Następnie, podobnie jak Kismet, do polskiego sklepu z pamiątkami weszła emerytowana mieszkanka Maple City, Jane Sabardanis. „Opowiadali mi o wózku z jedzeniem i przynosili wszystkie swoje kaczki z rzędu. Mój zięć Eric był ze mną i powiedział: „Szukasz odpowiedniej osoby do pomocy”.
W rzeczywistości Sapardanis od 15 lat prowadzi odnoszącą sukcesy swobodną restaurację w Grand Blanc, Shap’s Family Restaurant.
Kathleen Koch natychmiast ją zatrudniła, wdzięczna za to, że mogła skupić się na innych aspektach start-upu. Sapardanis mówi, że uczucie świeżości było odwzajemnione: „Pomyślałem, wow, ona mnie zatrudnia i wie, że jestem w pewnym wieku. Po prostu czułem się tak komfortowo. Potrzebowałem pracy i zwiększenia dochodów”.
Sapardanis jest z Polską Kuchnią Wiejską od dnia otwarcia, przez wszystkie ekscytujące bóle rozwojowe. Wkrótce ludzie z daleka zjeżdżali się w poszukiwaniu starych przepisów Kocha: zupy kiszonej, gołąbków, sałatki z ogórków ogrodowych z koperkiem, kiełbasą i pierogów z grilla. Aleja została uroczo przekształcona za pomocą świateł na trawnikach i girland, a na stołach piknikowych pojawiły się cięte kwiaty. Uśmiech Sapardanisa zawsze był mile widziany w oknie.
„Byłam zachwycona odwagą Kathleen i Toma w zrobieniu tego” – mówi. „Każdy biznes restauracyjny to ogromne przedsięwzięcie… Wiedziałem, co mnie czeka. Na szczęście to ludzie o otwartych umysłach, więc mogłem powiedzieć: „Spróbujmy w ten sposób”. Były chwile, w których wszyscy czuliśmy się przytłoczeni, ale mógł szybko przejść dalej” – zdrowe nastawienie w tym środowisku”.
Sapardanis dodaje: „Byłem zachwycony powrotem do tego, co było bardzo ekscytującą częścią mojego życia. Wspaniale było patrzeć, jak biznes rozkwita i byłem bardzo szczęśliwy, że mogłem być jego częścią”.
Kochs widział na własne oczy, jakie aktywa starsza siła robocza wnosi do dobrze prosperującej firmy. Co więc trzeba zrobić, aby Północny Michigan stał się liderem tego trendu?
Może to być tak proste, jak ubieganie się o pracę u ukochanego sąsiada lub firmę handlową lub hotelarską, którą już odwiedzasz, mówi Sapardanis.
Sapardanis zachęca również ciekawskich seniorów, którzy obecnie nie pracują, ale szukają pracy, do sprawdzenia programu zatrudnienia seniorów w służbie społecznej AARP (patrz „Emeryci w akcji”, po prawej).
Polska ciężarówka z jedzeniem Countryside Kitchen powróci w pełnym składzie tej wiosny, a Sapardanis ma nadzieję, że wróci.
„Każdy, kto wszedł do ciężarówki, miał uśmiech na twarzy. Mówili: „Moja babcia tak właśnie robiła jedzenie” i to przywracało wszystkie sentymentalne uczucia”. Dodaje: „Mam 74 lata i Jestem częścią czegoś nowego i ekscytującego z ludźmi, którzy są tak inteligentni i utalentowani”. Niesamowite. Jestem bardzo wdzięczny, że dali mi szansę. Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, co będzie dalej.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Najważniejsze Wyzwania i Trendy Gospodarcze 2025: Co Czeka Polską Ekonomię?
DogeCoin – Historia, Popularność i Znaczenie w Świecie Kryptowalut
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex