Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Kim jest Marcus Samuelson?  Znany szef kuchni z Harlemu w serwisie Netflix’s Iron Chef jest właścicielem ponad dwudziestu restauracji

Kim jest Marcus Samuelson? Znany szef kuchni z Harlemu w serwisie Netflix’s Iron Chef jest właścicielem ponad dwudziestu restauracji

Znany szef kuchni Marcus Samuelsson z Harlemu pojawi się na Żelazny kucharz: poszukiwanie żelaznej legendy 15 czerwca w serwisie Netflix. Wielokrotnie nagradzany szef kuchni ma na swoim koncie ponad dwadzieścia restauracji.

Marcus Samuelson wraz z nowymi szefami kuchni z Iron Curtis Stone, Gabriellą Camarą, Dominic Crane i Ming Tsai przywita szefów kuchni Challenger na starcie w Żelazny kucharz: poszukiwanie żelaznej legendy. Wyzywający szefowie kuchni muszą ugotować pyszne dania, aby stać się pierwszą w historii Żelazną Legendą.


Wszystko o nowościach Twardy szef Marcus Samuelson

Urodzony w Etiopii szef kuchni Marcus Samuelson rok po urodzeniu stracił matkę podczas epidemii gruźlicy. Samuelson i jego starsza siostra Fantaye również zostali oddzieleni od rodziny w 1974 roku podczas wojny domowej w Etiopii. Jednak obaj bracia zostali później adoptowani przez gospodynię domową Anne Marie i geologa Lennarta Samuelssona z Göteborga w Szwecji.

Od dzieciństwa pasjonuje się jedzeniem i gotowaniem. Po tym, jak babcia ze strony matki zainspirowała go do gotowania w Szwecji, pokochał jedzenie. Aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne, uczęszczał do Instytutu Kulinarnego w Göteborgu, po czym szkolił się w Austrii i Szwajcarii przed przyjazdem do Stanów Zjednoczonych w 1994 roku jako praktykant w Restauracji Aquavit.

Jego kulinarna wiedza szybko uczyniła go szefem kuchni w Aquavit. Wkrótce został najmłodszym szefem kuchni, który otrzymał trzygwiazdkową ocenę restauracji od New York Times. Po tym nie było już powrotu do szefa kuchni.

Samuelsson został nazwany Best Chef: New York City przez James Beard Foundation w 2003. Jest także laureatem Nagrody Kulinarnej Fundacji Vilcek 2019. Nagroda jest przyznawana imigrantom, którzy wnieśli znaczący wkład w społeczeństwo amerykańskie.

Otworzył jedną ze swoich najbardziej znanych restauracji, Red Rooster, w grudniu 2010 roku w Harlemie, a swoją drugą restaurację w Harlemie, Streetbird Rotisserie, wiosną 2015 roku. Samuelsson podobno stworzył ponad 200 miejsc pracy za pośrednictwem obu restauracji, z 70% pracowników pochodzących z sąsiedztwa.

Od tego czasu otworzył ponad dwadzieścia restauracji w takich krajach nordyckich jak Londyn, Bermudy, Kanada, Nowy Jork, New Jersey, Waszyngton czy Chicago.

Podczas pandemii COVID-19 Samuelsson „przekształcił swoje restauracje Red Rooster Harlem, Marcus B&P w Newark i Red Rooster Overtown w Miami w kuchnie społecznościowe we współpracy z World Central Kitchen, która serwuje potrzebującym ponad 280 000 posiłków”. na jego oficjalny profil.


Twardy szef Inne projekty Marcusa Samuelssona

Samuelsson, dyrektor kreatywny w Kitchen & Table Restaurant Concepts, Eatery Social i Restaurant Norda, obecnie współpracuje z programem Buzzfeed Tasty jako główny szef kuchni.

Filantrop został również koronowany na mistrza programów telewizyjnych, takich jak Klip Top Chef Masters i All Stars Był zwycięskim mentorem w ABC Smak.

50-letni szef kuchni był także współproducentem corocznego Harlem EatUp! Tygodniowe święto kulinarne, artystyczne i kulturalne Harlemu już szósty rok w specjalnym programie Telethon na ABC.

Jako autor jest autorem kilku książek, m.in Bestsellerowe pamiętniki The New York Times Tak, szefie kuchni, zgiełku w Harlemie, Książka kucharska The Rise and The Red Rooster: The Story of Food, i inni. Afrykańska książka kucharska inspirowana 2006, Duch nowej kuchnii zdobył tytuł „Najlepszej Międzynarodowej Książki Kucharskiej”.

Jest także założycielem Marcus Samuelsson Group (MSG), która działa na rzecz zachowania kulinarnych i kulturalnych filarów Samuelssona.

Streamuj Netflix w środy i oglądaj, jak Samuelsson mierzy się z szefami kuchni Challenger w konkursie kulinarnym, Twardy szef.