Pod restauracją Eagle-Pod Orlem, mieszczącą się w Newmarket w Anglii, pracują polscy pracownicy, którzy chętnie pomagają nowicjuszom w polskiej kuchni. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Mieszkając w pobliżu RAF Mildenhall i dwóch innych baz, w których przebywały siły amerykańskie przez około dwa lata, pomyślałem, że większość pobliskich restauracji jest warta odwiedzenia.
Z radością stwierdzam, że się myliłem.
Under Eagle-Pod Orlem serwuje polskie dania w Newmarket od prawie 10 lat i znajduje się w jednej z najbardziej ruchliwych części miasta, ale jest to sekcja, której nie sprawdzałem na piechotę.
Charakterystyczny styl naprawdę wyróżnia restaurację. Wejście i wszystkie meble wykonane są z drewna, co nadaje temu miejscu atmosferę domku nad jeziorem w lesie.
Zabrałem młodą córkę na randkę ojciec-córka i oboje byliśmy zachwyceni estetyką i atmosferą wnętrza.
Beneath the Eagle-Pod Orlem to restauracja zlokalizowana w Newmarket w Anglii, której estetyka celebruje różne polskie zainteresowania i motywy. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Nasz kelner, rodowity Polak, był przyjazny i chętny do odpowiedzi na wiele moich pytań, co bardzo doceniam, ponieważ po raz pierwszy jadłem polskie jedzenie.
Moja córka, która niedługo skończy 5 lat, jest bardzo wybredna, więc nie wiedziałam, jak zrobić obiad. Zaczęliśmy od przystawki Polish Snack Board.
Przyszedł z różnymi mięsami, wędzonym serem i kilkoma plasterkami śledzia w sosie cebulowym, który był dla mnie zupełnie nowy.
Ser był wędzony tylko na brzegach i można go było obrać jak jakąś formę sera. Moja córka to uwielbiała. Na szczęście dobrze marynowany śledź był dla mnie wszystkim.
Pierożki z mięsem w Under the Eagle-Pod Orlem w Newmarket w Anglii były hitem dla jedynej osoby dorosłej przy stole. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Córka na danie główne zamówiła pierogi z dziczyzną, a ja kluski ziemniaczane z gulaszem.
Niestety mojej córce nie spodobała się miękka konsystencja pierogów. Niektóre rzeczy lepiej zostawić dorosłym.
Dziczyzna przypomniała mi to, co zwykle można znaleźć w kibbeh, libańskich krokietach z mięsa mielonego, ale po polsku.
Gulasz był świetny. To było tak dobre, że zacząłem rozmowę z innym klientem i jego synem i poleciłem im to zamówić. Okazuje się, że dlatego są tam od początku.
Najtrafniej mogę opisać ten posiłek, przypominając mi zupę ziemniaczaną z rostbefem, ale o niepowtarzalnym smaku.
Była nuta przyprawy, ale nigdy nie osiągnęła punktu przesadzonego.
Zarówno mięso, jak i sos były doskonale ugotowane, pierwszy rodzaj rozpadał się przy najmniejszym dotknięciu widelca.
Ten posiłek był jednak niespodzianką: kilka łyżek dżemu żurawinowego i kwaśnej śmietany. To połączenie nadało świeżości głębokiemu, pikantnemu smakowi zupy.
Ostatnim elementem tego pysznego połączenia był placek ziemniaczany, który był opiekany i chrupiący na zewnątrz, ale wystarczająco miękki w środku.
Pavlova na bazie bezy była rozkoszą polskiej restauracji Under the Eagle-Pod Orlem w Newmarket w Anglii. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Na deser zamówiliśmy pavlovę, której nigdy wcześniej nie jadłam. Ale przypomniałem sobie niejasne odniesienie do tego w jednym z ulubionych programów mojej córki, „Bluey”, więc usłyszałem o tym.
Jeśli twoje doświadczenie z animacjami dla dzieci nie jest tak rozległe jak moje, Pavlova to deser na bazie bezy z bitą śmietaną i świeżymi owocami na wierzchu. W Australii to wielka sprawa.
Gdy tylko moja córka usłyszała, jak czytam to imię na głos, nie mogła powstrzymać ekscytacji perspektywą posiadania takiego samego cukierka jak ukochana postać z kreskówki.
Bardzo nam się podobało i pomyśleliśmy, że to świetny sposób na zakończenie tak ciężkiego posiłku.
The Eagle Under-Pod Orlem znajduje się w Newmarket i działa od 10 lat. Restauracja znajduje się około 15-20 minut od baz RAF Lakenheath, RAF Mildenhall i RAF Feltwell w Anglii. (Kyle Alvarez / Gwiazdy i paski)
Pod Orłem-Pod Orłem
Tytuł: 12b, 12c Crown Walk, Newmarket, Anglia
ceny: Przekąski, zupy i dodatki wahają się od 6 do 13 funtów. Dania główne i specjały wahają się od 8 do 30 funtów
godziny: poniedziałek, wtorek, czwartek i niedziela, od 12:00 do 22:00; środa zamknięte
Informacja: Tel: 01638 664130 Zadzwoń: facebook.com/UnderTheEagle.PodOrlem/menu; Rezerwacja internetowa pod adresem opentable.co.uk
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Microsoft wprowadza historie podobne do Instagrama do wyszukiwania Bing za pomocą sztucznej inteligencji: jak to działa
Nowy pakiet sankcji ze strony Unii Europejskiej zostanie przyjęty w ciągu najbliższych dwóch miesięcy
Kupujący powiązany z Polish Outlet Mall zapłaci za hotel przy plaży 7,1 miliona dolarów