Pracodawca jednego z najdłużej działających sklepów ze zdrową żywnością w Bristolu postanowił w tym roku przejść na emeryturę. Mike Abrahams, lat 79, był współzałożycielem Wild Oats w Redland ponad cztery dekady temu, będąc pionierem wielu usług, które obecnie wypełniają sklepy Whole Foods.
Urodzony w Leeds Mike pracował w ESA w Holandii ze swoją partnerką (późniejszą żoną), Loes, kiedy zdecydował się założyć własny sklep Whole Foods w Bristolu. To był początek lat 80., kiedy zainteresowanie weganizmem i czystym jedzeniem praktycznie nie istniało.
„Zainteresowanie się naturalną żywnością w tamtym czasie było tak bezprecedensowe, to było takie dziwne” – powiedział Mike. Pamięta sklep w Londynie o nazwie Cranks, który słynął z wegańskiego jedzenia.
Czytaj więcej: Bary walczące z godzinami policyjnymi na świeżym powietrzu otrzymują aktualizację od burmistrza
Mike po raz pierwszy przyjechał do Bristolu jako student studiów licencjackich na Bristol University i Bristol Aircraft w 1962 roku. Szkolił się przez pięć lat, a następnie pracował w North Sea Gas i pełnił inne funkcje, dopóki nie został wybrany na inżyniera testów środowiskowych w Europejskiej Agencji Kosmicznej w latach 70. z siedzibą w Noordwijk. Pomimo dużego kalibru roli, Mike przypomniał sobie, jak kwestionował etykę pracy organizacji w czasie, gdy syn jego przyjaciela zapytał go, dlaczego tam pracuje.
„Byłem zniesmaczony ówczesną polityką organizacji” – powiedział. „Więc zdecydowałem się odejść. Do tego czasu zainteresowałem się naturalną żywnością, zwłaszcza makrobiotykami.”
W tym czasie w ESA nadal odwiedzał przyjaciół w Bristolu i zauważył, że sklep o nazwie Larder przy Lower Redland Road był na sprzedaż. Mike pamięta, jak torby z płatkami zbożowymi były rozrzucone po podłodze sklepu, inspirując ducha firmy Wild Oats, która otworzyła sklep w styczniu 1981 roku.
„Zdałem sobie sprawę, że za mało ludzi wie, co zrobić z fasolą, ziarnami i ziarnami. Przekształciłem połowę sklepu w restaurację, w której mogliśmy prezentować tego rodzaju żywność”.
Wyprzedzenie krzywej – i związane z nią wyzwania
Pomimo spuścizny sklepu w Bristolu nie zawsze było to łatwe. Mike powiedział, że początkowo było wiele sprzeciwów wobec etosu sklepu Whole Foods. Prowadził lekcje gotowania ze sklepu oraz sesje informacyjne na temat diet.
„W tamtych czasach zdrowi weganie jedli sałatki, prażone orzechy i quiche. Serwowaliśmy potrawy indonezyjskie, tajskie, meksykańskie, wszelkiego rodzaju potrawy, które były bardzo zdrowe.”
Wild Oats przeniósł część kulinarną firmy do małej kawiarni w pobliżu kina (obecnie prowadzonej przez Everymana) przy Whiteladies Road w 1983 roku. Mike przyznał, że drugie przedsięwzięcie poszło „strasznie” w tamtym czasie, ponieważ wyprzedzało swoje czasy, i odkrył, że nie ma wystarczającej liczby wegetarian, którzy są otwarci na próbowanie różnych kuchni.
„Wegetarianie w tamtym czasie jedli tylko to, co znali. Wtedy mieliśmy tajskich i indonezyjskich szefów kuchni, którzy dobrze to przygotowywali. Rozeszła się wieść i przyjechali ludzie z Londynu, ale było ich za mało, to był problem.
„Kate Bush wysłała kiedyś tort urodzinowy, z którego zasłynęliśmy, ponieważ nie używaliśmy cukru ani chemikaliów. Wyprodukowaliśmy te niesamowite lukry, które były słodkie, ale nie zrobione z cukru.”
Kiedyś prowadzili też małą aptekę w Cotham Hill, którą zamknięto około 2000 roku. Chociaż naturalna, wegańska i wegańska żywność pojawiła się później, sklep borykał się przez lata. „To zawsze była ciężka bitwa” – przyznał.
