Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Wzywa do „ pragmatyzmu chodników ”, ponieważ bary i restauracje mówią, że przestrzenie zewnętrzne są „ wewnętrzne ”

W niedzielę wieczorem premier wezwał opinię publiczną do „odpowiedzialnego działania”, jednocześnie łagodząc zasady.

Oprócz niepotrzebnych sklepów, które ponownie otwierają swoje drzwi i wracają z ograniczonych pobytów, bary i restauracje mogą otwierać się z serwowaniem na zewnątrz.

Jednak to, co powinno być momentem świętowania dla tych barów i restauracji na świeżym powietrzu po miesiącach przymusowych zamknięć, dla niektórych stało się zamętem i rozczarowaniem.

Problemem są wytyczne rządowe, które są oparte na przepisach dotyczących zakazu palenia w pomieszczeniach, kiedy istnieje potrzeba zdefiniowania tego, co stanowi palenie na zewnątrz i wewnątrz.

Wytyczne firmy Covid dotyczące ponownego otwierania na zewnątrz: „Aby zadaszenia, namioty imprezowe i inne konstrukcje były traktowane jako„ na zewnątrz ”, mogą mieć dach, ale co najmniej 50% powierzchni ścian musi być zawsze otwartych podczas użytkowania”.

Oznacza to, że jeśli jest to ściśle egzekwowane, markiza lub namiot musi być zawsze otwarty z dwóch z czterech stron, aby umożliwić jego ponowne otwarcie w poniedziałki. Podobnie, plastikowe chatki – zjawisko obserwowane w niektórych restauracjach w ciągu ostatniego roku – zostaną zakazane, podobnie jak większość chat na plaży, szop i szklarni.

Paul Millor, który prowadzi Cube Bar w Poulton-le-Fylde, Lancashire, został poinformowany, że jego ogrodzona część wypoczynkowa na świeżym powietrzu nie jest zgodna z wymogami rady.

Sytuacja jest szalona. „Wprowadziliśmy pełne zapasy, aby zaoferować ponad 1000 zarezerwowanych posiłków” – powiedział Millor w rozmowie z Blackpool Gazette.

READ  Apel o bezpieczniejsze schrony kosmiczne na przedmieściach Hobart, ponieważ kryzys mieszkaniowy pogłębia się i rośnie bezdomność