Studenci Uniwersytetu Leibniza w Hanowerze zostali wybrani do wysłania swojego kosmicznego eksperymentu na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Prom kosmiczny został wystrzelony w marcu wraz z eksperymentami Glücksklee i EC sensWbudowany czujnik tlenu.
Eksperyment ma na celu zbadanie partnerstwa między roślinami lucerny i bakteriami ryzobii w warunkach mikrograwitacji. Symbioza między rośliną a bakteriami prowadzi do samozapłodnienia. Grawitacja zwykle odgrywa ważną rolę we wzroście roślin; Dlatego zespół będzie monitorował samozapłodnienie i wzrost w warunkach kosmicznych.
Rośliny będą rosły na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej pod ciągłym monitorowaniem za pomocą różnych czujników. Poziom tlenu będzie monitorowany za pomocą modułu czujnika EC Sense TB200B-ES1-O2-25%.
Zespół wybrał koniczynę nie tylko dlatego, że kojarzy się z szczęściem, ale także dlatego, że należy do rodziny roślin strączkowych, a zatem jest spokrewniona z groszkiem i soczewicą. Pokarmy te zawierają wysoki poziom białka i dlatego idealnie nadają się do spożycia podczas długich misji kosmicznych, aby zapewnić astronautom odpowiednie źródło pożywienia.
Zespół EC Sense jest niezwykle dumny, że jego technologia wyrusza w przestrzeń kosmiczną i wspiera przyszłych naukowców w tak ważnej misji.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Firma zajmująca się planowaniem powierzchni handlowych CADS postrzega technologię jako odpowiedź na Święta Wielkanocne i inne sezonowe wyzwania w 2024 r. — Retail Technology Innovation Hub
Astronomowie odkryli, że woda unosi się w części przestrzeni, która tworzy planetę
Tęskniłam za nim bardzo długo! Satelita NASA i martwy rosyjski statek kosmiczny zbliżają się do siebie na swojej orbicie