Znany szef kuchni Marcus Samuelsson z Harlemu pojawi się na Żelazny kucharz: poszukiwanie żelaznej legendy 15 czerwca w serwisie Netflix. Wielokrotnie nagradzany szef kuchni ma na swoim koncie ponad dwadzieścia restauracji.
Marcus Samuelson wraz z nowymi szefami kuchni z Iron Curtis Stone, Gabriellą Camarą, Dominic Crane i Ming Tsai przywita szefów kuchni Challenger na starcie w Żelazny kucharz: poszukiwanie żelaznej legendy. Wyzywający szefowie kuchni muszą ugotować pyszne dania, aby stać się pierwszą w historii Żelazną Legendą.
Wszystko o nowościach Twardy szef Marcus Samuelson
Urodzony w Etiopii szef kuchni Marcus Samuelson rok po urodzeniu stracił matkę podczas epidemii gruźlicy. Samuelson i jego starsza siostra Fantaye również zostali oddzieleni od rodziny w 1974 roku podczas wojny domowej w Etiopii. Jednak obaj bracia zostali później adoptowani przez gospodynię domową Anne Marie i geologa Lennarta Samuelssona z Göteborga w Szwecji.
Od dzieciństwa pasjonuje się jedzeniem i gotowaniem. Po tym, jak babcia ze strony matki zainspirowała go do gotowania w Szwecji, pokochał jedzenie. Aby doskonalić swoje umiejętności kulinarne, uczęszczał do Instytutu Kulinarnego w Göteborgu, po czym szkolił się w Austrii i Szwajcarii przed przyjazdem do Stanów Zjednoczonych w 1994 roku jako praktykant w Restauracji Aquavit.
Jego kulinarna wiedza szybko uczyniła go szefem kuchni w Aquavit. Wkrótce został najmłodszym szefem kuchni, który otrzymał trzygwiazdkową ocenę restauracji od New York Times. Po tym nie było już powrotu do szefa kuchni.
Samuelsson został nazwany Best Chef: New York City przez James Beard Foundation w 2003. Jest także laureatem Nagrody Kulinarnej Fundacji Vilcek 2019. Nagroda jest przyznawana imigrantom, którzy wnieśli znaczący wkład w społeczeństwo amerykańskie.
Otworzył jedną ze swoich najbardziej znanych restauracji, Red Rooster, w grudniu 2010 roku w Harlemie, a swoją drugą restaurację w Harlemie, Streetbird Rotisserie, wiosną 2015 roku. Samuelsson podobno stworzył ponad 200 miejsc pracy za pośrednictwem obu restauracji, z 70% pracowników pochodzących z sąsiedztwa.
Od tego czasu otworzył ponad dwadzieścia restauracji w takich krajach nordyckich jak Londyn, Bermudy, Kanada, Nowy Jork, New Jersey, Waszyngton czy Chicago.
Podczas pandemii COVID-19 Samuelsson „przekształcił swoje restauracje Red Rooster Harlem, Marcus B&P w Newark i Red Rooster Overtown w Miami w kuchnie społecznościowe we współpracy z World Central Kitchen, która serwuje potrzebującym ponad 280 000 posiłków”. na jego oficjalny profil.
Twardy szef Inne projekty Marcusa Samuelssona
Samuelsson, dyrektor kreatywny w Kitchen & Table Restaurant Concepts, Eatery Social i Restaurant Norda, obecnie współpracuje z programem Buzzfeed Tasty jako główny szef kuchni.
Filantrop został również koronowany na mistrza programów telewizyjnych, takich jak Klip Top Chef Masters i All Stars Był zwycięskim mentorem w ABC Smak.
50-letni szef kuchni był także współproducentem corocznego Harlem EatUp! Tygodniowe święto kulinarne, artystyczne i kulturalne Harlemu już szósty rok w specjalnym programie Telethon na ABC.
Jako autor jest autorem kilku książek, m.in Bestsellerowe pamiętniki The New York Times Tak, szefie kuchni, zgiełku w Harlemie, Książka kucharska The Rise and The Red Rooster: The Story of Food, i inni. Afrykańska książka kucharska inspirowana 2006, Duch nowej kuchnii zdobył tytuł „Najlepszej Międzynarodowej Książki Kucharskiej”.
Jest także założycielem Marcus Samuelsson Group (MSG), która działa na rzecz zachowania kulinarnych i kulturalnych filarów Samuelssona.
Streamuj Netflix w środy i oglądaj, jak Samuelsson mierzy się z szefami kuchni Challenger w konkursie kulinarnym, Twardy szef.
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Kto gra Sookie w serialu aktorskim „Avatar: Ostatni władca wiatru”?
Kinopolis – Festiwal Filmów Polskich w Dublinie (7-10 grudnia) – Polska w Irlandii
Wstyd: Więzy rodzinne rapu i Cyganów w dramacie Netfliksa – Romea.cz