Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

W pierwszej książce kucharskiej Black Pitmaster Rodney Scott celebruje grillowanie i pokazuje, jak spełniają się marzenia

Mimo całego bałaganu, jaki dajemy Ameryce – w odniesieniu do rasizmu, dyskryminacji ze względu na płeć, klasę, kolor skóry i wszystkie inne doktryny, które doprowadziły od pokoleń do masowego ucisku – marzenia czasami się spełniają. W tym kraju połączenie ciężkiej pracy, innowacyjności i cierpliwości może pomóc osobie osiągnąć swoje cele i doświadczyć mobilności społecznej.

Weźmy na przykład Denziego, faceta z mojej okolicy, który pracował od pracy do ostatnich 60 dolarów. Zdezorientowany i niepewny, co robić, zjadł swoje ulubione potrawy: zanurzając Doritos w specjalnym sosie, który wymieszał z przypadkowymi składnikami w swojej kuchni.

Po tym, jak przyjaciele Dinzy’ego przestają oferować zachętę, zaczynają z nim jeść chipsy ziemniaczane. Nagle wszyscy zniknęli. Kupili więcej frytek i błagali go, żeby przyniósł więcej tego specjalnego sosu. Zanim się zorientował, Dinzy pakowała prośby o zabranie jej do domu.

Wracając następnego dnia po więcej, przyjaciele Dinzy’ego zachęcali go do sprzedawania przekąsek na Instagramie. W ten sposób dzieciak z 60 $ na swoje nazwisko założył lokalną firmę, która przyniosła mu sześć numerów w pierwszym roku.

Podobnie jak Denzi, nagradzany szef kuchni Jamesa Bearda, Rodney Scott, wie, że nie masz zbyt wiele przyszłości. W wieczór ukończenia liceum kolega z klasy zapytał go: „Dlaczego świętujesz? Idziesz ulicą tylko po to, by robić świnie”.

Na początku Scott był niezręczny, ale był niepokonany. Wyjechał już zapalić świnie w noc, kiedy skończył szkołę – to był interes jego rodziny. Po tym, jak jego ojciec zachorował, Scott zajął swoje miejsce w firmie, rozszerzył działalność i ostatecznie stał się znaną marką w branży kulinarnej, zdobywając pochwały i nagrody za palenie świń. Scott publikuje teraz „Rodney Scott, naukowiec zajmujący się grillowaniemPierwsza czarna książka kucharska pitmastera.

W niedawnym odcinku „Salon Talks” Scott wyjaśnił, w jaki sposób jego nowa książka celebruje kulinarne dziedzictwo jego rodziny, historię życia, tradycje, a także jak doskonalił swoje rzemiosło. Możesz obejrzeć cały odcinek ze Scottem tutaj lub przeczytać pytania i odpowiedzi do naszej rozmowy poniżej.

Poniższa rozmowa została nieznacznie zredagowana w celu zwiększenia jej długości i przejrzystości.

Czytając o tobie i oglądając film dokumentalny Netflix, wracałem, dopóki nie wspomniałeś o swoim wieczorze poza liceum. Świętowałeś i byłeś szczęśliwy, a ktoś powiedział: „Dlaczego świętujesz? Idziesz ulicą tylko po to, by robić świnie”. Wtedy nie wiedziałeś, że to do tego doprowadzi, prawda?

Nie miałam pojęcia, że ​​to do tego doprowadzi i ta dziewczyna przez cały czas przychodzi mi na myśl. Nie wiem nawet, czy pamięta, jak mi to mówiła, ale wszystko, co mogę powiedzieć sobie każdego dnia, to: „Pokażę jej. Pokażę jej, co mam zamiar zrobić”.

READ  Uzyskanie przejęcia STS Holdings na potrzeby ekspansji w Polsce

Ten rodzaj łączy się z ideą, że jesteś pracowity i jesteś dumny z tego, co robiłeś. Wiele osób ma przed sobą różne rzeczy. Mają rzeczy przed sobą i nie widzą w nich wartości. Więc co zamierzasz powiedzieć tym ludziom?

Chciałbym powiedzieć ludziom, którzy mają przed sobą takie rzeczy: „Uważajcie”. Zwróć uwagę na to, co robisz. Może zrobić coś bardzo wartościowego. Może zrobić coś bardzo korzystnego dla innych. Rób notatki, ucz się, staraj się czerpać radość ze wszystkiego, co się z tym wiąże lub spraw, by było zabawne. Ze mną włożyłem muzykę do tego, co robiłem i znalazłem sposoby na czytanie czasopism i po prostu marzenie. Gdybym nie miał czasopisma ani muzyki, złapałbym mapę i jakby w psychiczną podróż. Szukam w tym zabawy. Nigdy nie wiesz, na czym siedzisz. Nigdy nie wiesz, czego się trzymać. Więc znajdź radość i zajmij się nią. Jeśli ci się to nie podoba, wybierz najlepsze części i idź stamtąd.

Co sprawiło, że zdecydowałeś się wydać tę książkę?

To, co skłoniło mnie do wydania tej książki, to przede wszystkim to, że ludzie pytali mnie: „Czy masz nadchodzącą książkę? Czy masz kolejną książkę?”. I nigdy nie myślałem o napisaniu książki, odkąd przed piątą klasą przedstawiłem dobry esej. Odpowiedziałem: „Nie piszę żadnej książki. Nie mam wystarczających informacji, aby umieścić ją w książce”. I dotarło to do mnie w 2018 roku. Zapytali ponownie: „Hej, chciałbyś napisać książkę?” Powiedziałem: „Wiesz co, czemu nie? Spróbuję opowiedzieć swoją historię. A jeśli nie starczy nam książki, przynajmniej spróbuję”. Tak myślałem i po prostu wyszliśmy do przodu i go zastrzeliliśmy.

Jako szef kuchni, czy twoje przepisy są trudne do ułożenia, czy wiesz, że nikt nie może ich zrobić tak jak ty?

Dla mnie nie było trudno rozpowszechniać przepisy tylko dlatego, że można je przedstawić ludziom, ale oni nadal muszą się postarać, aby to zrobić. I wiele razy ludzie szukają tego produktu końcowego. Nie chcą przez cały czas przechodzić przez ten proces. Więc skończyło się na tym, że powiedzieli: „Hej, wezmę go od niego, bo jest naprawdę zrobiony”. Więc to prawie tak, jakbyś dzielił miłość. Więc wypuszczenie tam przepisu nie było dla mnie zbyt trudne. To było po prostu trochę odprężone.

Kiedy pisałeś książkę i współpracowałeś nad złożeniem tego projektu, czy to jedno z zadanych pytań? Czy ludzie będą mogli to śledzić? Czy ludzie będą w stanie to zrobić? A może po prostu dobrze wyglądająca książka do siedzenia przy stoliku do kawy?

READ  Pierwsze reakcje na fabułę Disneya Mała Syrenka

O rany, na początku, kiedy to robiliśmy, myślałem: „Musimy to po prostu tam włożyć, aby ta osoba mogła z łatwością zastosować się do tego przepisu”. A sposób myślenia, jaki miałem, kiedy to robiliśmy – i wizualizując to – facet na podwórku był tym, do którego ludzie przychodzili jako następny. Jest trochę zdumiony tym, co chce zrobić. Nie chce kontaktować się z nikim w sprawie pomocy, ale chce później zaimponować tym gościom. Więc biegnie, bierze tę książkę, otwiera ją na stronie, patrzy na nią i mówi: „Mogę to zrobić naprawdę szybko. Mam to. Zaraz to zrobię”. To był pomysł, aby ułatwić temu facetowi trzymanie go, otwieranie – lub dziewczyna – trzymanie, otwieranie i robienie, co chce, bez konieczności przechodzenia przez zbyt wiele procedur.

Mówisz o tym, że pieczeń jest jak nauka. Trochę jak wspaniali skoczkowie, którzy mówią o mechanice idealnego rzutu z wyskoku, prawda?

Tak, na pewno się w to urodziłeś. Widziałem, jak wielu ludzi robi to na różne sposoby. Jest wiele metod, które ludzie stosują w przypadku całych świń i pieczeni – kropka. I zawsze brałem to, co widziałem, porównując to z tym, co zrobiłem i próbując udoskonalić moje małe myśli, myśli lub działania związane z tym, co zrobiłem. I zawsze brałem trochę tego, co widzę i czego się uczę, i próbuję zastosować to przy następnej okazji, przy grillu, czy cokolwiek robię. Odwiedzając różne miejsca i zbierając różne recenzje, „Nie ma takiego mięsnego smaku. Czy powinienem to zrobić w ten sposób? Nigdy nie rozważałem tej procedury. Czy powinienem zmienić na to?”. Więc wziąłem to wszystko i zastosowałem w praktyce.

