TRAVERSE CITY — Z etnicznych tradycji wywodzą się ciasta z Górnego Półwyspu, włoskie tortellini i polskie pierogi, wszystkie nadziewane kieszonki ciasta wyrabiane od pokoleń kochającymi rękami żon, matek i babć. Dziś żyją w kontaktach, aby doświadczyć dróg swoich przodków.
Polskie rodziny w okolicy mogą nawiązać kontakt ze swoim dziedzictwem dzięki ukochanemu przepisowi na pierogi jednej babci. Babcia’s Corner, siedziba Babcia’s Amazing Pierogi, wkroczyła na scenę kulinarną Traverse City w 2021 roku. Dobrze prosperujący biznes zbudowany na przepisie babci Amy Henley niedawno otworzył swoje podwoje w sklepie detalicznym w dawnym sklepie Buzzelli Foods przy Oleson’s Plaza przy Hammond i Three Mile .
„Staliśmy przed niesamowitym dylematem, że nie możemy zrobić ich wystarczająco szybko” – powiedział współwłaściciel Babci, Zach Henley.
Zach i jego matka/współwłaścicielka Amy co tydzień przygotowują ręcznie 1500 pierogów w oparciu o rodzinny przepis.
„To jest to, czym chcemy się podzielić z naszą społecznością” – powiedział Zach. „Naszym celem jest dawanie pierogów osobom, które nie mają już rodzinnego przepisu.”
Słowo „babesia” w języku polskim oznacza babcię. Przodkowie Amy wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych w latach dwudziestych XX wieku, przywożąc ze sobą pierogi według przepisu ich babci.
„To uczta dla duszy i polska uczta, zwłaszcza w okresie świątecznym” – stwierdziła Amy.
Pierogi Henleyów wnoszą tradycję smaku do współczesności dzięki różnorodnym nadzieniom wykonanym z lokalnie produkowanych składników. Pierogi faszerowane ziemniakami i serem przygotowywane są z domowego sera wiejskiego produkowanego z mleka matki. Są też pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i serem wiejskim z czosnkiem i szczypiorkiem.
Deser pierogowy zawiera jagody z Blueberry Hill w Buchan’s Traverse City i jabłka z Friske’s Orchards w Ellsworth.
Zack powiedział, że babcia pierwotnie trafiała na półki spożywcze w staromodny sposób.
„Weszliśmy do sklepów: Najpierw do Oriana i Hansen Foods w Suttons Bay, Village Market w Elk Rapids i innych.
Przywieźli także pierogi na lokalne rynki rolne, w tym na targ rolniczy Sarah Hardy w centrum Traverse City. W ten sposób Babcia’s stworzyła niszę na rynku dla żywności etnicznej.
„Ich polska żywność jest świetna dla społeczności” – powiedział Kyle Warner, Sarah Hardy Farmers Market Manager. „To dodaje nowego charakteru naszemu rynkowi i ulepsza to, co możemy zaoferować”.
Rodzina Henleyów ma nadzieję, że Babcia’s Corner stanie się w okolicy ulubionym sklepem ze wszystkim, co polskie. Choć podstawowym produktem pozostają pierogi, w sklepie można znaleźć polską herbatę, trudno dostępne przyprawy, marynowane buraki, polskie wędliny Koegel, ceramikę i inne towary.
Klan współpracuje, aby zbudować komercyjny sukces Babesii. W operacji biorą udział Jeff, głowa rodziny, córka Amy i Jeffa, Genevieve, jej mąż Tyson i córka Zacha, Amara.
Kolejnym krokiem rozwoju jest serwowanie lunchu w sklepie. Babcia’s Corner będzie serwować gorące pierogi z dodatkiem kiełbasy w godzinach 11:00-14:00. Do pierogów podawana będzie ręcznie robiona soda Northwoods, będąca jednym z nielicznych wyjątków od polskiej tradycji, z wódką.
Rodzina zaprasza klientów do udziału w rozwoju Babesia Corner.
„Chcemy stworzyć społeczność dla osób o polskim pochodzeniu” – powiedziała Amy. „Szukamy sugestii i czekamy na ludzi, którzy mówią nam, co chcieliby zobaczyć”.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex