Nowa piekarnia rzemieślnicza w Wrexham otworzyła swoje drzwi na świetne recenzje. Będący częścią sieci piekarni Olawa, która specjalizuje się w tradycyjnych polskich słodyczach, Wrexham Bakeshop cieszy się dużym zainteresowaniem w Internecie, odkąd tydzień temu zaczął handlować.
Piekarnia Olawa z siedzibą w Notts rozwija się w Wielkiej Brytanii i Północnej Walii. Jako lokalizacje zidentyfikowano Flint i Mold, podczas gdy wyskakujące piekarnie w Llandudno i Prestatyn miały przejąć handel turystyczny.
„W rzeczywistości otworzylibyśmy się w Mold przed Wrexham, gdybyśmy znaleźli odpowiednią nieruchomość” – powiedział właściciel Wrexham Bakeshop Łukasz Zynicha. „Mam nadzieję, że każdego lata będziemy mogli otwierać sklepy pop-up w Prestatynie i Llandudno – myślę, że będzie to bardzo popularne”.
Przeczytaj więcej: Walijska firma rozpaczliwie potrzebująca personelu mówi, że będzie potrzebować „połowa zdrowia psychicznego i wytrzymałości na święta”
Niedawno otwarto nową piekarnię w Llandudno – mówi się, że klienci ustawiają się w kolejce wokół budynku. Więcej o tym sklepie przeczytasz tutaj.
Wrexham Bakeshop, obok metra na Regent Street, serwuje 22 różne rodzaje chleba, 20 ciastek i ponad 10 różnych ciast, a także bułki i przystawki. To szeroki wybór, który odzwierciedla miłość Polski do chleba: w Polsce wypieka się blisko 200 odmian, a w dniu ślubu rodzice dzielą się chlebem z nowożeńcami.
Są równie kuszące jak wypieki i słodycze. Całość pieczona na świeżo ręcznie, bez konserwantów i ulepszaczy. Kawa jest serwowana i są miejsca dla klientów.
W sieci było już dużo plotek o piekarni, która jest ekspertem od mediów społecznościowych z dużą ilością transmisji wideo na żywo i zdjęć z deseru, któremu nie można się oprzeć. „O mój Boże, jadłem dziś ekler i było niesamowite” – powiedział jeden zadowolony klient. „Świetna piekarnia, dobry wybór doskonałego chleba. Świetny dodatek do miasta” – to kolejny komentarz.
Komentarz: Czy masz ulubiony sklep spożywczy? Podziel się swoimi sugestiami w komentarzach poniżej.
Wrexham Bakeshop ma do czynienia z silną konkurencją w mieście, które ma już kilka wysoko ocenianych piekarni i cukierni. Takie jak Volette Cupcakes, Emzcakes Creative Café, wiedeńska cukiernia Caroline i wiele innych, zapewniają, że miejskie słodycze są zawsze nasycone.
Nowicjusz jest częścią franczyzy, która wyrosła z oryginalnej piekarni Ullawa, która została otwarta w 2014 roku. Została założona przez Miroslava Zubickiego, zawodowego piekarza, który wyemigrował do Wielkiej Brytanii dekadę temu. Firma zaopatruje obecnie około 60 niezależnych portów.
Jako były księgowy Miroslava proces franczyzy był pomysłem Lukasa. Obecnie istnieje 17 oddziałów. Chester ma jeden, a drugi jest poświęcony Port Ellesmere.
„Pomysł polega na odrzuceniu dużego komercyjnego chleba” – powiedział Lucas. „Mirosław chciał robić staromodne produkty, jakie można było znaleźć w Polsce 30 lat temu, gdzie chleb smakował jak coś, co zapamiętaliby Twoi dziadkowie.”
Miasto Wrexham ma dużą polską społeczność, ale jego druga piekarnia jest mocno na rynku głównego nurtu. Szacunki w oddziale w Chester wskazują, że 90% klientów nie jest Polakami i Łukasz w pełni spodziewa się, że tak samo będzie w przypadku Wrexham.
Wrexham Bakeshop jest otwarty siedem dni w tygodniu (pon.-pt. 8:00-17:00; sobota 9:00-18:00; niedziela 10:00-16:00). Późni przybysze mają tendencję do odkładania okruchów tam, gdzie półki szybko się opróżniają.
Znajdź lokalne bary, kawiarnie i restauracje w pobliżu
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex