można odebrać komuś dziedzictwa” – powiedział niedawno agencji prasowej Reuters wnuk Kundana, Lal Gujral, który złożył pozew.

To nie pierwszy raz, kiedy ktoś tak bardzo stara się twierdzić, że jest właścicielem naczynia.

Pomiędzy wschodnimi stanami Odisha (dawniej Orissa) a Bengalem Zachodnim wybuchł zaciekły konflikt o to, które z nich wymyśliło rasgullę, czyli kluskę wypełnioną słodkim mlekiem i serem spienionym w słodkim syropie. Pytanie zadano ostatecznie w 2018 r., po tym jak władze w sprawie oznaczeń geograficznych wydały orzeczenie na korzyść Bengalu.

W ostatnich latach szefowie kuchni również odwoływali się do praw własności intelektualnej, aby bronić swoich restauracji, ich charakterystycznego stylu i dań, choć nadal rzadko zdarza się, aby sprawy trafiały do ​​sądów.

Jednak takie spory mają zazwyczaj charakter komercyjny i nie mają nic wspólnego z klientami, twierdzi Vir Sanghvi, autor artykułów kulinarnych. „Ludzie chodzą do restauracji, żeby zjeść dania, które im się podobają, i tak naprawdę nie obchodzi ich, kto je wymyślił kilkadziesiąt lat temu”.

Źródło obrazu, Wikimedia Commons

Skomentuj zdjęcie,

Batalia prawna dotyczy dziedzictwa dwóch założycieli Moti Mahal – Kundana Lal Gujrala (po prawej) i Kundana Lal Jaggi (po lewej).

Czasem – dodaje – dania stają się tak popularne, że zapomina się o ich twórcach. „Kto wynalazł pierwszą masala dosa? Niektóre wersje przypisują sieci restauracji Woodlands. Inne kwestionują to i nikomu nie zależy na tym, aby kopać głębiej”.

Pan Hussein zgadza się. „Sposób, w jaki żywność podróżuje, jest magiczny” – mówi. „Można to zrobić poprzez równoległe źródła”. „Ludzie się przemieszczają, zabierając ze sobą swoje przepisy, po drodze dostosowując je do lokalnych gustów”.

Podaje przykład Wielkiej Brytanii, gdzie urodzonemu w Pakistanie restauratorowi z Glasgow powszechnie przypisuje się wynalezienie kurczaka tikka masala. Jednak wielu szefów kuchni, zwłaszcza w restauracjach w Bangladeszu, twierdzi, że to oni wymyślili przepis. Inni twierdzą, że masala w ogóle nie została wynaleziona w Wielkiej Brytanii, ale pochodziła z Pendżabu.

Dodaje, że dlatego walka o kurczaka w maśle też jest nieistotna, bo danie nie ogranicza się do jednej restauracji i można go znaleźć wszędzie. „Możesz zostać doceniony za wynalezienie tego rozwiązania, ale naprawdę liczy się to, kto oferuje lepszą jakość” – mówi Hussain.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Istnieje niezliczona ilość wersji wynalezienia kurczaka maślanego

W przypadku Moti Mahal sytuacja prawdopodobnie będzie trudniejsza, ponieważ spór nie dotyczy tego, czy restauracja robiła kurczaka na maśle; Pytaniem jest, który z właścicieli odegrał większą rolę w jego wynalezieniu.

„To historia dwóch mężczyzn walczących o dziedzictwo swoich przodków” – mówi Sanghvi. „Te konflikty są często najtrudniejsze do rozwiązania”.

Zdaniem prawników sąd będzie musiał oprzeć się na „poszlakach” i zeznaniach osób, które jadły to danie kilkadziesiąt lat temu. Ale nawet wtedy, w jaki sposób sędziowie mogą ustalić, kto to zrobił? the Pierwsza miska?

Sanghvi twierdzi, że możliwe jest, że jeden z partnerów posiada odręczny przepis, który może pomóc w rozwiązaniu problemu. „Do tej pory ta informacja nie wyszła na jaw”.

Ale właściciele restauracji Daryaganj wiedzą, że nawet jeśli wycofają swoje twierdzenia o wynalezieniu dania, nie będzie to miało żadnego znaczenia dla ich biznesu. Sanghvi dodaje, że pomimo sukcesu Daryaganj Moti Mahal również będzie się rozwijać.

„Tak czy inaczej, kilkadziesiąt lat później trudno będzie dowiedzieć się, co naprawdę wydarzyło się w kuchni”.

BBC News India teraz na YouTube. Kliknij Tutaj Aby subskrybować i oglądać nasze filmy dokumentalne, objaśniające i polecane.

Przeczytaj więcej historii z Indii z BBC:

READ  USA uważają, że Rosja planuje ćwiczenia nuklearne, aby ostrzec Zachód nad Ukrainą