Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Placek, Good Day WTOL 11 Polski przepis na ciasto kawowe

Placek, Good Day WTOL 11 Polski przepis na ciasto kawowe

Toledo, Ohio — Sprawdź ten przepis na Placek, czyli Polskie Ciasto Kawowe, przygotowane przez Ellę Dudek w Good Day.

składniki

ciasto kawowe

  • 2 1/2 szklanki ciepłego mleka (85-90°F)
  • 9 łyżek niesolonego masła, zmiękczonego
  • 1 szklanka cukru granulowanego
  • 3 całe jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 1/2 łyżeczki szybko rosnących drożdży (2 koperty 1/4 uncji)
  • 6 1/2 kubka uniwersalnego
  • 1 szklanka rodzynek

byczy

  • 2 szklanki cukru pudru
  • Pozostałe ciasto przykleja się do boków holenderskiego piekarnika

przygotować

  1. Aby zrobić ciasto kawowe: Połącz ciepłe mleko, zmiękczone masło, cukier, jajka, sól, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową w dużym holenderskim piekarniku. ubijaj, aż będzie gładkie.
  2. Drożdże posypać mieszanką mleka. Mieszaj, aż mieszanina znów będzie gładka, a następnie odstaw na 5 minut
    .
  3. Stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki mlecznej, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i być bardzo lepkie.
  4. Rodzynki są zawijane w ciasto.
  5. Przykryj holenderski piekarnik folią i czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż ciasto wyrośnie prawie do górnej części rondla; około 1 do 2 godzin
  6. Nasmaruj trzy formy do pieczenia bochenków (9″ x 5″). Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita.
  7. Podziel ciasto na trzy równe części, umieszczając jedną trzecią ciasta w każdej przygotowanej blaszce. Ciasto będzie bardzo lepkie, dlatego przed przystąpieniem do pracy z ciastem warto zwilżyć ręce wodą. Nie zeskrobywać całego ciasta z garnka. Pozostałe ciasto, które przykleiło się do ścianek naczynia, posłuży do posypania. Spróbuj spłaszczyć ciasto w foremkach.
  8. Przygotuj garnek: Do garnka, w którym stało ciasto, wsyp szklankę cukru pudru. Czystymi rękami wyjmij kawałki ciasta, które przywarły do ​​formy i wymieszaj je z cukrem pudrem. Weź kawałek ciasta pokryty cukrem i energicznie rozcieraj w palcach tam i z powrotem, aby obrobić cukier puder i kruszyć ciasto na małe kawałki.

    Po przygotowaniu pierwszej filiżanki cukru pudru dodaj kolejną filiżankę i powtarzaj czynność, aż całe lepkie ciasto zostanie usunięte z garnka, a okruchy będą przypominać gruboziarnisty piasek. (Może być potrzebna trzecia szklanka cukru pudru.) Kilka dużych kawałków jest w porządku, ale okruchy powinny być małe.

  9. Podziel polewę na 3 równe części i równomiernie rozsyp okruchy na powierzchni ciasta w foremkach.
  10. Niech ciasto wyrośnie na wierzch foremek; Około 1 godziny.
  11. Umieść blachę na dolnej półce, aby zebrać okruchy, które mogą spaść z ciasta podczas pieczenia.
  12. Następnie umieść foremki na bochenki na środkowej półce nagrzanego piekarnika i piecz ciastka kawowe przez 30-40 minut lub do momentu, aż będą gotowe. Górna warstwa będzie złocistobrązowa, a bochenki powinny być upieczone.
  13. Schłodzić bochenki w foremkach na ruszcie przez 20 minut. Delikatnie przejedź nożem po brzegach foremek, aby poluzować ciastka kawowe. Gdy patelnie ostygną na tyle, aby można było je obsługiwać, użyj szpatułki, aby pomóc podnieść ciastka kawowe z patelni.
  14. Całkowicie ostudź ciastka kawowe na drucianych stojakach przed pokrojeniem i podaniem.
  15. Ciasta można zamrozić, jeśli całkowicie ostygną, zanim zawiną je szczelnie w folię spożywczą, a następnie zawiną w folię aluminiową.

    Więcej niż dobry dzień na WTOL 11

READ  Jak Polish Days pokazują Polskę jako atrakcyjnego partnera międzynarodowego | awans