Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Jaka jest rola Organizacji Narodów Zjednoczonych i Unii Europejskiej w braku zainteresowania uchodźcami? Pytanie do organizacji pozarządowej zajmującej się żywnością na Ukrainie | Ukraina

Szef kuchni i organizacja humanitarna, która serwuje miliony posiłków Ukraińcom, oskarżył ONZ i Unię Europejską o brak przywództwa w odpowiedzi na kryzys uchodźczy, ostrzegając o „ogromnej sytuacji humanitarnej na progu Europy”.

Mówiąc ze Lwowa w UkrainaJose Andres, Amerykanin z Hiszpanii z dwiema gwiazdkami Michelin Szef kuchni, który prowadzi organizację non-profit Światowa Kuchnia Centralna (WCK) twierdziła, że ​​ONZ i Unia Europejska nie mają wystarczającej ilości „butów na ziemi”, aby zaopiekować się uchodźcami. Od początku rosyjskiej inwazji WCK wydało w regionie ponad 3 miliony posiłków.

„Musimy oczekiwać więcej od dużych organizacji. Jeśli nie, to moje pytanie brzmi, jaki jest ich cel? Dlaczego wydajemy na to miliony? „, powiedział. „Brakuje nam tego przywództwa”.

Chwaląc pracę polskiego rządu powiedział, że dbanie o podstawowe potrzeby uchodźców to „ogromne zadanie”, które wymaga większego wsparcia.

Według danych ONZ kryzys doprowadził do przesiedlenia ponad 10 milionów ludzi. Ukrainę opuściło co najmniej 3,7 mln osób, z czego 2,2 mln w Polsce, a około 6,5 mln zostało przesiedlonych na terenie kraju.

Firma WCK, która reaguje na klęski żywiołowe i kryzysy humanitarne na całym świecie, dotarła do przejścia granicznego Medica w Polsce w kilka godzin po inwazji i niemal natychmiast zaczęła karmić uchodźców uciekających z Ukrainy. Jej sieć ponad 200 pracowników i wolontariuszy dostarcza około 180 000 posiłków dziennie na terenie Ukrainy, Polski, Węgier, Mołdawii i Rumunii.

Komentarze Andresa pojawiły się jako przywódcy NATO i Grupy Siedmiu Zebrani w Brukseli W czwartek odbędzie się nadzwyczajne spotkania w sprawie kryzysu ukraińskiego.

Andres powiedział, że zamiast wygłaszać przemówienia i obserwować z dystansu pogarszającą się sytuację, przywódcy powinni wdrożyć systemy, które pomogą uchodźcom znaleźć bezpieczeństwo i lepiej chronić kobiety i dzieci przed zniknięciem.

Społeczność restauracyjna z całej Ukrainy zjednoczyła się, aby pomóc w dostarczaniu żywności – nawet w obliczu brutalnych rosyjskich bombardowań, okupacji i oblężenia. WCK współpracuje z ponad 150 restauracjami i szefami kuchni na Ukrainie serwującymi posiłki.

READ  2021 przegląd piłki nożnej za rok

Andres powiedział, że kucharze w Mariupolu byli w stanie polować na jelenie i robić gulasze, pomimo oblężenia, a wielu z nich gotuje w bunkrach. „Kucharze to bohaterowie. Gotują w bunkrach, gotują pod bombardowaniem i zbierają jedzenie w każdy możliwy sposób.” „To ten moment, w którym wszyscy robią, co mogą, ze wszystkim, co mogą”.

Carla Hoyos, szefowa kuchni prowadząca WCK Kitchen w pobliżu granicy w Prismell w Polsce, przyleciała tam z Miami na bilecie w jedną stronę cztery dni po rozpoczęciu inwazji, szukając na pokładzie ukraińskiego wygodnego jedzenia. W ciągu sześciu dni zbudowali kuchnię od podstaw w pustym magazynie, gdzie obecnie produkują od 10 000 do 12 000 posiłków dziennie, w tym rosół, rosół, kubki gorącej czekolady i rosół.

Mariupol, gdzie kucharze polowali na jelenie na gulasze i gotowali w kryjówkach. Zdjęcie: EyePress News / Rex / Shutterstock

„Wysyłamy wiadomość, kiedy serwujemy jedzenie. Wysyłamy wiadomość o godności i nadziei – że nie jesteś sam i jesteśmy tu dla ciebie. Chcemy mieć pewność, że otrzymają przyzwoity posiłek przygotowany z myślą i miłością” – powiedziała „To dla ciebie pocieszenie i dołożymy wszelkich starań, aby im to zapewnić.”

Kiedy budowali kuchnię, ekipa Hoyos, przytłoczona liczbą dzieci i matek, udała się na granicę, aby rozdawać gorące napoje. „Pamiętam tę panią, nosiła dużo bagażu, pchała wózek inwalidzki z matką” – powiedziała. „W 2022, dlaczego ludzie przez to przechodzą? Trudno zaakceptować, że tak się dzieje”.

We Lwowie, w siedzibie WCK na Ukrainie, gromadzą zapasy, które następnie mogą rozprowadzać w całym kraju, współpracując z ludźmi z całej Ukrainy, aby wymyślić, jak najlepiej wspierać kucharzy gotujących dla swoich społeczności.

Tim Kilquin, dyrektor pomocy humanitarnej i operacji specjalnych w WCK, powiedział: „Jest wiele restauracji i bistr, które nadal gotują, a wiele restauracji z kuchnią w piwnicy gotuje i robi wszystko, co w ich mocy, aby wspierać schroniska, sierocińce i szpitale”.

UNHCR powiedział, że mobilizacja na Ukrainie „okazała się wyzwaniem, ponieważ wielu naszych kolegów przesiedliło się z powodu wojny i pracowało pod ogromnymi ograniczeniami bezpieczeństwa”.

Rzecznik UNHCR powiedział: „Rządy, przy wsparciu lokalnych partnerów, kierują reakcją kryzysową na Ukrainie i w krajach sąsiednich. Naszym celem jest wspieranie i uzupełnianie tych wysiłków wszędzie tam, gdzie zostaną zidentyfikowane luki i gdzie nasza pomoc może mieć największy wpływ. ”

„Jesteśmy bardzo wdzięczni za wspaniałe wsparcie udzielane przez organizacje pozarządowe i lokalne podmioty, w tym WCK (z którym współpracujemy), uchodźcom uciekającym z Ukrainy” – dodał. Powołując się na unijny mechanizm ochrony ludności zapewniający pomoc oraz pakiet wsparcia w sytuacjach nadzwyczajnych o wartości 500 milionów euro (415 milionów funtów), rzecznik Komisji Europejskiej powiedział, że „zmobilizowała największą w historii pomoc UE ​​dla Ukrainy i działa na wszystkich frontach, aby wesprzeć kraj i swoich ludzi”. Ale powiedzieli, że dostęp pomocy humanitarnej utrudnił dotarcie pomocy do niektórych obszarów.