Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

CEILIDH Z KATY: Przysmak z Nowej Szkocji od ponad 70 lat

CEILIDH Z KATY: Przysmak z Nowej Szkocji od ponad 70 lat

Pepperoni Brothers to smak domu

Wszechobecny pokarm wydaje się nieistotny, ale jest prawie obowiązkowy. Znana przekąska z Nowej Szkocji, która wymaga trochę uwagi i cieszy się radością. „Och” jedzenie na spotkania rodzinne, rozdanie nagród lub oglądanie sportu w telewizji, a także mgła o drugiej nad ranem.

Bracia pepperoni są stale pielęgnowani przez mieszkańców Nowej Szkocji od ponad 70 lat.

Pepperoni Brothers Nova Scotia. Są licencjonowane lokalnie i nie są dostępne nigdzie indziej niż tutaj. Są smakiem domu. Spotkałem się z Crystal Kelbrat of Brothers Meats, aby dowiedzieć się więcej o ukochanym przysmaku i o tym, jak powstał.

„Wiele naszych produktów pochodzi od lokalnych rolników. Wiele naszego mięsa pochodzi od lokalnych rolników, Bridgewater lub z doliny” – wyjaśnił Kilbrat. „Wszystko robimy ręcznie. Nie używamy żadnych konserwantów, odrobina soli peklującej. Najważniejsze w nas jest to, że używamy naturalnego dymu drzewnego. Nikt już tego nie robi, chyba że masz hobby, jakim jest palenie.

Kelbrat pokazał mi swojego palacza, co osobiście przypominało moją wizytę w Graceland. Kazała mi się cofnąć, gdy otworzyła jedne z drzwi. Ogromna ilość dymu uniosła się i odsłoniła trzy małe drewniane ogniska i dziesiątki stojaków na pepperoni nad płomieniami. Gdybym nie chwycił maszyn, żeby to napisać, prawdopodobnie bym klaskał. Kilbert dorzucił więcej drewna do ognia, który później został podzielony i zrobił taczkę na miejscu.

Pepperoni pali się nad trzema małymi ogniskami w Brothers Meats. – Katie Jane

Właśnie zrobiłem krótką wycieczkę po całym biznesie. Obszar zabiegowy to w rzeczywistości oryginalny front sklepu z płytkami metra na ścianie i brązową podłogą. Pomieszczenie obok było jednym z pierwszych dodatków do firmy i zawierało duży piekarnik i maszynę prosto z Polski, aby je suszyć. Następnie prowadzi do strefy drewniano-biurowej z wejściem, które prowadzi do istniejącej witryny sklepowej. Kiedy zapytałem, czy Kelbrat jest zarażony COVID-19, skomentowała, że ​​to trochę zbieg okoliczności. Zamknięto z powodu remontu witryn sklepowych w marcu 2020 r., Więc wczesne ograniczenia pozostały niezauważone.

READ  Nad Ukrainą krzyczą jastrzębie. Chłodniejsze głowy zwyciężą?

Chociaż poprzednie ograniczenia COVID-19 nie dotyczyły braci, zmiana czasu była odczuwalna w ich witrynach sklepowych. Wiele osób znających tradycyjne potrawy wyjechało z prowincji.

Podczas gdy wielu mieszkańców Nowej Szkocji zabiera ze sobą mięso i pepperoni podczas podróży, w tym mężczyzna z Dartmouth, któremu na 17 lat zakazano wstępu do hotelu w Kolumbii Brytyjskiej za pozostawienie kawałka pepperoni przy oknie, co spowodowało atak grupy mew, a tym samym rozwalając swój pokój, aby dostać się do restauracji Pepperoni, przychodzi mniej ludzi. Chcą przyciągnąć przybyszów do powiatu, aby rozpocząć nowe tradycje. Dotyczy to głównie nowych Ukraińców, dla których polskie przepisy mogą być znajome.

Pokazano oryginalne nadzienie używane do przygotowania pepperoni.  - Katie Jane
Pokazano oryginalne nadzienie używane do przygotowania pepperoni. – Katie Jane

Tak jak nowi Ukraińcy mogą uznać programy Brothers Meats za znajome, tak samo ich historia pochodzenia może być im znajoma. Dziadek Kilbrata, Maximilian Kilbratowski, był rzeźnikiem, który przyjechał do Kanady w czasie wojny. Zaczął podawać swoje mięso na ulicy, zanim założył Brothers w 1951 roku. Biznes braci rozpoczął się od jego etyki pracy i umiejętności, nadziewania 90 funtów mięsa na pepperoni. W ciągu 70 lat firma rozwinęła się, a maszyny zostały unowocześnione. Ale przepis i składniki pozostają takie same. To jest coś, z czego Kelbrat i jej polska rodzina w trzecim pokoleniu są dumni.

Kelbrat z dumą skomentował: „Mój tata i jego bliźniacy przeszli na emeryturę jakieś cztery lata temu, więc my (ona i jej siostra Jessica) podjęliśmy się renowacji i nadal używamy tych samych przepisów, których używał mój dziadek”.

Oprócz wspaniałych Pepperoni Brothers mają sklep z wieloma innymi wspaniałymi mięsami. Mają klops, salami, pastrami, paski bekonu, bekon wołowy i plastry wędzonej szynki, które po podgrzaniu na małym grillu rozpływają się w ustach jak wata cukrowa. Istnieje również szeroki wybór prawie każdego rodzaju marynaty, o której możesz pomyśleć.

READ  Dobrobyt gospodarczy spada w Europie Wschodniej, ponieważ inflacja w regionie osiąga dwucyfrowe wartości

Idź i przeglądaj Brothers Meats na 2665 Agricola Street w Halifax. Jeśli odwiedzisz około 14.00, pepperoni jest nadal ciepła i to zupełnie inny poziom doświadczenia pepperoni.