Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Dostawy Hummusa kurczą się wraz z pogodą i wojną na Ukrainie | Przemysł spożywczy i napojów

Rolnicy ostrzegają przed globalnym niedoborem ciecierzycy, zagrażającym jej dostawom, co może mieć tragiczne konsekwencje dla krajów, w których rośliny strączkowe są głównym źródłem białka.

Podaż ciecierzycy może w tym roku spaść nawet o 20%, według globalnego konsorcjum impulsów, ponieważ trudne warunki pogodowe i wojna na Ukrainie wpłynęły na produkcję.

Sankcje po inwazji na Ukrainę wstrzymały dostawy z Rosji, która jest zazwyczaj największym eksporterem ciecierzycy, który odpowiada za około jedną czwartą światowego handlu, twierdzi Navneet Singh Chhabra, dyrektor Shree Sheela International, światowego dystrybutora i firmy brokerskiej ciecierzycy.

Tymczasem Ukraina z powodu wojny nie była w stanie wyhodować całej uprawy ciecierzycy, wyrzucając 50 000 ton zwykle przeznaczonych dla Europy.

Rosja eksportuje od 200 tys. do 250 tys. ton rocznie. Kiedy wybuchła wojna w lutym ubiegłego roku, zapasy zostały całkowicie zniszczone, powiedział Reuterowi Jeff Van Beveninge, dyrektor generalny Columbia Grain International, firmy zajmującej się handlem zbożem i dostawcą z siedzibą w Portland w stanie Oregon.

Kiedy wybuchła wojna rosyjsko-ukraińska, popyt kwitł. Zauważyliśmy duży popyt z Chin, a potem telefony od klientów z Pakistanu i Bangladeszu”.

Popyt przewyższa podaż, ponieważ nabywcy z Azji Południowej i Morza Śródziemnego próbują gromadzić malejące zapasy po wydaniu przez Turcję zakazu eksportu, podczas gdy dochody z Meksyku do Australii spadły w wyniku problemów pogodowych, w tym powodzi.

Według danych dostarczonych Guardianowi przez grupę badawczą Assosia, od stycznia ceny różnych produktów hummusowych w największych brytyjskich supermarketach wzrosły nawet o 100%. Jednak obraz jest mieszany, niektóre ceny pozostają niezmienione, a inne rosną o skromniejsze 6% lub 10%. W Stanach Zjednoczonych ciecierzyca jest teraz o 12% droższa niż w zeszłym roku i około 17% wyższa niż przed pandemią Covid-19, według danych NielsenIQ, które widział Reuters.

Ciecierzyca jest głównym źródłem białka w Indiach i na Bliskim Wschodzie, gdzie rodziny już teraz walczą o pokrycie rosnących kosztów importu żywności, takiej jak pszenica.

Subskrybuj codzienną pocztę Business Today lub śledź Guardian Business na Twitterze w BusinessDesk

Rolnicy ze Stanów Zjednoczonych – czwartego co do wielkości eksportera ciecierzycy na świecie – posadzili w tym roku o 5 akrów mniej, ponieważ zła pogoda utrudniała wiosenne sadzenie i priorytetowo traktowali bardziej lukratywne uprawy towarowe, takie jak pszenica i kukurydza. Według rządu USA zapasy w tym kraju spadły o ponad 10% w porównaniu z ubiegłym rokiem, ponieważ zapasy były już niskie po niszczycielskiej suszy z Północnej Dakoty do stanu Waszyngton, która wpłynęła na produkcję w 2021 roku.

Ole Howe, dyrektor ds. usług doradczych w Ikon Commodities, pośredniku rolniczym w Sydney, powiedział, że niektórzy australijscy rolnicy mogą wznowić sadzenie.

„Część obszaru uprawnego jest nadal pod wodą” – powiedział Hue, dodając, że Australia eksportuje głównie ciecierzycę na dwa najbardziej konsumujące rynki: Indie, Bangladesz i Pakistan.

READ  Wiadomości Trumpa: Republikanie wzywają do więzienia Clintona za „oskarżenia o szpiegostwo”