Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Czy to jest powód, aby codziennie jeść tosty?  Trzymamy się białek śniadaniowych z powodu „celu użytkowego”

Czy to jest powód, aby codziennie jeść tosty? Trzymamy się białek śniadaniowych z powodu „celu użytkowego”

Czy to jest powód, aby codziennie jeść tosty? Badanie mówi: Utknęliśmy w rutynie śniadaniowej z powodu „utylitarnego celu” posiłku, jakim jest szybkie jedzenie i unikanie przybierania na wadze

  • Badanie pokazuje, że ludzie częściej ponownie jedzą to samo śniadanie niż obiad lub kolację
  • Naukowcy twierdzą, że trzymamy się rutyny śniadaniowej, ponieważ ma „cel użytkowy”
  • Może to być szybkie jedzenie na początek dnia lub zdrowe odżywianie, aby schudnąć
  • Ale obiad i kolacja mają cele „zabawne”, co oznacza, że ​​ludzie szukają zabawy


Jeśli chodzi o planowanie posiłków, dokładamy wszelkich starań, aby obiady i kolacje były tak urozmaicone i ekscytujące, jak to tylko możliwe.

Badanie wykazało, że jeśli chodzi o śniadanie, ludzie chętnie jedzą te same płatki zbożowe lub tosty każdego dnia.

Naukowcy sugerują, że utknęliśmy w rutynie śniadaniowej, ponieważ ten posiłek ma „cel użytkowy”, taki jak szybkie jedzenie, rozpoczęcie dnia lub zdrowe odżywianie, aby zapobiec przybieraniu na wadze.

Ale obiad i kolacja mają bardziej „zabawowy” cel, co oznacza, że ​​ludzie szukają zabawy.

Dr Romain Cadario, który prowadził badanie z Rotterdam School of Management, powiedział:[It] Przyszedłem, ponieważ moi koledzy i ja rozmawialiśmy o tym, że zawsze jedliśmy to samo śniadanie, ale jak nie martwiliśmy się, że będzie nudne lub nudne.

„Ale nawet nie pomyślelibyśmy o zjedzeniu tej samej kolacji trzy lub cztery noce z rzędu”.

Czy to jest powód, aby codziennie jeść tosty?  Trzymamy się białek śniadaniowych z powodu „celu użytkowego”

Naukowcy sugerują, że utknęliśmy w rutynie śniadaniowej, ponieważ ten posiłek ma „cel użytkowy”, taki jak szybkie jedzenie, rozpoczęcie dnia lub zdrowe odżywianie, aby zapobiec przybieraniu na wadze.

Po raz pierwszy naukowcy przebadali 1275 osób w Stanach Zjednoczonych w wieku od 18 do 99 lat. Wolontariusze zapisywali, co jedli podczas każdego posiłku w ciągu tygodnia. Ich wybory pokazały, że ludzie częściej jedli to samo na śniadanie niż na obiad czy kolację, mimo że w weekendy bardziej urozmaicali swoje śniadania.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Appetite wykazało, że to samo zjawisko zaobserwowano u 2624 osób we Francji, pomimo ich zwykłego zainteresowania żywnością.

W oddzielnej ankiecie przeprowadzonej na 199 osobach stwierdzono, że rzadziej zgłaszają oni cel przyjemności podczas śniadania niż cieszą się innymi posiłkami i cieszą się nimi mniej. Wczorajsze śniadanie było zazwyczaj trzy razy w tygodniu.

Do badania zrekrutowano dodatkowe 181 osób ze Stanów Zjednoczonych i poproszono jedną trzecią z nich o zjedzenie śniadania następnego dnia, podczas gdy druga grupa została poinstruowana, aby „zwiększyć radość z przyjemnego śniadania”.

Ostatnia grupa została poproszona o „zwiększenie komfortu poprzez skuteczną grupę”.

Pięćdziesiąt osiem procent osób, którym polecono zjeść śniadanie, wybrało coś, czego nie jadły w ciągu ostatniego tygodnia.

Jednak tylko 31% wybrało inne śniadanie, gdy dążyli do odpowiedniego posiłku, a tylko 32% zrobiło to, gdy poproszono ich o zjedzenie samego śniadania.

Reklamy