Top News

Restauracje są gotowe, Polska kontroluje kolejne infekcje Restauracje Polska Warszawa

Wiele restauracji w Polsce było gotowych na przyjęcie klientów.

Po ogłoszeniu, że w kraju nadal spada liczba nowych zakażeń koronawirusem i zgonów, firmom spożywczym pozwolono wznowić obsługę w pomieszczeniach z 50% wydajnością. Przyjęcia weselne są również dozwolone dla osób powyżej 50 roku życia, z wyłączeniem osób w pełni zaszczepionych.

W Warszawie, mieście liczącym około 2 milionów mieszkańców, pracownicy restauracji gotowali jedzenie, wycierano podłogi, czyszczono meble, a restauracje pozostawały nieaktywne przez wiele miesięcy.

Właściciel restauracji Lucas Kondratsik powiedział, że poczuł „ulgę i radość”, że jego restauracja „Rips and Bones” została otwarta, ponieważ czekała na nią cała załoga.

„Utrzymanie wszystkiego tak otwartego, jak to tylko możliwe, w jednej formie jest teraz zdecydowanie dużym wyzwaniem” – powiedział Kondratsik dla Associated Press.

Wśród klientów korzystających z jedzenia był Jonah Miatsilek, który niecierpliwie czekał na ponowne otwarcie, ponieważ chciał zjeść na mieście.

„Nie jestem zadowolony, że ten zamek trwał tak długo. Nie mogę się doczekać tej chwili i cieszę się, że wróciliśmy” – powiedział Miatsilek.

Jednak niektóre firmy nie miały wystarczającej liczby pracowników, aby zaktualizować swoją działalność, ponieważ wielu pracowników zostało zwolnionych po zamknięciu i powrocie do nowych miejsc pracy.

Dzięki restauracjom obiekty sportowe mogą otwierać drzwi dla odwiedzających nawet o połowę ich normalnej pojemności od piątku, podczas gdy do 250 osób może zebrać się na imprezie plenerowej ze zdjęciami COVID-19.

Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów będą mogli wracać do sal w poniedziałek.

Liczba nowych codziennych przypadków w Polsce, kraju liczącym ponad 38 milionów osób, w pewnym momencie kwietnia wyniosła prawie 30 000, a obecnie spadła do mniej niż 1 000. Kwietniowy Spike skłonił rząd do wprowadzenia ostrzejszych środków blokujących.

Goście hotelowi nadal mają 50% limit ograniczeń, które nadal obowiązują.

READ  Rola Pepco w debiucie w Warszawie wzrosła po największej ofercie publicznej w Polsce

About the author

Hanley Bennett

„Totalny maniak jedzenia. Nerd zombie. Idol z przyszłości. Wichrzyciel. Badacz mediów społecznościowych”.

Add Comment

Click here to post a comment