Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

„Producenci trzody chlewnej w Polsce pilnie potrzebują wsparcia”

Polski rząd musi podjąć nadzwyczajne kroki, aby powstrzymać „katastrofalną eksterminację polskiego przemysłu trzody chlewnej”.

To odwołanie zostało złożone przez Polski Związek Producentów i Właścicieli Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Odnosząc się do pogłębiającego się kryzysu w polskiej branży trzody chlewnej w ciągu ostatnich kilku miesięcy, UPEMI wezwało władze do podjęcia pilnych działań w celu zapobieżenia upadkowi branży trzody chlewnej.

Z jednej strony nastąpił znaczny spadek cen płaconych za trzodę chlewną, z drugiej strony wykazaliśmy gwałtowny wzrost kosztów produkcji” – napisano w komunikacie UPEMI.

Odsadzenie prosiąt na fermie w sercu Polski.  Producenci trzody chlewnej w kraju jednocześnie borykają się z różnymi kryzysami.  Zdjęcie: Ronald Hesink

Odsadzenie prosiąt na fermie w sercu Polski. Producenci trzody chlewnej w kraju jednocześnie borykają się z różnymi kryzysami. Zdjęcie: Ronald Hesink

ASF nadal penetruje nowe terytoria

UPEMI wskazało na ASF, gdzie choroba wirusowa była w stanie przeniknąć nowe obszary, stawiając więcej rolników w niekorzystnej sytuacji. Związek wyjaśnił, że rolnicy, których działalność znajduje się na obszarach kwarantanny, mogą sprzedawać wieprzowinę tylko na tych obszarach iw większości przypadków muszą zadowolić się cenami znacznie poniżej średniej rynkowej.

W oświadczeniu napisano: „Skutkiem tego trendu może być trwałe załamanie produkcji trzody chlewnej w Polsce. Jest prawdopodobne, że rolnicy, którzy dziś eliminują stada, w przyszłości nie wrócą do hodowli trzody chlewnej. Tym samym Polska stanie się bardziej zależna od importu wieprzowiny. Będzie to miało negatywny wpływ nie tylko na agrobiznes, ale także na zakłady przetwórcze”.

Straty hodowców trzody chlewnej w Polsce

Podobne uwagi na temat stanu polskiej branży trzody chlewnej podzielił niedawno Witold Choiński, prezes Polskiej Federacji Mięsa, przemawiając na Europejskim Forum Przyszłości. Powiedział, że większość polskich hodowców trzody chlewnej traciła pieniądze w ciągu ostatnich trzech lat, a wielu musiało zamknąć sklep.

Powiedział, że średnia strata gospodarstw produkujących 10-40 świń ostatecznych wyniosła 235 zł (51,30 euro) na 100 kg żywej wagi, podczas gdy strata dużych hodowców była bliska 83 zł (18,10 euro) na 100 kg żywej wagi. Chowinsky oszacował, że w 2020 r. w Polsce działało 104 tys. ferm trzody chlewnej, ale trend maleje.

READ  Szybki przegląd stosunków między Ukrainą a Polską w obliczu zbliżających się wyborów

„Do niedawna Polska była głównym producentem wieprzowiny, teraz jest piątym importerem wieprzowiny w Unii Europejskiej. Udział importowanych świń wynosi 40%, co wpływa na bezpieczeństwo żywnościowe” – powiedział Choiński. Dodał, że utrzymywanie się epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF) pozostaje jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wahania produkcji.