Pod restauracją Eagle-Pod Orlem, mieszczącą się w Newmarket w Anglii, pracują polscy pracownicy, którzy chętnie pomagają nowicjuszom w polskiej kuchni. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Mieszkając w pobliżu RAF Mildenhall i dwóch innych baz, w których przebywały siły amerykańskie przez około dwa lata, pomyślałem, że większość pobliskich restauracji jest warta odwiedzenia.
Z radością stwierdzam, że się myliłem.
Under Eagle-Pod Orlem serwuje polskie dania w Newmarket od prawie 10 lat i znajduje się w jednej z najbardziej ruchliwych części miasta, ale jest to sekcja, której nie sprawdzałem na piechotę.
Charakterystyczny styl naprawdę wyróżnia restaurację. Wejście i wszystkie meble wykonane są z drewna, co nadaje temu miejscu atmosferę domku nad jeziorem w lesie.
Zabrałem młodą córkę na randkę ojciec-córka i oboje byliśmy zachwyceni estetyką i atmosferą wnętrza.
Beneath the Eagle-Pod Orlem to restauracja zlokalizowana w Newmarket w Anglii, której estetyka celebruje różne polskie zainteresowania i motywy. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Nasz kelner, rodowity Polak, był przyjazny i chętny do odpowiedzi na wiele moich pytań, co bardzo doceniam, ponieważ po raz pierwszy jadłem polskie jedzenie.
Moja córka, która niedługo skończy 5 lat, jest bardzo wybredna, więc nie wiedziałam, jak zrobić obiad. Zaczęliśmy od przystawki Polish Snack Board.
Przyszedł z różnymi mięsami, wędzonym serem i kilkoma plasterkami śledzia w sosie cebulowym, który był dla mnie zupełnie nowy.
Ser był wędzony tylko na brzegach i można go było obrać jak jakąś formę sera. Moja córka to uwielbiała. Na szczęście dobrze marynowany śledź był dla mnie wszystkim.
Pierożki z mięsem w Under the Eagle-Pod Orlem w Newmarket w Anglii były hitem dla jedynej osoby dorosłej przy stole. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Córka na danie główne zamówiła pierogi z dziczyzną, a ja kluski ziemniaczane z gulaszem.
Niestety mojej córce nie spodobała się miękka konsystencja pierogów. Niektóre rzeczy lepiej zostawić dorosłym.
Dziczyzna przypomniała mi to, co zwykle można znaleźć w kibbeh, libańskich krokietach z mięsa mielonego, ale po polsku.
Gulasz był świetny. To było tak dobre, że zacząłem rozmowę z innym klientem i jego synem i poleciłem im to zamówić. Okazuje się, że dlatego są tam od początku.
Najtrafniej mogę opisać ten posiłek, przypominając mi zupę ziemniaczaną z rostbefem, ale o niepowtarzalnym smaku.
Była nuta przyprawy, ale nigdy nie osiągnęła punktu przesadzonego.
Zarówno mięso, jak i sos były doskonale ugotowane, pierwszy rodzaj rozpadał się przy najmniejszym dotknięciu widelca.
Ten posiłek był jednak niespodzianką: kilka łyżek dżemu żurawinowego i kwaśnej śmietany. To połączenie nadało świeżości głębokiemu, pikantnemu smakowi zupy.
Ostatnim elementem tego pysznego połączenia był placek ziemniaczany, który był opiekany i chrupiący na zewnątrz, ale wystarczająco miękki w środku.
Pavlova na bazie bezy była rozkoszą polskiej restauracji Under the Eagle-Pod Orlem w Newmarket w Anglii. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Na deser zamówiliśmy pavlovę, której nigdy wcześniej nie jadłam. Ale przypomniałem sobie niejasne odniesienie do tego w jednym z ulubionych programów mojej córki, „Bluey”, więc usłyszałem o tym.
Jeśli twoje doświadczenie z animacjami dla dzieci nie jest tak rozległe jak moje, Pavlova to deser na bazie bezy z bitą śmietaną i świeżymi owocami na wierzchu. W Australii to wielka sprawa.
Gdy tylko moja córka usłyszała, jak czytam to imię na głos, nie mogła powstrzymać ekscytacji perspektywą posiadania takiego samego cukierka jak ukochana postać z kreskówki.
Bardzo nam się podobało i pomyśleliśmy, że to świetny sposób na zakończenie tak ciężkiego posiłku.
The Eagle Under-Pod Orlem znajduje się w Newmarket i działa od 10 lat. Restauracja znajduje się około 15-20 minut od baz RAF Lakenheath, RAF Mildenhall i RAF Feltwell w Anglii. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Pod Orłem-Pod Orłem
Tytuł: 12b, 12c Crown Walk, Newmarket, Anglia
ceny: Przekąski, zupy i dodatki wahają się od 6 do 13 funtów. Dania główne i specjały wahają się od 8 do 30 funtów
godziny: poniedziałek, wtorek, czwartek i niedziela, od 12:00 do 22:00; środa zamknięte
Informacja: Tel: 01638 664130 Zadzwoń: facebook.com/UnderTheEagle.PodOrlem/menu; Rezerwacja internetowa pod adresem opentable.co.uk
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Sztuczna inteligencja w gospodarce: szansa, wyzwanie i… as w rękawie branży hazardowej
Najważniejsze Wyzwania i Trendy Gospodarcze 2025: Co Czeka Polską Ekonomię?
DogeCoin – Historia, Popularność i Znaczenie w Świecie Kryptowalut