Ta szykowna, nowoczesna przestrzeń została zaprojektowana z myślą o prezentacji kuchni wiejskiej – czegoś bogatszego niż ziemniaki, kapusta i barszcz.
Małżeństwo stojące za Pierogami Pierogi, popularnym straganem z polskimi pierogami, spełniło swoje wieloletnie marzenie o stworzeniu restauracji, w której mogliby zaprezentować prawdziwy wymiar polskiej kuchni, przełamując sztywny i nudny stereotyp tej kuchni.
Dominika Sikorska i Guy Daly serwują dania regionalne, lżejsze wersje polskich dań i jaśniejsze wersje przepisów z czasów sowieckich w modnej, kremowej restauracji w Brunswick East w być może pierwszej współczesnej polskiej restauracji w Melbourne w ponad dekada.
„Cała misja [of Pierogi Pierogi] Patrzył na polską kuchnię i polską kulturę i zastanawiał się: „Dlaczego nie jest ona bardziej popularna?” – mówi Daly.
Para założyła Pierogi Pierogi 10 lat temu, zabierając swoje stoisko z nocnego targu Królowej Wiktorii na festiwale, zanim podpisała umowę na sprzedaż mrożonych pierogów w supermarketach w dwóch stanach. Ale ciągle przeszukiwali strony restauracji.
W Eat Pierogi Make Love, zaprojektowanym przez Studio Heck, zachowano swobodną atmosferę dzięki stołkom barowym, kabinom i małym talerzom.
„W pewnym sensie chcieliśmy trzymać się z daleka od dzielenia się, ale myślę, że gdy ma się zupełnie inną, specjalistyczną kuchnię, każdy chce spróbować wszystkiego” – mówi Sikorska, która urodziła się i wychowała w Polsce.
Niemal obowiązkowe jest rozpoczęcie od marynowanego śledzia i czerwonych porzeczek na grzance oraz kieliszek wódki (jest 14 opcji). Solony i wędzony ser górski wytwarzany jest na miejscu, trzydniowy proces, którego para nauczyła się kilka lat temu w Polsce. Jest grillowane i podawane z sosem żurawinowym.
Kiełbasa występuje w wielu potrawach, ale prawie zawsze towarzyszy jej pikle, chrzan lub cierpkie dodatki. W gziku ziemniaki rozgniata się, smaży i posypuje świeżym, twardym serem przypominającym twaróg, rzodkiewkami, ogórkami i szczypiorkiem – czyli składnikami, które w polskiej kuchni symbolizują wiosnę. Szeroka gama surowych sałatek – marchwi, buraków i innych – również utrzymuje świeżość żywności.
Tworząc menu z Szefową Kuchni Aleksandrą Gladys, Daly i Sikorska chcieli pokazać, że polska kuchnia to różnorodny kalejdoskop technik i smaków, z wieloma różnicami regionalnymi.
„Co jest tradycyjne w Polsce?” – mówi Sikorska. „Mieliśmy kuchnię przed wojną i między wojnami, był arystokratyczny sposób jedzenia, a potem mamy długą historię racji żywnościowych w czasach komunizmu i po nim”.
Oczywiście nie mogło zabraknąć pierogów – pięciu różnych rodzajów, w tym uwielbianych przez tłumy ziemniaków, papryczek jalapeno i wegańskiego sera.
Wnętrza są ukłonem w stronę architektury i wzornictwa z czasów sowieckich, celowo minimalistyczne, dzięki czemu sztuka plakatu – tradycja, która rozkwitła w czasach komunizmu – zabłysnęła.
„To list miłosny do Polski” – mówi Daly.
Otwarte od czwartku do soboty od 17:00 do 23:00 tylko dla zwiedzających
161 Lygon Street, Wschodni Brunszwik, Pierogipierogi.com
Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.
Subskrypcja
Od naszych partnerów
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Kto gra Sookie w serialu aktorskim „Avatar: Ostatni władca wiatru”?
Kinopolis – Festiwal Filmów Polskich w Dublinie (7-10 grudnia) – Polska w Irlandii
Wstyd: Więzy rodzinne rapu i Cyganów w dramacie Netfliksa – Romea.cz