Słabo oświetlona, 72-osobowa restauracja ma przytulne ciepło rogalika i jest większym miejscem, w którym rodzina może zaprezentować swoje nie do końca fusion, ale zdecydowanie kreatywne przepisy.
„Dziki tłumaczy się jako „dziki”, a moje panieńskie nazwisko, Raposo, oznacza „lis”. Pomyśleliśmy, że to urocze i zabawne. Lisy żyją w jaskini” — wyjaśnia Julie Dziki.
Co chcesz zjeść Rozgrzewające dania kuchni polskiej i portugalskiej w nowoczesnym wydaniu. Przed wyskakującym okienkiem szef kuchni Ryan gotował w Puritan & Company w Cambridge i Salem’s Bit Bar. Adam, który pracuje za kulisami, jest inżynierem oprogramowania dla platformy oprogramowania do zarządzania restauracją Toast — a obaj bracia, którzy są Polakami, dorastali pracując w pizzeriach Merrimack Valley.
Julie, która pochodzi z okolic New Bedford, od dawna jest kelnerką. Jest w połowie Polką, w połowie Portugalką.
„Wszyscy jesteśmy trzecim pokoleniem. Nie chcieliśmy robić tradycyjnego jedzenia i ktoś powiedział: „Och, jedzenie papsia nie było takie!”. Nie chcieliśmy, żeby to uraziło „- mówi.
Dzięki temu pierogi, polskie pierogi, są większe i mniej ciastowate niż tradycyjne, z naciskiem na nadzienia: ziemniaczano-cheddar-szalotka; Pikantny Kurczak Buffalo, Pieczarkowa Marsala, Warzywa Pot Pie, Wieprzowina Bez Kości Marynowana W Sosie Mango Habanero; oraz sezonowa „panicula” z curry z marchwi, pasternaku i ziemniaków. Halluskie’s Mac and Cheese odtwarza ciasto na pierogi i posypuje je serem cheddar, Monterey Jack i mozzarellą.
Po (nieco) jasnej stronie znajduje się pomarańczowo-pomarańczowy smażony ryż z szafranem, sazonem i papryką Aleppo z delikatną cebulą, linguica i chorizo, z sosem vinaigrette peri-peri. Jest też gęsty purpurowy barszcz lub chłodnik z anielskim jajkiem.
„Anielskie jajka to jajecznica, ale nie są ostre” – mówi.
Portugalska bułka zawiera również wiele podstawowych dań: pizzę na cienkim cieście posmarowaną nieodparcie słodkim sosem pomidorowym, z małżami, ziemniakami, kiełbasą, jarmużem, a nawet pieczonymi w soli burakami. Grillowany ser faszerowany jest kiełbasą, chrzanem i kapustą kiszoną lub linguica ze smażoną papryką. Zaoszczędź miejsce na trzy smażone w głębokim tłuszczu kulki z ciasta portugalskiego, zawinięte w biały cukier – specjalność Fox Dean.
„To jest ciasto smażone na jajku” – wyjaśnia. „Kiedy chodzisz na portugalskie festiwale, w kościele, w którym dorastałeś jako dziecko, Gildia Kobiet zbierała fundusze. Były wielkości twojej głowy. Nasza jest trochę mniejsza”.
Niewiele. Zdobądź je z boczkiem czekoladowego ganache.
co pijesz Fox Den ma kreatywny program koktajlowy, moderowany przez Julie Dziecki. Dumą Beetini jest likier z polskiej wódki Luksusowej i soku z solonych buraków z przecierem jabłkowym i imbirem. (W barze jest też inna polska wódka.) Rekomenduje również Fire Fox, mieszankę rumu sporządzoną z imbirowej brandy i brązowego syropu cukrowego, z nutą przypraw Togarashi. Jeśli szukasz czegoś naprawdę ciepłego, spróbuj Port Wine Manhattan, zrobionego z burbona, czerwonego porto i syropu klonowego. W miarę możliwości alkohole są kupowane lokalnie, a główną atrakcją jest gin Everett’s Short Path, wyskakujące okienko partnerskie.
Na wynos To miejsce, w którym można znaleźć schronienie przed dziką zimą w Nowej Anglii, z przepysznymi przepisami, orzeźwiającymi napojami i przyjazną obsługą.
Główna ulica 482, Woburn. 781-305-3869, www.thefoxdenwoburn.com
Z Karą Baskin można się skontaktować pod adresem [email protected]. Śledź ją na Twitterze @pracownik.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
Plany budowy pierwszej elektrowni jądrowej w Polsce postępują naprzód, gdyż urzędnicy amerykańscy i polscy podpisują porozumienie
Forum podkreśla potencjał polsko-narodowych przedsięwzięć biznesowych
Warszawa nie może się doczekać dalszej współpracy z Doha w obszarach zaawansowanych technologii: Prezydent RP