Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Jakie potrawy irlandzcy kucharze przywożą do domu z wakacji?  – The Irish Times

Jakie potrawy irlandzcy kucharze przywożą do domu z wakacji? – The Irish Times

Jeśli, tak jak ja, spędzasz dużą część wakacji, przeglądając lokalne rynki i supermarkety w poszukiwaniu wyjątkowych lub trudnych do zdobycia przedmiotów, kibicuję ci. Zagraniczne supermarkety to magiczne cuda i nawet widok dużej czerwonej paczki chipsów ziemniaczanych Lays lub ciasteczek Chips Ahoy może przyprawić mnie o szybsze bicie serca.

W przeszłości byłem znany z tego, że rezygnowałem z sandałów, ręczników plażowych lub zawsze niepopularnych pozostałości po szamponie na rzecz sprowadzenia z Izraela ogromnej wanny tymianku; butelka lokalnego oleju z pestek dyni ze Słowenii; Flor de Sales i Luz Marcona z Majorki; oraz estragon lub musztarda czekoladowa z Francji.

Jasne, wiele z nich jest dziś powszechnie dostępnych w Irlandii, ale jest coś wyjątkowego w kupowaniu jedzenia do domu, że za każdym razem, gdy go używam, wracam do miejsca, w którym spędzam wakacje, nawet jeśli to tylko tymczasowe.

Oczywiście nie jestem sam. Tutaj pięciu irlandzkich szefów kuchni i przedsiębiorców dzieli się produktami, które przywożą do domu w swoich walizkach.

Jordana Baileya

Szef kuchni Jordan Bailey, wcześniej z Aimsir, a teraz z Bech-Bailey Consultancy and Events, uwielbia podróżować, a Włochy i Meksyk należą do jego ulubionych miejsc.

„Staram się co roku jeździć do innej części Włoch, aby odkryć jak najwięcej tego pięknego kraju. Uwielbiam jedzenie, wino i ludzi. Wszyscy wydają się tam pasjonatami, a ich miłość do gotowania z prostych składników jest zabawna do odkrycia.”

Poza Europą Peli jest częścią Meksyku. „Jedzenie tam jest niesamowite, a krajobrazy są niesamowite. Nurkowanie w jaskiniach stało się moją nową obsesją po tym, jak spróbowałem tego ostatniego razu, kiedy tam byłem – trochę przerażające, ale jakże magiczne.”

Jeśli chodzi o jedzenie, które pakuje do torby, niespodzianek jest kilka: parmezan, oliwa z oliwek, lambrusco, wędliny i trufle z Włoch, a na wyjazdach do Meksyku sosy – głównie ostre – są najseksowniejsze.

READ  Jak Maksymilian Osiński doszedł do piłkarskiej formy

„Stałem się wielkim fanem ostrego sosu, ale McCaina [Bech-Bailey, Jordan’s wife and business partner]I, co zaskakujące, jest weteranem. Rzuca to na wszystko, więc potrzebujemy kilku dobrych butelek ze sobą w domu. ”

Bailey sugeruje używanie ostrych sosów, aby dodać ciepła do czegokolwiek. „Używamy go głównie do sałatek, sosów do makaronów, a nawet mieszamy z masłem. Świetnie sprawdza się na mięsie i warzywach podczas grillowania.”

Andy Noonan

Mówiąc o grillowaniu, Andy Noonan, dyrektor Big Grill BBQ & Food Festival, jest również w pociągu z gorącymi sosami, zawsze przywożąc sos z domowej roboty z dowolnego miejsca.

Ulubione miejsca na wakacje to Hiszpania, Portugalia i Francja do odwiedzenia rodziny w regionie alpejskim.

Jedzenie, które tam się wyróżnia, to lokalne sery i salsa, a Noonan zawsze przynosi kilka słoików terriny do chrupania przez cały rok.

Inne produkty ze spiżarni, które trafiają do jego torby, to wysokiej jakości oliwa z oliwek, wino, wędliny i lokalny ser.

Tajlandia to kolejne wymarzone miejsce, a on ma zaplanowaną podróż powrotną na wycieczkę kulinarną w przyszłym roku.

„To jedno z tych miejsc, o których nie mogę zapomnieć” — mówi. Nigdy nie zapomnę tych smaków i aromatów. To cudowna kraina wyśmienitej kuchni dla każdego, kto chce ją odkryć”.

Mówi, że najlepszymi produktami spożywczymi, które można przywieźć z Tajlandii, są oleje chili, suszone zioła, suszone krewetki i wszelkiego rodzaju naczynia kuchenne (takie jak mini grille).

Luca Di Marzio

Jeśli chodzi o święta, Luca De Marzio z dublińskiej restauracji Rosa Madre w naturalny sposób ciągnie do swojego rodzinnego Rzymu, by zaopatrzyć się w odpowiedni zapas (kulka ryżu z sosem pomidorowym, typowa romska przekąska) i słynną romską pizzę bianca z mortadelą.

Innym marzycielskim lokalnym specjałem jest mozzarella di bufala, o której Di Marzio mówi: „Tajemnica nigdy nie jest przechowywana w lodówce. To psuje smak”.

READ  Muzyk elektroniczny Ambasador Polski występujący w Miners Foundry

Możliwości są nieograniczone, jeśli chodzi o artykuły spożywcze, które można przechowywać w torbie, ale De Marzio poleca dobre limoncello lub inny aromatyzowany likier.

„Uwielbiam wszystkie, zwłaszcza o smaku orzecha laskowego lub kawy. Uwielbiam też włoskiego tuńczyka z puszki, jest tak pyszny, że nazywa się Rio Mare.”

„Kolejną niesamowitą rzeczą jest suszone oregano. Sprzedają się najlepiej we Włoszech i przychodzi jak bukiet kwiatów. Schnie naturalnie na słońcu i niesamowicie pachnie. Używam go w wielu różnych daniach, zdecydowanie do sałatki pomidorowej, ale nawet do jajecznicy, jest pyszne”.

Zaleca też przywiezienie z Rzymu serów Pecorino Romano i Gencelli (boczek z policzka), z których regularnie robi w Dublinie sos amatriciana lub carbonara.

Moc Euniki

Dla Eunice Power, szefowej kuchni i właścicielki AndChips w Dungarvan, samokontrola jest wyzwaniem, jeśli chodzi o kupowanie składników podczas podróży, zwłaszcza gdy odwiedza się ulubione miejsca, takie jak Stambuł, Bejrut i Londyn.

„Interesuję się bliskowschodnią kuchnią, metodami gotowania i składnikami, a wycieczka do Londynu to zawsze świetny strzał w kierunku trendów kulinarnych”.

Zmiażdżone płatki chili z indyka, a także kryształy eukaliptusa to obowiązkowy element Twojej torby Bauer, którą uważa za idealną do zapobiegania przeziębieniom.

„Melasę z sumaka, tymianku i granatu poznałem w Libanie, a libańska woda różana jest magiczna i subtelna w swoim aromacie. Używam konserwowanej, inspirowanej Bliskim Wschodem cytryny w dressingu z oliwą z oliwek, miodem, pietruszką, majerankiem i miętą z puree ziemniaczanym, a jagnięcina jest absolutnie pyszna. Posyp ziemniaki odrobiną sera feta, aby uzyskać cudownie pikantny akcent. Noworoczna marchewka grillowana z odrobiną miodu i oliwy z oliwek, posypana sumą ac i tahini są transformujące” – mówi.

„Moim ulubionym jest kalafior, podzielony na różyczki, wrzucony do oliwy z oliwek i szczyptę soli, upieczony w 180, aż chrupiące różyczki tosty słodko-orzechowe, zwieńczony melasą z granatów i posypką tymianku”.

READ  Wiadomości z całego regionu Kantonu

Jakie są jej najważniejsze wskazówki dotyczące przechowywania lub używania tego aromatycznego przysmaku?

Sekretem ziół i przypraw jest kupowanie ich w małych ilościach i szybkie zużywanie. Przechowywać w hermetycznych pojemnikach w chłodnej, ciemnej szafce lub w przypadku tymianku najlepiej w lodówce. Zawsze przestrzegam przed używaniem melasy z granatów do gotowania, a zwłaszcza do pieczenia, ponieważ może kwaśnieć. Zwykle mieszam lub skropiam pod koniec gotowania. Mądrze używaj wody różanej – odrobina wystarczy”.

Siobhan bezprawia

Siobhán Lawless, właścicielka The Foods of Athenry, bierze udział w wakacjach w Gdańsku, w Polsce z „oszałamiającą architekturą rodem z bajki i restauracjami serwującymi najlepsze inspirujące tradycyjne dania kuchni polskiej. Scena kawiarniana też jest świetna. Możesz spędzić cały czas na jedzeniu”.

Po powrocie do domu Lawless zwykle znajduje w swojej torbie miejsce na butelkę polskiej wódki. Wielu ludzi myśli o wódce jako o rosyjskiej, ale Polska jest ostatecznym domem wódki. Podczas gdy rosyjska wódka jest tradycyjnie wytwarzana z pszenicy, polska wódka jest wytwarzana z żyta lub ziemniaków i ma wyraźnie słodki smak”.

Sugeruje również zabranie wałka do ciasta do domu. „Istnieje wspaniała historia rzeźbienia w drewnie, więc podnieś kilka fajnych szpilek do rzeźbienia, które wytłoczą wzór na zwiniętym arkuszu ciasta”. Innym ulubionym miejscem do odwiedzenia jest Niagara-on-the-Lake w Kanadzie.

„Nasza najstarsza córka wychodzi za mąż za mieszkańca Toronto tego lata, a jego rodzice mają dom w Niagara-on-the-Lake, około 20 kilometrów od wodospadu Niagara. Miasto jest prosto z filmu Hallmark, w środku kraju winiarskiego Ontario, z prawie 40 winiarniami, produkującymi wielokrotnie nagradzane wina i słynne wino lodowe, rodzaj wina deserowego produkowanego z winogron, które zostały zamrożone na winorośli.

„Jeśli masz w torbie miejsce na wyjazd z Kanady, pamiętaj, aby zabrać do domu trochę syropu klonowego i mrożonego wina. Tak jak mamy tu rzemieślników, podobnie jak my w Kanadzie. To jak płynne słońce. Połącz mrożone wino z pysznym deserem, zrób mrożone martini z winem, zrób mrożone lody z wina lub mrożoną miskę czekolady. Wreszcie, za każdym razem, gdy odwiedzam nowy kraj, moją misją jest znalezienie najlepszej książki kucharskiej, jaką mogę znaleźć dla lokalnej kuchni. ja.”