Jeśli, tak jak ja, spędzasz dużą część wakacji, przeglądając lokalne rynki i supermarkety w poszukiwaniu wyjątkowych lub trudnych do zdobycia przedmiotów, kibicuję ci. Zagraniczne supermarkety to magiczne cuda i nawet widok dużej czerwonej paczki chipsów ziemniaczanych Lays lub ciasteczek Chips Ahoy może przyprawić mnie o szybsze bicie serca.
W przeszłości byłem znany z tego, że rezygnowałem z sandałów, ręczników plażowych lub zawsze niepopularnych pozostałości po szamponie na rzecz sprowadzenia z Izraela ogromnej wanny tymianku; butelka lokalnego oleju z pestek dyni ze Słowenii; Flor de Sales i Luz Marcona z Majorki; oraz estragon lub musztarda czekoladowa z Francji.
Jasne, wiele z nich jest dziś powszechnie dostępnych w Irlandii, ale jest coś wyjątkowego w kupowaniu jedzenia do domu, że za każdym razem, gdy go używam, wracam do miejsca, w którym spędzam wakacje, nawet jeśli to tylko tymczasowe.
Oczywiście nie jestem sam. Tutaj pięciu irlandzkich szefów kuchni i przedsiębiorców dzieli się produktami, które przywożą do domu w swoich walizkach.
Jordana Baileya
Szef kuchni Jordan Bailey, wcześniej z Aimsir, a teraz z Bech-Bailey Consultancy and Events, uwielbia podróżować, a Włochy i Meksyk należą do jego ulubionych miejsc.
„Staram się co roku jeździć do innej części Włoch, aby odkryć jak najwięcej tego pięknego kraju. Uwielbiam jedzenie, wino i ludzi. Wszyscy wydają się tam pasjonatami, a ich miłość do gotowania z prostych składników jest zabawna do odkrycia.”
Poza Europą Peli jest częścią Meksyku. „Jedzenie tam jest niesamowite, a krajobrazy są niesamowite. Nurkowanie w jaskiniach stało się moją nową obsesją po tym, jak spróbowałem tego ostatniego razu, kiedy tam byłem – trochę przerażające, ale jakże magiczne.”
Jeśli chodzi o jedzenie, które pakuje do torby, niespodzianek jest kilka: parmezan, oliwa z oliwek, lambrusco, wędliny i trufle z Włoch, a na wyjazdach do Meksyku sosy – głównie ostre – są najseksowniejsze.
„Stałem się wielkim fanem ostrego sosu, ale McCaina [Bech-Bailey, Jordan’s wife and business partner]I, co zaskakujące, jest weteranem. Rzuca to na wszystko, więc potrzebujemy kilku dobrych butelek ze sobą w domu. ”
Bailey sugeruje używanie ostrych sosów, aby dodać ciepła do czegokolwiek. „Używamy go głównie do sałatek, sosów do makaronów, a nawet mieszamy z masłem. Świetnie sprawdza się na mięsie i warzywach podczas grillowania.”
Andy Noonan
Mówiąc o grillowaniu, Andy Noonan, dyrektor Big Grill BBQ & Food Festival, jest również w pociągu z gorącymi sosami, zawsze przywożąc sos z domowej roboty z dowolnego miejsca.
Ulubione miejsca na wakacje to Hiszpania, Portugalia i Francja do odwiedzenia rodziny w regionie alpejskim.
Jedzenie, które tam się wyróżnia, to lokalne sery i salsa, a Noonan zawsze przynosi kilka słoików terriny do chrupania przez cały rok.
Inne produkty ze spiżarni, które trafiają do jego torby, to wysokiej jakości oliwa z oliwek, wino, wędliny i lokalny ser.
Tajlandia to kolejne wymarzone miejsce, a on ma zaplanowaną podróż powrotną na wycieczkę kulinarną w przyszłym roku.
„To jedno z tych miejsc, o których nie mogę zapomnieć” — mówi. Nigdy nie zapomnę tych smaków i aromatów. To cudowna kraina wyśmienitej kuchni dla każdego, kto chce ją odkryć”.
Mówi, że najlepszymi produktami spożywczymi, które można przywieźć z Tajlandii, są oleje chili, suszone zioła, suszone krewetki i wszelkiego rodzaju naczynia kuchenne (takie jak mini grille).
Luca Di Marzio
Jeśli chodzi o święta, Luca De Marzio z dublińskiej restauracji Rosa Madre w naturalny sposób ciągnie do swojego rodzinnego Rzymu, by zaopatrzyć się w odpowiedni zapas (kulka ryżu z sosem pomidorowym, typowa romska przekąska) i słynną romską pizzę bianca z mortadelą.
Innym marzycielskim lokalnym specjałem jest mozzarella di bufala, o której Di Marzio mówi: „Tajemnica nigdy nie jest przechowywana w lodówce. To psuje smak”.
Możliwości są nieograniczone, jeśli chodzi o artykuły spożywcze, które można przechowywać w torbie, ale De Marzio poleca dobre limoncello lub inny aromatyzowany likier.
„Uwielbiam wszystkie, zwłaszcza o smaku orzecha laskowego lub kawy. Uwielbiam też włoskiego tuńczyka z puszki, jest tak pyszny, że nazywa się Rio Mare.”
„Kolejną niesamowitą rzeczą jest suszone oregano. Sprzedają się najlepiej we Włoszech i przychodzi jak bukiet kwiatów. Schnie naturalnie na słońcu i niesamowicie pachnie. Używam go w wielu różnych daniach, zdecydowanie do sałatki pomidorowej, ale nawet do jajecznicy, jest pyszne”.
Zaleca też przywiezienie z Rzymu serów Pecorino Romano i Gencelli (boczek z policzka), z których regularnie robi w Dublinie sos amatriciana lub carbonara.
Moc Euniki
Dla Eunice Power, szefowej kuchni i właścicielki AndChips w Dungarvan, samokontrola jest wyzwaniem, jeśli chodzi o kupowanie składników podczas podróży, zwłaszcza gdy odwiedza się ulubione miejsca, takie jak Stambuł, Bejrut i Londyn.
„Interesuję się bliskowschodnią kuchnią, metodami gotowania i składnikami, a wycieczka do Londynu to zawsze świetny strzał w kierunku trendów kulinarnych”.
Zmiażdżone płatki chili z indyka, a także kryształy eukaliptusa to obowiązkowy element Twojej torby Bauer, którą uważa za idealną do zapobiegania przeziębieniom.
„Melasę z sumaka, tymianku i granatu poznałem w Libanie, a libańska woda różana jest magiczna i subtelna w swoim aromacie. Używam konserwowanej, inspirowanej Bliskim Wschodem cytryny w dressingu z oliwą z oliwek, miodem, pietruszką, majerankiem i miętą z puree ziemniaczanym, a jagnięcina jest absolutnie pyszna. Posyp ziemniaki odrobiną sera feta, aby uzyskać cudownie pikantny akcent. Noworoczna marchewka grillowana z odrobiną miodu i oliwy z oliwek, posypana sumą ac i tahini są transformujące” – mówi.
„Moim ulubionym jest kalafior, podzielony na różyczki, wrzucony do oliwy z oliwek i szczyptę soli, upieczony w 180, aż chrupiące różyczki tosty słodko-orzechowe, zwieńczony melasą z granatów i posypką tymianku”.
Jakie są jej najważniejsze wskazówki dotyczące przechowywania lub używania tego aromatycznego przysmaku?
Sekretem ziół i przypraw jest kupowanie ich w małych ilościach i szybkie zużywanie. Przechowywać w hermetycznych pojemnikach w chłodnej, ciemnej szafce lub w przypadku tymianku najlepiej w lodówce. Zawsze przestrzegam przed używaniem melasy z granatów do gotowania, a zwłaszcza do pieczenia, ponieważ może kwaśnieć. Zwykle mieszam lub skropiam pod koniec gotowania. Mądrze używaj wody różanej – odrobina wystarczy”.
Siobhan bezprawia
Siobhán Lawless, właścicielka The Foods of Athenry, bierze udział w wakacjach w Gdańsku, w Polsce z „oszałamiającą architekturą rodem z bajki i restauracjami serwującymi najlepsze inspirujące tradycyjne dania kuchni polskiej. Scena kawiarniana też jest świetna. Możesz spędzić cały czas na jedzeniu”.
Po powrocie do domu Lawless zwykle znajduje w swojej torbie miejsce na butelkę polskiej wódki. Wielu ludzi myśli o wódce jako o rosyjskiej, ale Polska jest ostatecznym domem wódki. Podczas gdy rosyjska wódka jest tradycyjnie wytwarzana z pszenicy, polska wódka jest wytwarzana z żyta lub ziemniaków i ma wyraźnie słodki smak”.
Sugeruje również zabranie wałka do ciasta do domu. „Istnieje wspaniała historia rzeźbienia w drewnie, więc podnieś kilka fajnych szpilek do rzeźbienia, które wytłoczą wzór na zwiniętym arkuszu ciasta”. Innym ulubionym miejscem do odwiedzenia jest Niagara-on-the-Lake w Kanadzie.
„Nasza najstarsza córka wychodzi za mąż za mieszkańca Toronto tego lata, a jego rodzice mają dom w Niagara-on-the-Lake, około 20 kilometrów od wodospadu Niagara. Miasto jest prosto z filmu Hallmark, w środku kraju winiarskiego Ontario, z prawie 40 winiarniami, produkującymi wielokrotnie nagradzane wina i słynne wino lodowe, rodzaj wina deserowego produkowanego z winogron, które zostały zamrożone na winorośli.
„Jeśli masz w torbie miejsce na wyjazd z Kanady, pamiętaj, aby zabrać do domu trochę syropu klonowego i mrożonego wina. Tak jak mamy tu rzemieślników, podobnie jak my w Kanadzie. To jak płynne słońce. Połącz mrożone wino z pysznym deserem, zrób mrożone martini z winem, zrób mrożone lody z wina lub mrożoną miskę czekolady. Wreszcie, za każdym razem, gdy odwiedzam nowy kraj, moją misją jest znalezienie najlepszej książki kucharskiej, jaką mogę znaleźć dla lokalnej kuchni. ja.”
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Scenariusz filmu społecznościowego jest już prawie ukończony, a Dan Harmon ma plan
Wszystkie filmy, które pojawią się w tym roku, w tym nowy Chicken Run
Wszystkie filmy, które pojawią się w tym roku, w tym nowy Chicken Run