Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

9 niezawodnych sposobów na zwiększenie przestrzeni w szafkach kuchennych

Ta historia jest częścią 12 dni poradpomagając w pełni wykorzystać technologię, dom i zdrowie w okresie świątecznym.

Zorganizowana kuchnia może być tym, co zwiększa lub zmniejsza ilość gotowania. Jeśli spędzasz więcej czasu szukając tego, którego porzucono pozbawienie albo robot kuchennyPrawdopodobnie nie będziesz gotować tyle, ile chcesz, po prostu dlatego, że trudno jest znaleźć to, czego potrzebujesz.

Uporządkowanie szafek kuchennych może nieskończenie ułatwić planowanie gotowania, przygotowywanie posiłków i sprzątanie — i istnieją pewne sposoby, aby to zrobić, aby uzyskać najlepsze wyniki. Oto kilka najlepszych wskazówek i trików, jak uporządkować szafy. Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących organizacji, zapoznaj się z naszymi przewodnikami, jak to zrobić Uporządkuj swoją lodówkę i Jak urządzić swoją garderobę.

1. Sprawdź te daty ważności

Motto 12 dni porad

Wbrew powszechnemu przekonaniu, Soda oczyszczona przeterminowana. Wyrzuć to. Czy te puszki z zupą stoją w tym samym miejscu od lat? Być może nadszedł czas, aby je podarować lub wyrzucić. Jeśli brzydko pachnie, jest lepki lub jest bardzo stary, rozważ wyrzucenie go. Zadaj sobie pytanie, czy naprawdę potrzebujesz Tupperware z brakującą pokrywką.

2. Zrób inwentaryzację

Jeśli w szafce na garnki i patelnie jest dodatkowe miejsce, a szuflada na garnki jest przepełniona, rozważ przestawienie, aby zmaksymalizować przestrzeń w szafce. Przyjrzyj się dobrze wszystkim w swoich szafkach i uzyskaj ogólne pojęcie o tym, jak przedmioty są używane w kuchni i gdzie są najbardziej dostępne. Funkcjonalność to nazwa gry, jeśli chodzi o organizację kuchni.

3. Stosuj „złotą zasadę” sklepu

Złotą zasadą spiżarni jest to, że powinieneś widzieć wszystko, co jest w środku. To dobra podstawa dla reszty kuchni, zwłaszcza wewnętrznych szafek i szuflad. Ułatwi to czyszczenie i przechowywanie przedmiotów. Rozważ zorganizowanie przyborów kuchennych za pomocą szuflad. Polecam korzystanie z naszego rozkładanego bambusowego organizera na sztućce.

4. Rozważ wyjęcie rzeczy z szafek

Miły Zestaw patelniDo dekoracji można użyć kolorowych przyborów kuchennych, a nawet deski do krojenia. Zdobądź wiszącą półkę lub umieść haczyki wzdłuż nieużywanej ściany, aby wykorzystać całą przestrzeń w kuchni i uporządkować szafki.

Naczynia zwisające z półki

Zastanów się nad wieszaniem garnków zamiast umieszczania ich w szafce.

Getty/Sebastian Schulmeyer/EyeEm

5. Przechowuj podobne przedmioty razem

Podziel kuchnię na jedzenie (i inne produkty), naczynia i przybory kuchenne. Podział trwa stamtąd. Przechowuj przedmioty, takie jak przyprawy, naczynia i sztućce, w górnych szafkach, aby mieć do nich łatwy dostęp, a większe przedmioty, takie jak blachy do pieczenia i większe urządzenia, umieść w dolnych szafkach. Unikaj układania zbyt dużej ilości, aby wszystko nie rozpadło się, gdy sięgniesz do jednej miski. Oprzyj się pokusie, by rzucić wszystko i zająć się tym później.

6. Organizuj według aktywności

Kolejnym dobrym sposobem na zorganizowanie kuchni jest funkcjonalność. Poświęć trochę czasu na przemyślenie swojej rutyny i spróbuj pogrupować kuchnię w strefy na podstawie tego, do czego jej używasz. Na przykład umieszczenie produktów śniadaniowych, takich jak ekspres do kawy A kubki blisko siebie mogą szybko śledzić poranki.

7. Oznacz wszystko

Usiądź wygodnie i zrelaksuj się z markerem i taśmą; Będą twoimi nowymi najlepszymi przyjaciółmi. Oznacz wszystkie kubełki, skrzynki lub narzędzia do rur, nawet jeśli są oczywiste. Nie tylko będziesz w stanie łatwo znaleźć zawartość, ale także pomoże ci to trzymać się systemu na dłuższą metę.

Etykiety na słoikach z przyprawami w kuchni

Kto nie lubi dobrego nazewnictwa?

Getty Kitchen / Jonathan

8. Używaj pionowej przestrzeni

Rozważ przechowywanie blach do pieczenia, desek do serwowania i desek do krojenia w pionie. Możesz zwiększyć przestrzeń za pomocą wysuwanych półek, plastikowych toreb, haczyków, tablic magnetycznych i tablic korkowych.

9. Przechowuj rzeczy, których nie używasz co tydzień w jednym miejscu

Rzadko używasz sokowirówki lub blendera? Umieść go w najdalszej szafce kuchennej razem z innymi rzeczami, których używasz rzadziej niż raz w tygodniu. Można tu również przechowywać książki kucharskie, z których korzystasz raz w roku na Boże Narodzenie. Jeszcze lepiej, wyrzuć je wszystkie i zapisz gdzieś cyfrowo.

Pierwszy krok w organizacji jest najważniejszy, ale utrzymanie kuchni w takim stanie jest najtrudniejszą częścią. Staraj się zachować spójność ze swoim systemem i upewnij się, że wszyscy inni korzystający z przestrzeni również to robią. A teraz śmiało i ciesz się blaskiem swojej nowo zorganizowanej, estetycznej i funkcjonalnej kuchni.

Koniecznie sprawdź nasze wskazówki dot Jak posprzątać kuchnię w mniej niż 15 minut?i Jak czyścić zmywarkę i Jak często należy czyścić lodówkę?.