Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Zanurz się głębiej w „Chaotyczną historię amerykańskiego jedzenia”

Zanurz się głębiej w „Chaotyczną historię amerykańskiego jedzenia”

Dziesięciolecia stare ciasto na chleb. Wojny o Fabrykę Coli. Reklamy cheeseburgera hipermukoliny. Sposoby, w jakie Amerykanie wytwarzali, sprzedawali i konsumowali nasze ulubione potrawy, mają złożoną i fascynującą historię tak starą jak nasz naród, a czasem nawet starszą. Jako eksperci od tego, co dziwne i cudowne, jeśli chodzi o kuchnię, Thrillist zawsze był zafascynowany każdym aspektem tego, co sprawia, że ​​nasze życie jest pyszne. Nowa seria wyprodukowana przez Thrillist Brudna historia amerykańskiego jedzenia?który pojawi się na Discover+ 11 maja, jest badaniem i celebracją początków wszystkiego, od chleba przez płatki zbożowe po czekoladę, i nic nie jest poza stołem.

Możesz nie zdawać sobie sprawy, ile historii tkwi w chlebie, który każdego ranka dostajesz w swoim narożnym sklepie, lub w puszce coli, którą ukradkiem otwierasz, gdy potrzebujesz popołudniowego kopa z kofeiny. Odcinki skupiają się na nieszkodliwych i szeroko zakrojonych produktach spożywczych, takich jak „chleb” i „burgery”, Brudna historia amerykańskiego jedzenia? Zagłębia się w niezwykłe szczegóły dotyczące rzeczy, które jemy każdego dnia – lub, w przypadku „skrzydeł”, rzeczy, bez których żadna impreza Super Bowl nie byłaby kompletna. Czy wiesz, że w San Francisco jest piekarnia, która używa XIX-wiecznych zakwasów? Albo że Coca-Cola nie była jedynym napojem, który zawierał podejrzane substancje? Program przedstawia te prawdziwe fakty wraz z kolekcją materiałów archiwalnych przeplatanych wywiadami z czekoladnikami, entuzjastami napojów bezalkoholowych i ekspertami kulinarnymi Thrillist, aby dać ci wgląd we wszystkie niechlujne szczegóły.

Kliknij, aby odtworzyć wideo

Ale ponieważ serial jest tak oddany uczciwości, to nie tylko zabawa i gry. niechlujna historia Uważa, by nie ukrywać ciemniejszych szczegółów, takich jak pochodzenie rdzennego Amerykanina, który był pierwotnie przyrządzany z wyjątkowo niezdrowych składników, które zostały wydane po tym, jak europejscy osadnicy przenieśli swoje plemiona do rezerwatów i zaanektowali ich tereny łowieckie. Nie ma sposobu, aby odkryć pełną historię czegoś tak różnorodnego jak jedzenie, które jemy, bez skonfrontowania się z rzeczywistością, dlaczego jest tym, czym jest, a ta chęć nie odchodzenia od tych historii sprawia, że ​​doświadczenie jest jeszcze bogatsze.

READ  Alexandra Korzak, Thomas Konecny ​​i Piotr Poszewski poprowadzą sezon Opery Narodowej 2022-23

W wielu odcinkach serialu pojawia się niewątpliwy – i aktualny – temat: w zasadzie większość produktów spożywczych, które uważamy za oczywiste jako przedmioty codziennego użytku w naszym życiu, to produkty imigrantów. Większość rzeczy, które uważamy za czysto „amerykańskie”, wcale nie jest. Polscy Żydzi przywozili chleb do Nowego Jorku. Koreańskie restauracje stworzyły własne dania na skrzydełkach z kurczaka. Zakwas pochodził od Meksykanów, którzy przybyli do Kalifornii na Gorączkę Złota. Wszystko, co mamy, pochodzi skądinąd i niesie ze sobą wielopokoleniową złożoność społeczną i innowacje.

Brudna historia amerykańskiego jedzenia? Wysuwa to wszystko na pierwszy plan i więcej, a swoimi półgodzinnymi odcinkami daje lekkie, ale dokładne badanie tematów w każdej ze swoich części. Dowiesz się, dlaczego czekolada Hershey smakuje tak, jak smakuje, dlaczego „krojony chleb” był wynalazkiem wstrząsającym ziemią i dlaczego tak wiele sieci burgerów zdecydowało, że najlepszym sposobem na sprzedaż swoich produktów było sfotografowanie jedzących je modelek . myjnia samochodowa. Ta miska płatków śniadaniowych, którą bierzesz codziennie rano? Już nigdy nie spojrzysz na to w ten sam sposób.

Chcesz więcej emocji? Podążaj za nami InstagramI ŚwiergotI PinterestI youtubeI TIK TokI snapchat.

Emma Stefansky jest pisarką rozrywkową dla Thrillist. Śledź ją na Twitterze Umieść tweeta.