Economy

PepsiCo inwestuje w zrównoważony zakład przetwórstwa spożywczego w Polsce

oznaczanie jej Piąta fabryka w Polsce, PepsiCo zorganizowała uroczystość wmurowania podwaliny pod największy i najbardziej zrównoważony zakład produkcji żywności w Europie. PepsiCo jest rozwijany etapami i planuje zainwestować 257 mln USD (1 mld zł) w fabrykę, która ma zostać ukończona do 2025 roku.

Odpowiadając na szybki wzrost swojego portfolio spożywczego
Zakład produkuje zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport do ponad 20 innych krajów, a wielkość zakładu będzie odpowiadała siedmiu boiskom piłkarskim; Znajduje się w miejscowości Święte koło Środy Śląskiej na terenie Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (Dolny Śląsk).

Ten nowy obiekt przyczyni się do dalszego zrównoważonego rozwoju polskiej i europejskiej gospodarki poprzez zapewnienie możliwości zatrudnienia, rozwój społeczności lokalnych i rozszerzenie programu zrównoważonego rolnictwa.

“Pracujemy i inwestujemy w Polsce od 30 lat. To świetny centralny ośrodek, w którym nasza branża spożywcza rozwija się w Europie Środkowo-Wschodniej. Ale wzrost musi być zrównoważony. Chcemy, aby nasze rośliny były najbardziej zielone, nie tylko w Europa, ale cały świat W Środzie Chcemy stworzyć modelowy obiekt dla zrównoważonego rozwoju w Europie – powiedział Silvio Popovici, dyrektor generalny PepsiCo Europe.

Nowe funkcje fabryczne
Zakład został opracowany w najnowocześniejszym stylu, którego podstawą jest zrównoważony rozwój. Elektrownia, która opiera się na zasadach zielonego projektowania, połączy się z innymi zakładami w Polsce wykorzystując w 100% odnawialną energię elektryczną. Jednak ta nowa fabryka pójdzie dalej.

Oprócz niskiego zużycia mediów elektrownia będzie całkowicie samowystarczalna w zakresie wytwarzania energii za pomocą paneli słonecznych – aw przyszłości PepsiCo ma również w planach wprowadzenie na miejscu farmy fotowoltaicznej. PepsiCo będzie również ponownie wykorzystywać ogrzewanie, chłodzenie i wodę na miejscu, a także zbierać wodę deszczową do użytku.

Unikalną cechą zakładu będzie również wykorzystanie odpadów ziemniaczanych z procesu produkcyjnego, wykorzystanie resztek łusek w specjalnym generatorze biomasy do zasilania zakładu, a następnie przekształcenie ich w niskoemisyjny nawóz dostarczany rolnikom.

READ  „Polska Anna” znalazła się wśród ikon Bradforda obchodzonych w ramach Street Art Project

“Jesteśmy dumni, że nowy projekt będzie korzystał z najnowszych zielonych technologii. Już teraz wykorzystujemy 100% energii wiatru do zasilania wszystkich czterech istniejących zakładów i centrali w Warszawie, z dodatkowymi panelami słonecznymi umieszczonymi w wybranych zakładach, na przykład w Michrowie i magazyn centralny w Mszczonowie Te innowacje sprawią, że do 2035 roku Środa Śląska będzie neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla – skomentował Micha Jaszyk, prezes PepsiCo Poland.

po więcej informacji: PepsiCopoland.pl

About the author

Rosemary Robinson

„Nieuleczalny entuzjasta muzyki. Piwo. Totalny odkrywca. Wichrzyciel. Oddany fanatyk sieci”.

Add Comment

Click here to post a comment