W Doha każdy znajdzie coś dla siebie. W tym odcinku przyjrzymy się różnym rodzajom żywności dostępnej w Katarze. To prawdziwy tygiel wielokulturowych kuchni.
Katar naprawdę oferuje każdą kuchnię w menu zarówno dla turystów, jak i mieszkańców. Podczas gdy naród słynie z wielu znakomitych i ekskluzywnych restauracji, kop trochę głębiej, a znajdziesz kilka ukrytych klejnotów.
Rodzinna restauracja Zhang Jia Ni Kuchnia ulicy Zen Specjalizuje się w północno-wschodniej tradycyjnej kuchni chińskiej. Mówi, że wiele się zmieniło w Doha, odkąd jej rodzice otworzyli tu swoją pierwszą restaurację ponad dziesięć lat temu. Teraz otwarty w West Bay, nadmorskiej dzielnicy Doha, krajobraz mógł się zmienić, ale właściciel Jia Ni mówi, że pasja się nie zmieniła.
„Dlaczego [did] otworzyć moją restaurację? Jia Ni śmieje się, bo lubię jeść.
Jia Ni, która jest otwarta od ponad 20 lat, twierdzi, że teraz znacznie łatwiej jest znaleźć chińskie składniki niż dziesięć lat temu.
„[Before] Kiedy jedziemy do Chin, stawiamy [the ingredients] w naszym bagażu. Ale teraz jest jeszcze lepiej, bo mają tu supermarket, chiński supermarket. Więc jest nam łatwiej”.
Blogerka kulinarna, Rachel Morris, cieszy się, że w mieście pojawia się coraz więcej restauracji dla mam i tat. Prowadzi własnego bloga kulinarnego „życie na stosie”Maurice zna się na każdym daniu, które Doha ma do zaoferowania.
„Katar to kraj mający obsesję na punkcie jedzenia. Dużo jemy poza domem. Uwielbiamy jeść poza domem. Jest też bardzo wielokulturowy. Dlatego wielu ludzi chce naśladować ich gusta w domu”, mówi Morris.
Kuchnia azjatycka obfituje w Doha. Oprócz chińskiego jedzenia możesz także skosztować wspaniałego tajskiego, birmańskiego i wietnamskiego jedzenia – a wszystko to znajdziesz pod jednym dachem w Tuk Tuk Saigon.
Tuk Tuk Sajgon Otworzył swoje podwoje podczas Mistrzostw Świata 2022. W miarę jak do Kataru przybywają kibice z całego świata, oferta gastronomiczna staje się coraz bardziej międzynarodowa.
„Tuk Tuk Saigon to nie tylko jedzenie. Wnosimy atmosferę” – mówi Natcha Kijjullajarit Friel, współwłaściciel Tuk Tuk Saigon. „Otrzymujemy wystrój z Tajlandii, z Wietnamu, aby mieć pewność, że przyjedziesz, będziesz cieszyć się atmosferą i jakością jedzenia, które przynosimy też do stołu”.
Birmańska kuchnia jest ostatnim dodatkiem do menu – a Morris całym sercem się z tym zgadza. „Jednym z ulubionych dań w ich menu jest coś, co nazywa się makaronem birmańskim. […] Naprawdę trafia we wszystkie moje nuty. Jest słodki, pyszny i chrupiący. Ma ogórki kiszone. jest bardzo cudowna”.
Stwórz „społeczność smakoszy”
Miejscowi są zdecydowanie rozpieszczani wyborem w Doha. Blogerka kulinarna i współautorka książki „QATAR Bite by Bite: A Fun Look at Qatar’s Food Scene” Terry’ego BoothaOrganizuj wycieczki kulinarne Doha Projekt Żywnościowy.
„Jedną z nich nazywamy „Smakosze w ruchu”, gdzie chodzimy do trzech różnych restauracji na jednej ulicy lub w jednej okolicy. Druga to „Smakosze pod jednym dachem”, jak tutaj w Westin, gdzie chodzimy z trzech różnych restauracji, ale w hotelu lub na terenie kompleksu hotelowego” — wyjaśnia Booth.
Booth robi obchód przez całą noc, upewniając się, że wszyscy są szczęśliwi i dobrze odżywieni. Booth na co dzień pracuje w przemyśle naftowym i gazowym, ale trzy lata temu zaczął pisać bloga o jedzeniu.
„Robię to dla zabawy, dlatego to robię. Naprawdę świetnie się bawię, odkrywając swoją pasję”.
