Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Pierwsza prezentacja belgijskiej whisky Owl w Polsce

Pierwsza prezentacja belgijskiej whisky Owl w Polsce

Niezależna marka whisky The Belgian Owl nawiązała współpracę z polskim dystrybutorem Tudor House, starając się rozszerzyć swój zasięg w Europie.

Whisky Belgian Owl dojrzewa w beczkach po bourbonie

Belgijska marka zadebiutowała w Europie Wschodniej na Whisky Live Warsaw w październiku.

Jarosław Boss, właściciel Tudor House, powiedział: „Nie mogliśmy sobie wyobrazić lepszego czasu i miejsca na premierę naszej sowy belgijskiej. Targi odwiedziły tysiące miłośników whisky i wszyscy mieli okazję skosztować swojego wyboru.”

Firma Belgian Owl została założona przez mistrza gorzelnictwa Etienne Bouillon w 2004 roku. Pierwszą destylację wykonano w starym szwajcarskim destylatorze zakupionym jeszcze we Francji.

Rzecznik belgijskiej sowy skomentował: „Tudor House stał się wiodącym dostawcą whisky w Polsce i jako taki był naturalnym kandydatem do rozszerzenia premierowego rynku Owl na Europę Wschodnią”.

Marka używa teraz starych destylatorów szkockiej Forsyth, po tym jak Scotch Whisky Association (SWA) zezwoliło na zakup dwóch z czterech destylatorów ze starej destylarni Caperdonich.

Dziś Belgian Owl, położona na chronionym geologicznie obszarze Hesbaye, jest jedyną destylarnią poza Szkocją, która używa starych szkockich alembików.

Belgijska Sowa identyfikuje się jako „mielona whisky”. Używany jęczmień był uprawiany zgodnie z zasadami rolnictwa integrowanego wokół destylarni, która obecnie posiada 400 akrów jęczmienia dwurzędowego, z czego 50 ma teraz „certyfikat bio”.

Źródłem wody jest bardzo głęboka warstwa wodonośna znajdująca się pod gorzelnią. Jako taki nie przechodzi przez filtrację odwróconej osmozy, a raczej jest używany „taki, jaki jest”.

Z wyjątkiem limitowanych edycji marki, wszystkie belgijskie whisky Owl dojrzewają w beczkach po bourbonie Heaven Hill. Te beczki były używane przez maksymalnie cztery lata, zanim zostały wysłane do Belgii.

Whisky jest wytwarzana w beczce 70% ABV, sygnowanej przez Jima McEwana, byłego mistrza destylacji Bruichladdicha, który był szkolony przez Bouillon pod jego okiem.

READ  Zmiana nazwy Ryerson University oznacza rebranding

Destylarnia jest zbudowana w taki sam sposób jak bourbon Rick House, co oznacza, że ​​whisky nabiera mocy alkoholowej w miarę dojrzewania.

Podstawowy asortyment marki obejmuje dwa single malty o mocy 46% ABV, zwane Identyfikacją i Evolution; butelka z pojedynczą beczką 46% ABV o nazwie Passion; i butelkowanie mocnej beczki o nazwie Intense, która ma 73,5% ABV.

Marka wprowadza również nowy wyraz makijażu, który wprowadza do podniebienia estry owocowe i miodowe. Przy 46% ABV jest gładki i podobno przypomina niemiecki sznaps.

W innych wiadomościach dotyczących dystrybucji, na początku tego miesiąca East London Liquor Company nawiązała współpracę z Mangrove Global Zwiększenie dostępu Wielkiej Brytanii do swojego portfolio wyrobów spirytusowych.