Pierogi Pensacola Właścicielka Katarzyna (Kasia) Vanoverberge pamięta swój okrzyk podekscytowania, kiedy rok temu sprzedała swoje pierwsze pierogi za 100 dolarów z tyłu swojego jeepa. Teraz sprzedaje tysiące tygodniowo na Palafox Market w ciągu czterech godzin, teraz jest u progu kolejnego kamienia milowego, kiedy przenosi swoją działalność do dawnego budynku Primal Nosh przy 3810 Barrancas Avenue i otwiera się w ciągu najbliższych kilku miesięcy.
„Chłodziarki stawały się coraz pełniejsze, a zamówienia stawały się coraz większe” — powiedziała Vannoverberge o swoich wczesnych początkach. „Teraz mam problem, ponieważ mam całe to jedzenie w lodówce, a zbliżało się lato, byłem zestresowany. Doszło do tego, że pomyślałem:” Och, strzelaj, co teraz? „
Vanoverberghe planuje wykorzystać swoją nową kuchnię handlową jako główne centrum biznesowe i miejsce spotkań dla klientów, aby mieć stały dostęp do ręcznie robionych pierogów. Na początek pierogi to polska potrawa tradycyjnie przygotowywana jako małe opakowanie ciasta nadziewane mieszanką ziemniaków i sera lub kapusty, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub smażoną cebulą.
Brat Fox przygotowuje się do PensacoliRestauracja Brother Fox w Lily Hall w przyszłym miesiącu wprowadzi do Pensacoli kuchnię opalaną drewnem
Kontrole restauracji w grudniu o godzDwie restauracje Pensacola są tymczasowo zamknięte po grudniowych inspekcjach restauracji
Jak dowiadują się mieszkańcy Pensacola, są pyszne i uzależniające.
Vanoverberghe nie planuje oferować posiłków do siedzenia, ale ma przyczepę w drodze dla klientów spragnionych gorących i gotowych pierogów ze wszystkimi dodatkami.
Ale jaki jest sekret jej szybkiego rozwoju biznesu na niszowym rynku polskich pierogów?
Vanoverberghe powie ci, że jej obsesja sięga czasów Bożego Narodzenia w Polsce, gdzie mieszkała do 19 roku życia, gdzie jej babcia zapędziła całą rodzinę na obowiązkową linię montażową pierogów.
„Wiesz, po prostu proste życie w Polsce, robienie pierogów odkąd wyszliśmy z macicy”, powiedział Vanoverberge. „To bardzo polska tradycja, więc nauczyliśmy się jej w bardzo młodym wieku”.
Niewiele wiedziała – wrodzony talent, który miała jako 7 lub 8-latka, w końcu rozkwitnie w jej karierze w wieku dorosłym.
„To był obowiązek z piekła rodem” — pamięta, jak wtedy myślała. „Nienawidziliśmy tego robić, ponieważ była to strata czasu, a chcieliśmy się bawić… Kiedy dorastałem, zrzucali na mnie wszystko, ale uwielbiałem to. Uwielbiałem to. Chodziłem do szkoły gastronomicznej przez dwa lata. „
Vanoverberge obserwowała swoją babcię z nienaruszoną siatką na włosach, zawsze dokładnie wiedziała, czego ciasto potrzebuje, aby uzyskać idealny smak.
Nawet jej matka nie może odtworzyć oryginalnego przepisu królowej, chociaż Vanoverberghe nadal przechowuje przepisy w swojej mentalnej książce kucharskiej.
„Mogę trochę poeksperymentować z ilością wody, mąki i sera w nadzieniu ziemniaczano-serowym” – powiedziała. „Kiedy uczysz się od zera, to jest jak matematyka, tylko w twojej głowie”.
Chociaż pierogi to podstawa jej działalności, jest wiele innych tradycyjnych potraw, które wybrała po drodze i które teraz sprzedaje. Niektóre ulubione to ich obfity gulasz myśliwski, faszerowane gołąbki i soczyste kiełbaski. Jeśli jest Polką i ma tradycje — są szanse, że ma przepis.
Mimo że jej firma kwitnie, nadal jest to w dużej mierze jednoosobowa działalność, ale zamierza ją rozwijać i docelowo chce sprzedawać pierogi hurtowo.
„Mam wielkie plany i wielkie marzenia” – powiedział Vanoverberge. – Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
Więcej aktualizacji i informacji można znaleźć na stronie Strona Pensacola Pierogi na Facebooku.
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Przed emisją filmu krytycznego polski rząd pokazuje reklamę broniącą swojej polityki migracyjnej
Największy polski festiwal w regionie rozpoczyna się w najbliższy weekend w hrabstwie Bucks
Niesamowity trening Aryny Sabalenki!