Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

„Raz w życiu”: szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelin prezentują bankiet „Four Hands” w Londynie za 633 GBP |  Obrzydliwie bogaty

„Raz w życiu”: szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelin prezentują bankiet „Four Hands” w Londynie za 633 GBP | Obrzydliwie bogaty

Najwyraźniej dla superbogaczy światowej sławy szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin nie wystarczy już do stworzenia niezapomnianego posiłku. Zamożni eksperci kulinarni coraz częściej proszą ekskluzywne restauracje i hotele o organizowanie tak zwanych „kolacji na cztery ręce”, podczas których pary sławnych szefów kuchni współpracują przy przygotowywaniu ustalonych posiłków grupowych.

W najbliższą środę 60 gości będzie Siedząc na „Fantastycznym bankiecie na cztery ręce” Stworzony przez wiodącego francuskiego szefa kuchni Alaina Ducasse’a we współpracy z Wolfgangiem Puckiem, austriacko-amerykańskim szefem kuchni Od 29 lat jest gospodarzem oficjalnej kolacji po ceremonii rozdania OscarówPięciogwiazdkowy hotel przy Park Lane w Londynie. Razem posiadają 23 gwiazdki Michelin.

Ośmiodaniowy posiłek, która obejmuje ręcznie maczane przegrzebki i australijską wołowinę wagyu, zwróci każdemu klientowi 633 GBP plus 230 GBP, jeśli chce „podnieść poziom doświadczenia dzięki starannie dobranym parom win od naszych najlepszych sommelierów”. Usługa i napiwki nie są wliczone w cenę, co oznacza, że ​​gdyby napiwek wynosił 20%, całkowity koszt przekroczyłby 1000 funtów za sztukę, co czyni ją jednym z najdroższych dań na wynos, jakie kiedykolwiek serwowano w stolicy.

Dorchester Hotel, który organizuje kolację w American Steakhouse Cut przy 45 Park Lane, powiedział, że jego szefowie kuchni „będą współpracować, aby stworzyć doskonałe mieszanki gastronomiczne”, które „zabiorą gości w kulinarną podróż z wyjątkowymi połączeniami stworzonymi w celu podkreślenia potraw, które te pionierskie kucharze to zrobili”.

Elliot Grover, szef kuchni w 45 Park Lane, który organizuje kolację i będzie częścią ogromnego zespołu najlepszych szefów kuchni, który ją przygotuje, powiedział The Guardian, że ma nadzieję, że połączenie tej pary stworzy „Ostatnia Wieczerza coś w rodzaju… jedyny w swoim rodzaju wieczór, który goście zapamiętają na zawsze”.

„Chciałem to zrobić dosłownie od dnia, w którym zacząłem, ale byli tak zajęci. Teraz mogą sprawić, by to działało, to świetnie.”

READ  Przywódcy zamachu stanu w Gabonie mianują nowym przywódcą generała Brice’a Olegoya Nguemę

Grover przyznał, że kolacja była ogromnym marnotrawstwem podczas kryzysu kosztów utrzymania, kiedy wiele rodzin nie może sobie pozwolić nawet na podstawowe składniki do domowej kuchni.

„Mamy wysoką cenę, ale kiedy spojrzysz na jakość jedzenia i napojów oraz na cały pakiet, to naprawdę jest to wydarzenie, które zdarza się raz w życiu” – powiedział. Nie chcieliśmy przesadzać. [but] Mógłby być wyższy. To podaż i popyt”.

Wolfgang Puck i Alain Ducasse przywitają gości kieliszkiem szampana. Zdjęcie: wizerunek PR

Jednak nie wszystkie rezerwacje zostały wyprzedane. Grover powiedział, że wciąż dostępnych jest około 10-11 miejsc Możliwość rezerwacji online. Powiedział, że jeśli nie wszystkie miejsca zostaną sprzedane, to niektórzy wybrani dziennikarze (nie Guardian) mogą zostać zaproszeni.

Po przyjeździe goście zostaną powitani przez Ducasse’a i Pucka na przyjęciu z szampanem i kanapkami. Następnie zasiadają razem w tym samym czasie do wspólnych obiadów przy długich stołach (podobnie jak podczas Ostatniej Wieczerzy).

Pierwszym serwowanym daniem był słynny Pucki „Wolfgang Precel Chleb”, który był Recenzenci serwisu Tripadvisor nazwali go „puszystym preclem wszechczasów”. Po nim nastąpi bukiet ręcznie maczanych przegrzebków z cytrusami i krystalicznym kawiorem, pod kierownictwem Ducasse’a.

Pomiń promowanie poprzednich biuletynów

Szefowie kuchni będą nadal zmieniać dania przez cały wieczór, z przystawką agnolotti z groszku cukrowego, a następnie Cornish Turot, duetem australijskiej wołowiny Wagyu i grillowanym nowojorskim stekiem (z którego słynie Puck).

Jest „pre-deser” z truskawek, syropu cytrynowego, oliwy z oliwek i margulayan (wysokie, wąskie ciasto z prostymi bokami wypełnionymi nugatem z nerkowca, musem espresso i lodami cappuccino).

Szef kuchni Wolfgang Puck gotuje na after party po rozdaniu Oscarów.
Wolfgang Puck od 29 lat jest gospodarzem afterparty po ceremonii wręczenia Oscarów. Zdjęcie: Chelsea Lauren/REX/Shutterstock

Wreszcie jest to „mignardises” (podobny do petitfours, ale wygląda bardziej luksusowo), który obejmuje słynne macarons Ducasse’a – o smaku cytryny i bazylii – oraz czekoladki wykonane przez jego własnego czekoladnika.

Podstawy menu zostały stworzone przez Grovera i Jeana Philippe’a Blondeta, szefa kuchni w restauracji Alaina Ducasse’a The Dorchester, ale Grover powiedział, że Ducasse i Puck spędzili tygodnie na omawianiu i dostosowywaniu ich. Ducasse chciał podać danie wegetariańskie, powiedział Grover, ale Bok zasugerował Ducasse’owi, aby przygotował danie rybne, podczas gdy Bok przygotowywał mięso.

Kolacja na cztery ręce była popularna w Dubaju i Hongkong Od kilku lat trend się teraz odwraca LondynParyż, Nowy Jork, Las Vegas i inne duże amerykańskie miasta.