Czy jesteś najlepszy w swojej rodzinie?

Zdecydowanie powiedziałbym, że jestem najlepszy z mojej rodziny. Wielki Mike Mills nauczył mnie, że jesteś najlepszy. Tak? Jeśli ktoś zapyta Cię, czy jesteś najlepszy, odpowiesz: „Tak, jestem”. A gdyby ktoś porównał cię z kimkolwiek innym, powiedziałbyś, że jestem inny. W ten sposób nadal mówisz, że jesteś fajny i nadal szanujesz styl drugiej osoby.

Kiedy walczymy o wyjście z pandemii i powoli widzimy, że coraz więcej restauracji walczy o ponowne otwarcie, czy możesz porozmawiać o tym, co ta chwila oznacza dla wielu właścicieli restauracji. Czy masz jakąś radę dla tych, którzy wciąż próbują się oprzeć?

Dla wielu restauratorów ta chwila jest okazją, by znów stanąć na nogi. Aby móc łatwo odpocząć, ponieważ teraz masz szansę przetrwać, odbudować reputację restauracji, zbudować karierę. Zawsze bądź przygotowany na takie sytuacje, jeśli kiedykolwiek wrócą. A rada, której wszystkim udzielam, jest tym, co zawsze powtarzam, że każdy dzień jest dobry – kropka. Mówię to cały czas, bo będzie lepiej. Oto szansa na poprawę. Poczekaj, nie poddawaj się. Wrócimy do miejsca, w którym byliśmy. Luksusowa kolacja powróci wraz z urodzinami i spotkaniami biznesowymi. Grillowanie wróci do normy, ponieważ ludzie zbierają się, jedzą, bawią się i jednocześnie czują się bezpiecznie. Więc mówię, poczekaj tam. Znowu będzie świetnie.

READ  OGROMNA HISTORIA FILMU: Profesor Pens Oficjalna księga pamiątkowa z filmu | Rowan dzisiaj

Czy uważasz, że Kongres zrobił wystarczająco dużo, aby chronić restauracje?

noga. To tylko trzy rzeczy, od których staram się uciec – polityka, religia ludzi i sprawy osobiste. Po prostu spuszczam głowę i mam nadzieję, że postąpią właściwie. Wielu moich kolegów z restauracji twierdzi, że potrzebuje dużo pomocy i potrzebuje dużo pomocy. I mam na myśli, rozumiem. Osobiście zawsze chciałem spuszczać głowę i iść dalej. Zrobię co w mojej mocy dla miejsca, w którym jestem i postaram się nie być zbyt zależnym od nikogo innego.

Jedną z rzeczy, o które chciałem cię zapytać, jest to, czy jest coś, co powiedziałbyś konsumentom takim jak ja Ludzi, którzy lubią jeść – Na około W jaki sposób możemy w tym czasie wspierać nasze ulubione restauracje?

Jedną z rzeczy, które możemy zrobić, aby wesprzeć nasze ulubione restauracje w tych trudnych czasach, jest odwiedzanie ich przynajmniej raz w tygodniu, jeśli masz taką możliwość. Poproś znajomych, aby odwiedzali ich przynajmniej raz w tygodniu. Coś w rodzaju tworzenia obrotów, aby się zatrzymać. Jeśli dzisiaj jest wieprzowina, jutro wołowina, a trzeciego dnia kurczak, odwiedź ich. Nie musisz za każdym razem kupować drogiego posiłku, ale musisz ich wspierać. Zajmijmy się restauracją i trzymajmy wszystkich na nogach. Robię to. Chodził od czasu do czasu, po prostu spędził z nimi trochę pieniędzy. Ten 20-dolarowy banknot może być tym, który pozwoli im utrzymać przewagę w tym tygodniu. I wskazówki dla twoich ludzi. Poinformuj ich, jeśli możesz. Więc zrób to rotację. Jeśli nie możesz znieść chodzenia przez cały czas, chodź raz lub dwa razy w tygodniu. Wspierać ich.

Co dalej z Rodneyem Scottem?

O rany, obok Rodneya Scotta, będziemy otwierać w Atlancie. Miejmy nadzieję, że tego lata – taki jest plan. Otworzymy kolejne dwa w Alabamie – w Homewood oraz w Truesville w Alabamie. Stamtąd zobaczymy. Kogo znasz.