Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Zrób własne polskie pączki (to trudne!) |  Radio WGN 720

Zrób własne polskie pączki (to trudne!) | Radio WGN 720

Bart Collatek, właściciel Kolatek Bakery and Deli on Harlem w Montclare oraz The Kolatek Baking Company w Palatine, hojnie podzielił się poniższym przepisem i instrukcjami – z ostrzeżeniem: To nie jest łatwe!

Robi około 15 do 20 pizzy?
Składniki
500g mąki pszennej uniwersalnej – około 3 szklanki
1 szklanka ciepłego mleka – 250 ml
4 żółtka średniej wielkości
40 gram cukru – 3 łyżki
25g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
1/4 kostki masła – 50 g
szczypta soli
2 łyżki Everclear, wódki lub rumu – opcjonalnie
1 litr oleju lub tłuszczu do smażenia

Składniki limonki
3 łyżki soku z cytryny – 18 g
10 łyżek cukru pudru – 120 g

Wypełnianie i dekorowanie
80 g dowolnego dżemu do nadzienia
80 gramów kandyzowanych skórek owocowych
Można użyć kremu, kremu bawarskiego, a nawet puddingu, a alkohol można dodać z dowolnym unikalnym składnikiem, którego chcesz spróbować. Bądź kreatywny.

Podgrzej 3 łyżki mleka i włóż je do małej miski z łyżkami mąki i świeżo pokruszonymi drożdżami. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży instant, nie przynoś drożdży.
Do miski dodaj pozostałą mąkę, żółtko, cukier, sól i roztopione masło i wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, przygotowaną wcześniej mieszankę drożdżową i alkohol i wymieszaj. (Dodany alkohol ogranicza ilość tłuszczu wchłanianego przez pączki.)
Złóż ciasto ręcznie lub użyj haka do ciasta. Ciasto powinno być jeszcze mokre. Przykryj kawałkiem materiału lub folii. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do 90 minut.
Przykryj stół mąką. Ciasto wyjąć z miski i spłaszczyć wałkiem do grubości 2,5 cm. Użyj foremki do ciastek lub filiżanki (7 cm +/-) i wytnij kółka. Rozwałkuj kulki ciasta jak babeczki i lekko spłaszcz. Ciasto będzie trochę lepkie. Odstaw na bok z miejscem do wyrośnięcia i rozszerzenia przez 30 minut w ciepłym, wilgotnym miejscu.
Dla bardziej doświadczonych piekarzy nadzienie można złożyć wewnątrz kuli ciasta i uformować tak, aby się uszczelniło. Następnie usmaż. Ta metoda smaży nadzienie z pączkami i glazuruje je lodem, gdy się nagrzewa, dzięki czemu pączki pokrywają się piękną warstwą trzeszczącej glazury cukrowej. W przeciwnym razie pączki usmażyć puste i napełnić rurki po usmażeniu.
Podgrzej olej roślinny lub smalec do 175°C i włóż po trochu bokzuki do gorącego oleju/smalcu. Smaż na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Patyczkiem do pieczenia odwrócić pączki w oleju i usmażyć z drugiej strony. Pączki powinny mieć na środku piękny złoty pierścień.
Fajne pączki, przepompuj do pączki wybrane nadzienie workiem cukierniczym. Pączki powinny być „pełne” (dlatego robi się je na drożdżach, więc jest miejsce na nadzienie). Przykryj warstwą lukru, krówki lub cukru pudru. Udekoruj kandyzowanymi skórkami owoców.