Studenci Uniwersytetu Leibniza w Hanowerze zostali wybrani do wysłania swojego kosmicznego eksperymentu na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Prom kosmiczny został wystrzelony w marcu wraz z eksperymentami Glücksklee i EC sensWbudowany czujnik tlenu.
Eksperyment ma na celu zbadanie partnerstwa między roślinami lucerny i bakteriami ryzobii w warunkach mikrograwitacji. Symbioza między rośliną a bakteriami prowadzi do samozapłodnienia. Grawitacja zwykle odgrywa ważną rolę we wzroście roślin; Dlatego zespół będzie monitorował samozapłodnienie i wzrost w warunkach kosmicznych.
Rośliny będą rosły na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej pod ciągłym monitorowaniem za pomocą różnych czujników. Poziom tlenu będzie monitorowany za pomocą modułu czujnika EC Sense TB200B-ES1-O2-25%.
Zespół wybrał koniczynę nie tylko dlatego, że kojarzy się z szczęściem, ale także dlatego, że należy do rodziny roślin strączkowych, a zatem jest spokrewniona z groszkiem i soczewicą. Pokarmy te zawierają wysoki poziom białka i dlatego idealnie nadają się do spożycia podczas długich misji kosmicznych, aby zapewnić astronautom odpowiednie źródło pożywienia.
Zespół EC Sense jest niezwykle dumny, że jego technologia wyrusza w przestrzeń kosmiczną i wspiera przyszłych naukowców w tak ważnej misji.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Należący do NASA Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba dokonuje odkryć na temat powstawania wczesnych galaktyk | Wiadomości naukowe i technologiczne
Nowy deser tej londyńskiej restauracji został zaprojektowany przez inżynierów z branży lotniczej
Niezależni recenzenci uważają, że plany NASA dotyczące zwrotu próbek Marsa są poważnie wadliwe – Ars Technica