Po upadku kawiarni Mike i Louise rozstali się, ale nadal wspólnie prowadzili sklep. W 1988 roku stres powoduje, że Mike trafia do szpitala z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które wymagało pilnej operacji i prawie go zabiło.
Loes prowadził sklep samodzielnie, gdy wracał do zdrowia. Zmarła tragicznie dwa lata temu po tym, jak rozwinęła się atrofia tylnej części kory mózgowej, która przekształciła się w chorobę Alzheimera.
Efekt całej żywności
Teraz Whole Foods i sklepy ze zdrową żywnością powstały w Bristolu i w całej Wielkiej Brytanii, a Wild Oats utrzymuje detaliczną stronę biznesu z lojalną bazą klientów. Naturalna, zrównoważona, etyczna, organiczna i pełnowartościowa żywność była częścią etosu sklepu na długo przed tym, zanim zaczęto je nazywać modnymi hasłami.
Przez lata Mike widział sklepy pojawiające się i znikające, takie jak Whole Foods, które obecnie należy do Amazona, choć wiele z nich nie przetrwało. Obecnie w zamożnych dzielnicach Bristolu istnieją dziesiątki sklepów z ekologiczną i zdrową żywnością, znanych jako „Whole Foods Effect”, demonstrujących synergię między kulturą a wyrafinowaniem kulinarnym.
„Wynaleźliśmy samoobsługowe pudełka w latach 80. i nagle wszystko stało się takie gorące. Wtedy ludzie mogli kupować potrzebne ilości. Mieliśmy zniżkę, jeśli kupiłeś więcej niż określoną wagę.” Teraz oczywiście istnieje aspekt „zero odpadów” polegający na zmniejszeniu ilości opakowań. Dla Mike’a chodziło o demokratyzację handlu detalicznego.
Dziś Wild Oats może pochwalić się jednym z najszerszych asortymentów egzotycznej, pełnowartościowej żywności, suplementów diety i naturalnych środków leczniczych w Bristolu. Razem, jej główny i główny zespół mają dziesięciolecia doświadczenia w branży.
Pomimo wzlotów i upadków, co było kluczem do sukcesu Wild Oats przez cztery dekady? Zatrzymując się, by pomyśleć, Mike powiedział, że to kombinacja czynników.
„To wiedza o produktach i usługach oraz bycie liderem. Wiemy, czego szukają klienci i my to zapewniamy. On ich słucha i nie wie lepiej niż klienci.”
Przyszłość dzikiego owsa po 40 latach
Mike skończy 80 lat w październiku i teraz nie może się doczekać przekazania firmy i wciąż dopracowywania kolejnych kroków. Nie może się doczekać spędzenia nowo odkrytego wolnego czasu na podróżach do swojego szybkiego domu za granicą.
„Stworzyliśmy społeczność byłych pracowników, którzy nadal są ze sobą związani po 40 latach. Mam też grupę klientów, których życie zmieniło się na lepsze, kiedy ich lekarze powiedzieli, że tego nie zrobią” – wyjaśnił Mike. Mogę odejść wiedząc, że pomogłem ludziom”.
Wild Oats organizuje imprezę uliczną w poniedziałek (29 maja) na odcinku Lower Redland Street z grillem, piwem Lost and Grounded i sokami ze sklepu. Droga będzie zamknięta dla ruchu i parkowania od Whitelades Road do początku Redland Terrace, aby zrobić miejsce dla wypoczynku i zajęć, od 11:00 do 17:00.
Wild Oats, 9-11 Lower Redland Rd, BS6 6TB. Pon. – Sob.: 8:00 – 17:00, Nie: 10:00 – 17:00 Tel.: 0117 973 1967. Dostawa Dostępne dla dostawy lokalnej w większości kodów pocztowych BS. https://woats.co.uk/
Następny:
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Firma zajmująca się planowaniem powierzchni handlowych CADS postrzega technologię jako odpowiedź na Święta Wielkanocne i inne sezonowe wyzwania w 2024 r. — Retail Technology Innovation Hub
Astronomowie odkryli, że woda unosi się w części przestrzeni, która tworzy planetę
Tęskniłam za nim bardzo długo! Satelita NASA i martwy rosyjski statek kosmiczny zbliżają się do siebie na swojej orbicie