Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Danie: Polock Johnny’s, instytucja w Baltimore od lat czterdziestych XX wieku, otwiera swoją pierwszą restaurację od 10 lat

Danie: Polock Johnny’s, instytucja w Baltimore od lat czterdziestych XX wieku, otwiera swoją pierwszą restaurację od 10 lat

Lokale gastronomiczne w Baltimore pojawiają się i znikają, a czasami, jak Polock Johnny’s, nawet wracają z martwych.

John Kafka założył w pierwszej połowie XX wieku polski biznes wędliniarski zwany bruscheli. Według nekrologu jego syna Kafka w rzeczywistości nie był Polakiem, ale Amerykaninem czeskiego pochodzenia.

Lokalizacja: Penny Lane w The Block, centrum miasta ze striptizem i kinami dla dorosłych. Z czasem miejsce w mieście zasłynęło z „Unbergera” obładowanego tajemniczą okładką „The Works”. (Więcej o tym później.) Coroczny konkurs jedzenia kiełbasek National Geographic został uchwycony w 1975 roku. Do czasu zamknięcia pierwotnej lokalizacji w The Block w 1986 roku było 21 innych spin-offów do wyboru. Johnny Bullock był gwiazdą Baltimore.

Po podniesieniu pracy do bankructwo W latach 90. zamknęła swoją ostatnią restaurację w rejonie Baltimore w 2013 r. Firma, która nadal jest własnością jednego z potomków Kafki, sprzedawała swoją charakterystyczną kiełbasę i charakterystyczny sos w lokalnych sklepach spożywczych oraz w centrum dystrybucji hurtowej w Edgemere, ale stoiska i restauracje w większości zniknęły. .

Dopóki Johnny Ling nie zaręczył się niedawno. Przez całe życie pracownik hotelarstwa, Laing spotkał Warrena Dawsona, współwłaściciela Polock Johnny’s, w barze Muddy Beaver w Sparrows Point, gdzie Laing w tym czasie zgrzytał.

„Nadchodzi Warren w koszuli Johnny’ego Bullocka” – wspomina kelner. Ling, który opisał siebie jako „nostalgicznego fana Baltimore”, zapytał go, dlaczego firma upadła. Powiedział, że Dawson odpowiedział, że gusta ludzi zmieniły się na przestrzeni lat. Ale Ling zasiał ziarno. W ciągu półtora roku zgodził się, że pójdą na całość, dodając małą restaurację przed centrum dystrybucyjnym przy North Point Road.

„Johnny wpadł na ten pomysł i myślę, że to dobry pomysł” — powiedział Dawson, zauważając, że w przeszłości klienci przychodzili do centrum dystrybucji i zamawiali hot dogi na wynos. „Myślę, że rynek istnieje i będziemy nim zarządzać” – powiedział Dawson. Zyski spadły podczas pandemii, ponieważ koszty produkcji wzrosły, powiedział Dawson i ma nadzieję, że nowe przedsięwzięcie pomoże odwrócić sytuację.

READ  Bentonville Film Festival ogłasza daty 2023, nowa kategoria animacji

Firma ma zostać otwarta w sobotę imprezą z muzyką DJ-a i konkursem „Johnny Eating Contest”, takim jak National Geographic, który pojawił się w latach 70. Zwycięzca, jak odnotowała wówczas historia, zjadł 21 „burgerów” w ciągu godziny, ścigany przez czterech seltzerów. W ten weekend Ling powiedział: „Zwycięzca otrzyma pas zapaśniczy Johnny’ego Bullocka”.

„Kiedy ludzie wchodzą, to jak podróż w przeszłość” – powiedział Ling o restauracji, którą otworzy wraz ze swoim synem, Jamesem McKinneyem. Wystrój będzie zawierał przedmioty z dawnych restauracji, takie jak nieco przerażający, większy niż życie hot dog wylewający na siebie musztardę.

Główną atrakcją będzie charakterystyczna kiełbasa z dziełami, które według Linga będą sprzedawane za 5 dolarów.

Wygląda na to, że „działający” przepis gdzieś się zmienił. Artykuł z 1986 roku w Baltimore Sun opisał to jako „cebulę, paprykę i okazjonalnie kiszoną kapustę”. Kiedy spróbowałem tego z kiełbasą, którą Ling dał mi tydzień przed otwarciem restauracji, smakowało głównie keczupem i relishem. Sprzedawane również w pojemnikach 16-uncjowych. Lista składników obejmuje pomidory, ocet, syrop kukurydziany i ogórek, ale zdecydowanie nie ma kiszonej kapusty.

Subskrybuj alerty

Otrzymuj ważne powiadomienia
Informacja z flagi

„Salsa jest dobra na wszystko”, powiedział pracownik Steve Cretell, siedząc za ladą. „Niektóre kobiety używają tego w garnkach z krabami.”

Przeobrażeniu uległy również składniki kiełbasy. W latach 80., zgodnie z artykułem Sun, pies był cały wołowy. Teraz jest to mieszanka wieprzowiny i wołowiny.

„Jestem tu od około 10 lat. Jeśli ktoś się pojawił, był dumny” – powiedział Dawson. Imię nie ma być etniczną obelgą, ale raczej Polakiem.

A może pójdą z polski Jonatan. Tak firma Carroll & Son Fine Foods nazwała polską kiełbasę, którą właściciel Jon Carroll niedawno dodał do menu jako hołd dla długoletniej restauracji Baltimore.

Carroll, którego restauracja znajduje się w UNION Craft Brewing w Hampden, powiedział, że Jonathan „był naprawdę dobry” z klientami. „Jest na liście już od około trzech tygodni i będzie stałą pozycją”.

Eric Markey jadał hot dogi z Johnnym Pollockiem jako przekąskę w połowie zmiany, kiedy był policjantem w Baltimore. Po zamknięciu ostatniej restauracji pomyślał, że nie ma szczęścia. „Przez lata próbowałem go znaleźć” – powiedział. Wtedy siostrzeniec informuje go, że można je kupić w magazynie firmy. (W Ocean City jest budka z hot dogami o nazwie Polock Johnny’s, ale nie jest powiązana z firmą macierzystą, powiedział Ling. Crazy John’s, która działa na tym samym obskurnym odcinku Baltimore Street, który Polock Johnny nazywa domem od lat, sprzedaje polskie dziś hot dogi).

W miniony piątek Marky pojechał około 40 minut od swojego domu w Kingsville, żeby kupić hot dogi i keczup w Edgemere. Jego siostrzeniec zatrzymał się po kilku minutach. Obaj nie mogą się doczekać restauracji, w której będą mogli kupić je gotowane na zamówienie.

Ling ucieszyła się, słysząc, że Marky przeszedł długą drogę w badaniach nad kiełbasami. Ma nadzieję, że wywoła podobnie entuzjastyczną reakcję innych w regionie. Jest też trochę zdenerwowany. – Boję się śmierci, jeśli mam być z tobą szczery.