POLSKA – Na zaledwie kilka tygodni przed otwarciem Poland Provisions, ogromnego budynku słupowo-ryglowego naprzeciwko urzędu miasta, wciąż ma wiele do zrobienia.
Od ponad roku 1220 Maine St. Postęp jest powolny i stały Udokumentowane w Internecie Przechodnie mogli zobaczyć, jak nabiera kształtu budynek, w którym mieści się sklep wielobranżowy, piekarnia, kawiarnia i świetlica.
Znak Poland Provisions gotowy do zainstalowania na głównej ulicy w Polsce. Właściciele Charlie i Sheila Foley mają nadzieję, że będą otwarci w weekend po Święcie Pracy. Dziennik Andre Kena/Sun
Wewnątrz nie ma paniki, ponieważ hydraulicy i elektrycy pracują nad ukończeniem swoich projektów na masywnej dwupiętrowej konstrukcji, podczas gdy współwłaścicielka Sheila Foley próbuje złapać szybką kanapkę między układaniem podłóg w części wspólnej na drugim piętrze. swojemu dyrektorowi generalnemu, Kimowi Hackettowi, o menu i pół tuzinie innych rzeczy.
„Kiedykolwiek ludzie przychodzą, chcę, aby było to miejsce, w którym czują się mile widziani i bezpieczni oraz częścią społeczności” – wyjaśnił Foley w środę po południu.
Ona i jej mąż, Charlie Foley, nigdy nie wydają się robić niczego szybko lub bez większego namysłu i planowania, i właśnie to postanowili zbudować. Polskie przepisy Od dołu do góry.
Był chirurgiem w Central Maine Medical Center w Lewiston i podpułkownikiem rezerwy armii amerykańskiej, który musiał odejść na kilka tygodni, aby trenować w Teksasie. W zeszłym roku przeszedł na emeryturę jako major Gwardii Narodowej Armii Maine i jest licencjonowanym asystentem lekarza. Obaj są zapalonymi rolnikami i właścicielami Atwood Farm and Kitchen w Polsce.
Kiedy Charlie Foley przeprowadził się do Teksasu, zamienił swój pas narzędziowy na mundur. Matka i ojciec Sheili przyjechali z Glenwood w stanie Minnesota, aby pomóc na farmie i na budowie.
Największy projekt w Polsce od dziesięcioleci
Menadżer miasta w Polsce, Matthew Carside, powiedział, że Poland Provisions to największy projekt budowlany tego typu w mieście od dziesięcioleci. „Widzę, że ludzie w mieście są bardzo podekscytowani otwarciem restauracji/piekarni i wiele osób zadaje pytania” – powiedział w czwartek.
Garside powiedział, że kiedy miasto zaktualizowało swój kompleksowy plan w 2021 r., opinie mieszkańców podkreślały potrzebę rozwoju miejsc spotkań społeczności. Powiedział, że cel Poland Provisions jest z tym zgodny, dodając, że wiele osób dąży do tego, aby wizja Foleya się powiodła. „Z pewnością chcemy dla nich jak najlepiej” – powiedział Carside.
Follies kupili nieruchomość w czerwcu 2021 roku i rozpoczęli działalność w lipcu 2022 roku. Para, która pracuje w Berwick’s Conservation Timber Framing, zaczęła projektować i stawiać budynek zeszłej zimy. Pracowali nad kilkoma projektami z właścicielem Aaronem Sturgisem.
Konserwacja szkieletu drewnianego w ramach projektu odbudowy w Sabbath Lake Shaker Village w New Gloucester.
Właścicielka Sheila Foley podziwia jeden ze stolików w środę na drugim piętrze Polish Provisions w Polsce, słupowo-ryglowego budynku przy Maine Street, w którym mieści się sklep wielobranżowy, piekarnia, kawiarnia i świetlica. Te stoły zostały stworzone w szopie Foleya przy użyciu luków statków Liberty z czasów II wojny światowej. Dziennik Andre Kena/Sun
Wizja Follisa dla polskich rządów
Po wejściu do Prowiantu Polskiego wita Cię sklep wielobranżowy z lokalnymi towarami i upominkami, piekarnia i kawiarnia oferująca śniadania i lunche. W planach jest docelowo serwowanie gotowych obiadów na wynos.
Na piętrze znajduje się jasna i przestronna przestrzeń z kopułą, która może pomieścić około 60 osób. Miejsce spotkań społeczności, w którym ludzie mogą jeść, rozmawiać, grać w gry planszowe i spędzać wolny czas.