Sprowadzenie Ameryki Południowej do Doha
Katar to nie tylko kuchnia azjatycka.
W ostatnich latach kuchnia peruwiańska szturmem podbiła kulinarny świat, zarówno w trendach kulinarnych, jak iw fine diningu. Kiedy myślisz o kuchni peruwiańskiej, możesz pomyśleć o ceviche lub quinoa. Ale to o wiele więcej, wyjaśnia Hasan Kayabasi, szef kuchni w Coya Doha.
Ceviche jest czymś w rodzaju tego, co reprezentuje Peru, ale to coś więcej. [There are] 3000 różnych odmian ziemniaków i prawie sto odmian kukurydzy”.
Przed XVI wiekiem w Europie i na Wschodzie nie wiedzieliśmy, co to jest ziemniak. „[They are] Pochodzi z Peru. Jest też peruwiańskie chili. „Dopasowuje się do prawie wszystkiego, co gotujesz w Peru” — mówi Kayabasi.
To, co naprawdę wyróżnia kuchnię peruwiańską, to popisowe danie, Arroz Nikkei. Składa się z marynowanego okonia morskiego, zwęglonego nad otwartym ogniem spoczywającego na łóżku z pachnącego ryżu.
Skwierczący smak z Korei
Wraz z globalnym rozwojem muzyki i dramatów K-pop, popularność koreańskich grilli rozprzestrzeniła się również na arenie międzynarodowej. To prawdziwie interaktywne doznanie kulinarne — najlepiej smakuje z rodziną i przyjaciółmi.
Yee Hwa po raz pierwszy otworzyła swoje podwoje w Katarze w 1998 roku, lata przed koreańską falą kulturową. Dziś Seung Moon kontynuuje to, co rozpoczęli jego rodzice, otwierając dwie kolejne filie i szerząc miłość do koreańskiego grilla.
„Koreański grill jest inny w tym sensie, że wszyscy wokół stołu uczestniczą. Mięso jest krojone w cienkie plastry, dzięki czemu gotuje się łatwo i we własnym tempie” – wyjaśnia Moon.
„Niezależnie od tego, czy jesz to na obiad czy kolację, jako para lub w grupie, połączenie potraw, sosów, mięs i smaków sprawia, że koreański grill jest tak dynamiczny, jak sam kraj”.
Malezyjskie przysmaki
Mamo RosieJest to restauracja z bogatym menu kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, która obiecuje smak domowego jedzenia.
Urodzona w Malezji Mama Rosie po raz pierwszy przyjechała do Kataru wraz z rodziną w 1996 roku. Niedługo potem zaczęła przygotowywać posiłki dla swoich rodaków, którzy również wyemigrowali, ale bez rodzin, aby dać im posmak domu z dala od domu.
Dzięki wsparciu swojej społeczności rozszerzyła to, co zaczęło się jako biznes domowy, w restauracji, której jest teraz właścicielem.
Wołowina rendang, laksa i satay. Oto niektóre z narodowych potraw Malezji i najpopularniejsze w menu.
Polskie jedzenie w Doha?
Tak, dobrze to przeczytałeś. Niedaleko Mama Rosie’s znajduje się Restauracja Polka, pierwsza i jedyna polska restauracja w Katarze.
Magda Lux otworzyła polka Pod koniec 2022 roku, głównie dlatego, że tęskni za polskim jedzeniem. Ale chciała też podzielić się częścią swojej kultury z innymi, od jedzenia po dekoracje – i to jest naprawdę żywe.
„Wygląda jak małe muzeum. Prawie wszystko zrobiliśmy ręcznie i zbudowaliśmy wiele rzeczy z drewna” – mówi Lux.
Polskie jedzenie to nie tylko pierogi czy pierogi. Menu Polki obiecuje doznania kulinarne typowego weekendowego posiłku w Polsce.
„U nas to się mówi na gołąbki prasowane, ale w Polsce na golombky. To gołąbki zawijane z mięsem i ryżem. No i zapiekanka, [which] Coś jak pizza. to jest pyszne. „
„Dla mnie najważniejsze jest dzielenie się moją kulturą. Dzielenie się kulturą poprzez jedzenie to rzecz, która sprawia mi najwięcej radości.”
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”
More Stories
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex
Rozszerzanie współpracy poza obronność o gospodarkę i energetykę
GIP i KKR należą do firm chcących przejąć udziały w polskim oddziale Cellnex