Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Ręcznie robione pierogi to polska tradycja bożonarodzeniowa znaleziona w CT

Palcami Dextroxa nadziewamy Basię Hirsch i zwijamy w cienkie krążki ciasta w polskich pierogach. To była długa tradycja w jej rodzinie, ale umiejętność, której nauczyła się niedawno od matki.

Popularne tradycyjne potrawy są istotną częścią ważnych uroczystości we wszystkich kulturach: indyk w Święto Dziękczynienia; Ciastka świąteczne. A ciastka na Chanukę to tylko kilka, które przychodzą mi na myśl o tej porze roku.

W Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej pierogi to wigilijny must-have. Przywołują wspomnienia minionych spotkań, które są podejmowane rok po roku. Istnieją niezliczone różnice między regionami, miastami i rodziną. Podobnie jak ciasteczka z kawałkami czekolady, żaden przepis nie jest właściwy, ale każdy ma swój ulubiony.

Kiedy zapytałam moich sąsiadów Carol i Marka (Polacy z pierwszego pokolenia) o Perugi, ich twarze się rozjaśniły. Powiedzieli mi, że „nie ma urodzin bez pierogów”.

Basia produkuje ziemniaki ruskie i sery wiejskie nadziewane pierogami, nazwane na cześć ruskiego regionu Ukrainy, niegdyś będącego częścią Polski. Inne są wypełnione mieszanką kiszonej kapusty, cebuli i suszonych borowików. Mając zaledwie dwa cale, pirogi są mniejsze niż ich odpowiedniki w innych regionach. Bougie wołowe jest spożywane tylko w Wigilię.

W Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej pierogi uważane są za niezastąpioną potrawę wigilijną.

Franka Whitmana

Pierogi robione są w domu, najczęściej przez doświadczone mamy – mamę lub babcię. Pod koniec życia mama Basi przyprowadziła ją do kuchni, aby przekazać swoją wiedzę. „Trochę tego, trochę tamtego, teraz już wiesz”, powiedziała jej matka.

Bez spisanego przepisu i tej podstawowej nauki (i pomocy internetowej) Basia wcieliła się w rolę pieroga. Marsha i ja zostaliśmy zaproszeni do jej domu nad jeziorem Candlewood, aby obserwować i pomagać. Nadzienia są już przygotowane. Pokrojone w plastry ziemniaki, karmelizowaną cebulę i ser tawarog wymieszano ręcznie. Mieszanka importowanej kapusty kiszonej, smażonej cebuli i suszonych borowików została zmieszana razem.

– To wszystko to chłopskie jedzenie – zauważyła Basia. Prosty i pyszny.

Basia zrobiła nieskomplikowane ciasto z masła, wody, mąki i soli. Zrolowany w jednolicie cienki papier – ciężka praca – pocięty na dwucalowe koła.

Teraz nadchodzi najtrudniejsza część.

Koła są nieco bardziej rozciągnięte, pokryte stosem nadzienia i złożone na pół. Knedle powinny być pulchne, ale nie pulchne. Krawędzie są zaciśnięte razem, więc krawędź każdej osoby jest jak odcisk palca. Brzmi prosto, ale weź to ode mnie, to nie lada wyzwanie na pierwszy tuzin.

Te pierogi (partia dużo zarabia) miały być zamrożone w Wigilię, ale po trochu każdego rodzaju zanurzano we wrzącej wodzie, aby nakarmić naszych kucharzy. Dojrzewa po kolejnej minucie pływania, radziła mama Basi. Podawany na gorąco ze śmietaną, był pyszny i smaczny.

Podobnie jak indyk i farsz w Święto Dziękczynienia, pierogi są cenione jako resztki. Następnego dnia ugotowane pierogi smażone są na maśle do zrumienienia i chrupiące oraz podawane z posmarowaną masłem karmelizowaną cebulą. Niewykorzystane nadzienie składa się w krepę (np. bliny) i smaży na maśle, aby zrobić naleśniki.

Polskie Delikatesy przy 274 Connecticut Street w Norwalk to polecane źródło świątecznych pierogów.

Polskie Delikatesy przy 274 Connecticut Street w Norwalk to polecane źródło świątecznych pierogów.

Franka Whitmana

Robienie pierogów to świetna zabawa, ale dostępne są również gotowe pierogi. Carol i Marek wspomnieli o kobiecie ze Stamford, która robi doskonałe rzeczy ze swojego domu, ale szczegóły nie były dostępne – myślę, że dochowanie tajemnicy. Oni też polecili polski aperitif Przy 274 Connecticut Street w Norwalk jako źródło pierogów świątecznych. Z dużą polską populacją Connecticut jest pobłogosławiony wieloma polskimi restauracjami i przysmakami serwującymi pierogi lub składniki.

Po pracy Marsha powiedziała: „Czuję się dobrze ze swoimi umiejętnościami hieroglifów. Czy możemy to zrobić ponownie w przyszłym roku?”

Frank Whitman pisze cotygodniową rubrykę o żywności zatytułowaną Nie tylko chleb. Można się z nim skontaktować pod adresem [email protected].


READ  Bell zatwierdza sprzedaż czterech śmigłowców 407GXi dla Policji - Helicopter Investor