Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Najlepszy rynek wschodnioeuropejski w Denver

Od redakcji: To część nowej serii The Know, Employee Favorites. Każdego tygodnia przedstawiamy nasze opinie na temat najlepszej oferty Kolorado w zakresie restauracji, zakupów, rozrywki, zajęć na świeżym powietrzu i nie tylko. (Wpuścimy Cię również do ukrytych klejnotów.)

Pudełka na rosyjskie noworoczne prezenty na M&I International Market na South Oneida Street w Denver. (Barbara Ellis, Denver Post)

Jestem w 100% Polką. Dorastając w zachodnim Massachusetts, nauczyłem się robić pierogi, golombki, kapusty i inne etniczne potrawy.

Kiedy przeprowadziłem się do Denver na początku lat 90., nie mogłem znaleźć dobrego międzynarodowego rynku, więc moja mama wysyłała mi bekon, polską szynkę prasowaną, bochenek cielęcy (nazywaliśmy to „bifflo”), kiełbasę i ser farmerski, który robiliśmy pierogi. Kiedy odwiedzała, przyjeżdżała z dwiema torbami: jedną na rzeczy osobiste, a drugą na mięso i polskie jedzenie, których mi brakowało. (I ciastka Drake’a, ale to już inna historia.)

Latem, kiedy moja córka i ja odwiedzaliśmy rodzinę na Wschodzie, przywoziliśmy żywe homary, a także ser wiejski, który zamrażałem i robiłem pierogi. Lexi wciąż mówi o tym, jak zrobiła dwa kawałki sera w swoim bagażu podręcznym, ale zatrzymali ją agenci TSA, którzy myśleli, że są bardzo podejrzani. Klienci (na szczęście) uznali to za zabawne, gdy mój 12-letni syn krzyknął: „Moja mama kazała mi to wziąć! Nie chciałem tego robić!”

Na szczęście nie musimy już nosić sera w bagażu: znalazłem Międzynarodowy rynek M&I Na South Oneida Street w Denver jest to pełen dżemów sklep pełen rosyjskich, polskich i innych wschodnioeuropejskich potraw.

Od pierwszego wejścia zamówiłem kiełbasę. „ktokolwiek?” – spytała kobieta za kącikiem delikatesów, machając ręką na tuzin przedmiotów. Okazuje się, że mają w sklepie ponad 300 rodzajów kiełbasek, według właściciela/kierownika Ravshana Abdu.