Eva Sec nie mogła w to uwierzyć. W ostatnim dniu służby dla Pierogi Queen, do jej restauracji w League City weszła osoba z jej rodzinnego miasta Polski.
Les Poletzky, podobnie jak Sek, pochodzi z Kraśnika, ale od 35 lat mieszka w Houston. Jego nowy kolega Ben Tomlinson – obaj żołnierze piechoty amerykańskiej armii – od dawna wypycha go po polską żywność. Przed przyjazdem do Houston Tomlinson stacjonował w Europie i podróżował do Polski, gdzie, jak mówi, znalazł jedne z najlepszych domowych dań, jakich kiedykolwiek próbował.
W końcu obaj odkryli Królową Pierogów i poświęcili trochę czasu na lunch 20 maja. Ale kiedy weszli na górę, na drzwiach umieszczono tabliczkę wskazującą, że piątek był ostatnim dniem w restauracji.
Jeszcze bardziej gorzko było, gdy Poletzky rozmawiał z Sekiem, dowiadując się, że są z tego samego miasta i mniej więcej w tym samym wieku. Żołnierz był pewien, że pamiętał, jak za młodu widział kucharza na publicznym basenie w Kraśniku.
Około 30 lat i 5700 mil później obaj są tutaj. „Zaniemówiłem”, powiedział Sek o interakcji. „To jest małe miasto.”
Sek przeprowadziła się do Houston w 2013 roku z Chicago, kiedy wraz z mężem szukała tańszego miejsca do życia. Od razu się zdziwiłem, że w przeciwieństwie do północy w Houston było bardzo mało polskich restauracji. Nie mając absolutnie żadnego doświadczenia w restauracji, Sek rzucił się do wody i otworzył Pierogi Queen w centrum handlowym pod I-45 w 2016 roku.
Rok później budowa zamknęła zjazd z autostrady na dwa lata, odcinając działalność restauracyjną. Ale naleganie Seka na serwowanie wysokiej jakości polskiej kuchni i entuzjastyczne recenzje Krytyk restauracji z Houston Chronicle, Allison Cook, podtrzymywała wspólny biznes, dając zespołowi nawet ultimatum, by w zeszłym roku otworzył placówkę na rynku Railway Heights, który również został zamknięty.
Budowa, a następnie pandemia COVID-19 i jej reperkusje, w tym braki siły roboczej, w końcu wkroczyły do Pierogi Queen, ale nie był to proces tak nagły, jak czuli fani Sek Restaurant. Linda Craig, która przyjmowała zamówienia w kasie, wróciła w sierpniu zeszłego roku z częściowej emerytury, by pracować dla Królowej Pierogów. Jej szwagierka była niezobowiązująca i rozmawiałem z nią – restauracja rozpaczliwie potrzebowała pomocy i miała zamknąć swoje drzwi. Craig powiedział, że nie szuka pracy, ale uwielbia rozmawiać, więc weszła na pokład i została do nieuchronnego końca, 8 miesięcy później.
26 maja, po sześciu dniach blokady, byłaby szósta rocznica królowej Pierogi. Restauracja przyjmuje zamówienia na wynos tylko w ten weekend; Następnie Sek pojedzie na dwutygodniowe wakacje żeglując wzdłuż wybrzeża Chorwacji.
Kiedy Pierogi Queen ogłosiło w zeszłym miesiącu, że zostanie zamknięte, Sec powiedział, że nastąpił gwałtowny wzrost biznesu ze strony ludzi, którzy chcą spróbować jej ostatniego smaku pierogów, gołąbków i kiełbasy kiełbasa.
„W zeszłym miesiącu zarobiłem więcej pieniędzy niż w jakimkolwiek innym miesiącu”, powiedział Sick, dodając, że gdyby wizyty i zamówienia zawsze odbywały się w takim tempie, nie musiałbyś się zamykać. „Dlatego jest mi smutno, bo ludzie lubili jedzenie, ale…”
Kilka osób przyszło w porze lunchu 20 maja – od księgowego Seka i jego przyjaciół po stałych bywalców i nowicjuszy – i wszyscy przekazali jej ostatnie słowa wsparcia i uścisków oraz złożyli bardzo hojne prośby.
„Chcesz sprzedać przepis na zupę z ogórków kiszonych?” Agent Danny Hare zapytał o jego nadzieję, krzycząc w kuchni. Sek uśmiechnęła się i pokręciła głową: Mówi, że ta osoba idzie na jej grób, a może książkę kucharską.
— Mój mąż zostawi mnie dla ciebie, jeśli mu to ugotujesz — powiedziała Hare, po czym spoważniała, a głos jej się załamał. „Będę tęsknić.”
Hare widział mnóstwo małych firm, które zostały zamknięte podczas pandemii. Obecnie pracuje w Cool Cow Creamery w Kemah, która również ma problemy. Chciałbym, żeby ludzie byli tam dla Królowej Pierogów bardziej konsekwentnie. Za każdym razem, gdy jest w okolicy, odwiedza ją – to jedyne miejsce, które serwuje burgera z sosem grzybowym, który jest bardziej autentyczny niż sos pomidorowy – wyjaśnia. Są jak te, które zrobiła dla niej jej matka, która ma polskie pochodzenie.
Niedługo potem Helen Jo weszła do Królowej Pierogów. Odkryłem wieże dzięki występom farmerów restauracyjnych w Memorial Villages, potem zobaczyłem je w sklepie w Houston Henderson & Kane i ostatecznie na Rail Heights Market. Kiedy usłyszała, że się zamykają, pojechała na City University odwiedzić cegły i zaprawę, i upewniła się, że wróciła ostatniego dnia na szybki lunch i partie małych wieżyczek na zamrożenie.
Pulitzky mówi, że jedzenie w Pierogi Queen smakuje jak w domu. Po skończonym posiłku wstał, aby rozejrzeć się po wielu zdjęciach na ścianach miejsc w Polsce i rozpoznać miasta i punkty orientacyjne dla swojego współpracownika.
Gdy wyszli, Tomlinson zawołał do Sick’a, używając naniesionego przez siebie lakieru: „Do Widzinia!”
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex