Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Food hub: Macron tworzy centrum doskonałości dla francuskiej żywności | Francja

Francuzi zawsze przygotowywali posiłek powyżej tego, co jedzą, nawet jeśli rytuał gotowania, który rozpoczyna się aperitifem, trwa co najmniej cztery dania z chlebem i winem, a kończy się trawieniem rzadko zdarza się codziennie.

Teraz, po przekonaniu Organizacji Narodów Zjednoczonych do dodania słynnej gastronomii tego kraju do „Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości”, Emmanuel Macron Powiedział, że tworzy „centrum doskonałości”, aby promować francuskie tradycje kulinarne.

Prezydent poinformował o tym podczas weekendowej wizyty w Lyonie; Powiedział, że chodzi o wyszkolenie przyszłych szefów kuchni, takich jak piłka nożna, rugby i sportowcy, aby mogli „osiągnąć doskonałość w najważniejszych zawodach… i zdobyć międzynarodowe tytuły dla Francji”.

Centrum jest pomysłem 43-letniego Guillaume’a Gomeza, wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni Pałacu Elizejskiego, który od 16 roku życia pracuje w prezydenckich kuchniach i który w lutym został mianowany „osobistym przedstawicielem Macrona w służbie francuskiej gastronomii”.

Macron zasugerował, aby centrum było zlokalizowane w Lyonie lub w jego okolicy, trzecim co do wielkości mieście we Francji, które ogłosiło się „gastronomiczną stolicą świata”, w którym znajduje się ponad 4000 restauracji, w tym 17 wyróżnionych gwiazdkami Michelin.

Będzie to „centrum treningowe premium dla całej branży kulinarnej”, powiedział tłumowi najlepszych szefów kuchni, mając na celu „szkolenie do głównych zawodów i przygotowanie was jako sportowców do wygrywania nagród w imieniu Francji”.

W związku z spornymi wyborami prezydenckimi, które odbędą się wiosną przyszłego roku, Macron ma już wiele na głowie. Ale skorzystał z okazji, aby podziękować uczestnikom za ich „nieugiętość” podczas kryzysu Covid-19, podczas którego restauracje były zamknięte na 12 miesięcy: trzy miesiące podczas zeszłorocznego ścisłego zamknięcia i między październikiem a czerwcem tego roku.

Branża hotelarska we Francji mocno odczuła globalny kryzys zdrowotny, który początkowo zmusił hotele, restauracje i inne placówki do zamknięcia, a następnie stanął w obliczu braku turystów ze Stanów Zjednoczonych i Azji.

READ  Chris Christie zmierzy się z Donaldem Trumpem w drugiej turze wyborów prezydenckich w USA

„Kontynuowaliście innowacje… nie traćcie ducha zwycięstwa” – powiedział im Macron, dodając, że jest przekonany, że turyści powrócą. Gastronomia to esencja sztuki bycia Francuzem.