Celem misji zorganizowanej przez Space Cargo Unlimited było zbadanie wpływu stresu i warunków podróży kosmicznej na materię organiczną. Wino można łatwo odróżnić dzięki bezpośredniemu otoczeniu i wynikom wstępnej degustacji przeprowadzonej przez panel ekspertów, którzy porównali butelkę kosmiczną z butelką z podłożem odniesienia, wskazując, że mogło ewoluować szybciej, niż gdyby pozostało na Ziemi.
Czego fizyk spodziewa się po dojrzewaniu butelki, która pokonała prawie 180 milionów mil i okrążyła Ziemię z prędkością 170 000 mil na godzinę w 438 dni w kosmosie? Teorie względności Einsteina przewidują wpływ prędkości względnej na czas, a także wpływ pól grawitacyjnych w czasie. W przypadku butelki wina obracającej się wokół Ziemi na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej efekty te są ze sobą sprzeczne – pierwszy powoduje, że Space-Petros jest młodszy w porównaniu z butelką na Ziemi, a drugi sprawia, że jest starszy. Kto wygra?
Krótka odpowiedź brzmi, że żadne z nich nie powinno przeszkadzać nawet najbardziej wrażliwemu degustatorowi. „Efekty dylatacji czasu prędkości i pól grawitacyjnych są zbyt małe, aby mieć znaczenie dla starzenia wina. Jeśli chodzi o dylatację czasu względnej prędkości, trzeba naprawdę zbliżyć się do prędkości światła, zanim efekt będzie znaczący” – mówi Raymond Berryhambert , profesor fizyki na Uniwersytecie Oksfordzkim, w Halle, członek komitetu winiarskiego Jesus w Oxford College. Jednak flirtuje ze mną i wysyła wyniki szybkiej matematyki.
„Zegar poruszający się z prędkością orbitalną działa wolno w porównaniu z zegarem, który uważamy za stały w Bordeaux. W ciągu 400 dni na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej efekt ten sprawia, że butelka na orbicie jest o około 0,01 sekundy mniejsza niż butelka w bunkrze w Petros. Podniesiony zegar biegnie po polu. Grawitacja jest szybka w porównaniu z zegarem na lub w pobliżu powierzchni Ziemi. Efekt ten sprawi, że butelka Międzynarodowej Stacji Kosmicznej będzie o 0,0015 sekundy starsza niż ta w domu. Dla Międzynarodówki Stacja kosmiczna, efekt prędkości wygrywa, czyniąc wino kosmiczne o około jedną setną sekundy mniejszym niż istniejące wino w domu ”.
Jednak eksperci byli w stanie rozróżnić różnicę między aromatycznymi i pozbawionymi smaku cechami glinianej butelki Petrusa na podstawie wieku kosmosu. Jane Anson, krytyk Decanter z Bordeaux, była jednym z członków komitetu, który miał posmakować zabytków. „Zauważyłam, że taniny i owoce są delikatniejsze, podobnie jak charakterystyczny kwiatowy, dymny i truflowy zapach Petrosa, który w butelce jest dłuższy o kilka lat” – powiedziała w swoim artykule w Financial Times.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Firma zajmująca się planowaniem powierzchni handlowych CADS postrzega technologię jako odpowiedź na Święta Wielkanocne i inne sezonowe wyzwania w 2024 r. — Retail Technology Innovation Hub
Astronomowie odkryli, że woda unosi się w części przestrzeni, która tworzy planetę
Tęskniłam za nim bardzo długo! Satelita NASA i martwy rosyjski statek kosmiczny zbliżają się do siebie na swojej orbicie