W niedzielę wieczorem premier wezwał opinię publiczną do „odpowiedzialnego działania”, jednocześnie łagodząc zasady.
Oprócz niepotrzebnych sklepów, które ponownie otwierają swoje drzwi i wracają z ograniczonych pobytów, bary i restauracje mogą otwierać się z serwowaniem na zewnątrz.
Jednak to, co powinno być momentem świętowania dla tych barów i restauracji na świeżym powietrzu po miesiącach przymusowych zamknięć, dla niektórych stało się zamętem i rozczarowaniem.
Problemem są wytyczne rządowe, które są oparte na przepisach dotyczących zakazu palenia w pomieszczeniach, kiedy istnieje potrzeba zdefiniowania tego, co stanowi palenie na zewnątrz i wewnątrz.
Wytyczne firmy Covid dotyczące ponownego otwierania na zewnątrz: „Aby zadaszenia, namioty imprezowe i inne konstrukcje były traktowane jako„ na zewnątrz ”, mogą mieć dach, ale co najmniej 50% powierzchni ścian musi być zawsze otwartych podczas użytkowania”.
Oznacza to, że jeśli jest to ściśle egzekwowane, markiza lub namiot musi być zawsze otwarty z dwóch z czterech stron, aby umożliwić jego ponowne otwarcie w poniedziałki. Podobnie, plastikowe chatki – zjawisko obserwowane w niektórych restauracjach w ciągu ostatniego roku – zostaną zakazane, podobnie jak większość chat na plaży, szop i szklarni.
Paul Millor, który prowadzi Cube Bar w Poulton-le-Fylde, Lancashire, został poinformowany, że jego ogrodzona część wypoczynkowa na świeżym powietrzu nie jest zgodna z wymogami rady.
Sytuacja jest szalona. „Wprowadziliśmy pełne zapasy, aby zaoferować ponad 1000 zarezerwowanych posiłków” – powiedział Millor w rozmowie z Blackpool Gazette.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Płonące meteoryty z zewnętrznych części Układu Słonecznego dały początek życiu na Ziemi 4,6 miliarda lat temu
Droga Mleczna jest tak duża ze względu na swoją „kosmiczną ścianę”
Gorąca para Darleya „Palace Pierre” i „Space Blues” witają swoje pierwsze źrebięta | Aktualności Bloodstock