Pierogi Pensacola Właścicielka Katarzyna (Kasia) Vanoverberge pamięta swój okrzyk podekscytowania, kiedy rok temu sprzedała swoje pierwsze pierogi za 100 dolarów z tyłu swojego jeepa. Teraz sprzedaje tysiące tygodniowo na Palafox Market w ciągu czterech godzin, teraz jest u progu kolejnego kamienia milowego, kiedy przenosi swoją działalność do dawnego budynku Primal Nosh przy 3810 Barrancas Avenue i otwiera się w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
„Chłodziarki stawały się coraz pełniejsze, a zamówienia stawały się coraz większe” — powiedziała Vannoverberge o swoich wczesnych początkach. „Teraz mam problem, ponieważ mam całe to jedzenie w lodówce, a zbliżało się lato, byłem zestresowany. Doszło do tego, że pomyślałem:” Och, strzelaj, co teraz? „
Vanoverberghe planuje wykorzystać swoją nową kuchnię handlową jako główne centrum biznesowe i miejsce spotkań dla klientów, aby mieć stały dostęp do ręcznie robionych pierogów. Na początek pierogi to polska potrawa tradycyjnie przygotowywana jako małe opakowanie ciasta nadziewane mieszanką ziemniaków i sera lub kapusty, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub smażoną cebulą.
Brat Fox przygotowuje się do PensacoliRestauracja Brother Fox w Lily Hall w przyszłym miesiącu wprowadzi do Pensacoli kuchnię opalaną drewnem
Kontrole restauracji w grudniu o godzDwie restauracje Pensacola są tymczasowo zamknięte po grudniowych inspekcjach restauracji
Jak dowiadują się mieszkańcy Pensacola, są pyszne i uzależniające.
Vanoverberghe nie planuje oferować posiłków do siedzenia, ale ma przyczepę w drodze dla klientów spragnionych gorących i gotowych pierogów ze wszystkimi dodatkami.
Ale jaki jest sekret jej szybkiego rozwoju biznesu na niszowym rynku polskich pierogów?
Vanoverberghe powie ci, że jej obsesja sięga czasów Bożego Narodzenia w Polsce, gdzie mieszkała do 19 roku życia, gdzie jej babcia zapędziła całą rodzinę na obowiązkową linię montażową pierogów.
„Wiesz, po prostu proste życie w Polsce, robienie pierogów odkąd wyszliśmy z macicy”, powiedział Vanoverberge. „To bardzo polska tradycja, więc nauczyliśmy się jej w bardzo młodym wieku”.
Niewiele wiedziała – wrodzony talent, który miała jako 7 lub 8-latka, w końcu rozkwitnie w jej karierze w wieku dorosłym.
„To był obowiązek z piekła rodem” — pamięta, jak wtedy myślała. „Nienawidziliśmy tego robić, ponieważ była to strata czasu, a chcieliśmy się bawić… Kiedy dorastałem, zrzucali na mnie wszystko, ale uwielbiałem to. Uwielbiałem to. Chodziłem do szkoły gastronomicznej przez dwa lata. „
Vanoverberge obserwowała swoją babcię z nienaruszoną siatką na włosach, zawsze dokładnie wiedziała, czego ciasto potrzebuje, aby uzyskać idealny smak.
Nawet jej matka nie może odtworzyć oryginalnego przepisu królowej, chociaż Vanoverberghe nadal przechowuje przepisy w swojej mentalnej książce kucharskiej.
„Mogę trochę poeksperymentować z ilością wody, mąki i sera w nadzieniu ziemniaczano-serowym” – powiedziała. „Kiedy uczysz się od zera, to jest jak matematyka, tylko w twojej głowie”.
Chociaż pierogi to podstawa jej działalności, jest wiele innych tradycyjnych potraw, które wybrała po drodze i które teraz sprzedaje. Niektóre ulubione to ich obfity gulasz myśliwski, faszerowane gołąbki i soczyste kiełbaski. Jeśli jest Polką i ma tradycje — są szanse, że ma przepis.
Mimo że jej firma kwitnie, nadal jest to w dużej mierze jednoosobowa działalność, ale zamierza ją rozwijać i docelowo chce sprzedawać pierogi hurtowo.
„Mam wielkie plany i wielkie marzenia” – powiedział Vanoverberge. – Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
Więcej aktualizacji i informacji można znaleźć na stronie Strona Pensacola Pierogi na Facebooku.
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Kto gra Sookie w serialu aktorskim „Avatar: Ostatni władca wiatru”?
Kinopolis – Festiwal Filmów Polskich w Dublinie (7-10 grudnia) – Polska w Irlandii
Wstyd: Więzy rodzinne rapu i Cyganów w dramacie Netfliksa – Romea.cz