Stoły są wykonane i udoskonalone ze starego włazu statku Liberty z czasów II wojny światowej, który Foleyowie znaleźli w swojej stodole. Foley powiedział, że w stoczni w South Portland w latach 1941-1945 zbudowano ponad 200 statków Liberty, a luki statków można znaleźć w szopach w całym stanie Maine.
„Ponieważ hodujemy jagnięcinę i wołowinę, używamy własnego lokalnego mięsa i wiemy, skąd pochodzi twoje jedzenie, chcemy oferować dobre, zdrowe jedzenie. I to, tak, stale ewoluuje” – powiedział Foley.
Prowadzą Atwood Farm and Kitchen od 2019 roku, ale Foley powiedział, że wiedział, że muszą się jakoś rozwinąć.
„Robiliśmy dużo z naszego domu i nie mieliśmy lodówki, jakbyśmy nie mogli korzystać z naszej kuchni, nie mogliśmy jeść, ponieważ się pakowałem” – powiedziała. Pomyśl o ciastach, czekoladkach, babeczkach, pieczywie, domowych salsach i karmelowych jabłkach.
W budynku znajduje się duża kuchnia handlowa i lodówki, w których odbywa się pieczenie, gotowanie i przygotowywanie, przekształcając kuchnię Atwood Farm na polskie aranżacje.
Kim Hackett, dyrektor generalny Polish Provisions na Maine Street w Polsce, pracuje w środę nad konfiguracją sprzedaży dla sklepu wielobranżowego, piekarni i kawiarni. Dziennik Andre Kena/Sun
Sheila Foley wykształciła około 30 lokalnych producentów, którzy będą mieli miejsce do wystawiania swoich wyrobów przez cały rok, a nie tylko na sezonowych targach rękodzieła.
Foleyowie hodują bydło kozie i mięsne, kaczki i kurczaki i starają się dostarczać jak najwięcej produktów przez cały rok z lokalnych gospodarstw. Rzemieślnicy i rolnicy szukali szaleństw, więc jeden mógł sprzedawać wyroby skórzane, a inny oferować wyroby kuźni żelaza lub ręcznie robione prezenty.
Polskie aranżacje są otwarte od poniedziałku do soboty w godzinach od 6:00 do 19:00 oraz w niedziele od 8:00 do 15:00. Godziny mogą się różnić w zależności od potrzeb biznesowych.
Folles zatrudnił dyrektora generalnego i ma już 15 pracowników w kolejce. Gdy nabierają prędkości, może ona wzrosnąć do około 20.
Planuje otworzyć drzwi
Zapytana, jaką największą lekcję wyciągnęła z tego całego doświadczenia, Sheila Foley zatrzymała się i odpowiedziała po prostu – cierpliwość. „Z wyjątkiem tego, kiedy patrzę na budynek, nic tak naprawdę nie jest zaplanowane. Tak myślałem od pierwszego dnia. Ale nie ma harmonogramu”. Dodaje, że pogoda też nie.
Pochwalił wszystkich wykonawców za wsparcie i elastyczność przy wszystkich zmianach i innych wybojach na drodze. Jeśli nie wystąpią żadne większe problemy, planujemy otworzyć drzwi dla publiczności w weekend po Święcie Pracy.
Widząc wynik, emocje były namacalne. „Chciałabym” – zaczęła powstrzymywać łzy – „widzieć, jak ludzie wchodzą przez drzwi. Czuję, że odciąga mnie to od rzeczy, które robiłam, i od dawna społeczności. Chcę tylko, żeby drzwi się otworzyły.
Oddawanie się społeczności jest częścią Foleyów. W oczekiwaniu na Święto Dziękczynienia nawiązali współpracę z Pleasant Pond Poultry, Bumpus Farm i Murray McMurray Hatchery, aby wyhodować od 25 do 35 młodych indyków, które zostaną rozdane potrzebującym weteranom w okolicy. Sheila Foley powiedziała, że chciałaby zapewnić wszystkie mocowania do obiadu z indyka, a każda rodzina może dostać jedno w swojej torbie.
Powiązane historie
„Totalny maniak jedzenia. Nerd zombie. Idol z przyszłości. Wichrzyciel. Badacz mediów społecznościowych”.
Nieprawidłowa nazwa użytkownika / hasło.
Sprawdź swoją skrzynkę e-mail, aby potwierdzić i zakończyć rejestrację.
Skorzystaj z poniższego formularza, aby zresetować hasło. Po przesłaniu adresu e-mail konta wyślemy wiadomość e-mail z kodem resetowania.