Czas e-biznesu

Wszystkie najświeższe informacje o Polsce z Czasu e Biznesu.

Archeolog twierdzi, że łowcy-zbieracze zajmowali się głównie kolekcjonerami archeologii

Archeolog twierdzi, że łowcy-zbieracze zajmowali się głównie kolekcjonerami archeologii

Jak wynika z znalezisk archeologicznych, które podważają popularny pogląd, że nasi przodkowie żyli na diecie wysokobiałkowej, bogatej w mięso, pierwsi ludzie łowcy-zbieracze jedli głównie rośliny i warzywa.

Dowody pochodzące ze szczątków 24 osobników z dwóch miejsc pochówku w peruwiańskich Andach sprzed 9 000–6500 lat sugerują, że dzikie ziemniaki i inne warzywa korzeniowe mogły być dominującym źródłem pożywienia przed przejściem na rolniczy tryb życia.

„Konwencjonalna mądrość głosi, że wczesna gospodarka ludzka skupiała się na polowaniu – pomysł ten doprowadził do szeregu modnych produktów spożywczych wysokobiałkowych, takich jak dieta paleo” – powiedział dr Randy Haas, archeolog z Uniwersytetu Wyoming i starszy autor książki badania. papier. „Nasza analiza pokazuje, że dieta składa się w 80% z surowców roślinnych i w 20% z mięsa”.

Niektórzy sugerowali wcześniej, że przejście na gospodarkę rolną było spowodowane nadmiernym polowaniem, ale ostatnie ustalenia wskazują na możliwość bardziej stopniowego przejścia od żerowania do rolnictwa.

Badania skupiły się na szczątkach pobranych z miejsc pochówku Wilamaya Patjxa i Soro Micaia Patjxa, które znajdują się około mili dalej w Andach. Naukowcy przeanalizowali kości i porównali chemiczne formy węgla i azotu z formami występującymi w lokalnych roślinach i zwierzętach. Analiza wykazała, że ​​w diecie człowieka przeważają pokarmy roślinne, mięso odgrywa rolę drugorzędną.

„Żywność jest niezwykle ważna i kluczowa dla przetrwania, szczególnie w środowiskach położonych na dużych wysokościach, takich jak Andy” – powiedziała Jennifer Chen, doktorantka z antropologii w Penn State i pierwsza autorka artykułu opublikowanego w czasopiśmie PLOS One. „Wiele stanowisk archeologicznych dotyczących łowców-zbieraczy skupia się na myślistwie i diecie bogatej w mięso, ale odkryliśmy, że pierwsi łowcy-zbieracze w Andach jedli głównie pokarmy roślinne, takie jak dzikie bulwy”.

Naukowcy znaleźli również dowody spalonych szczątków roślin z tych miejsc i wyraźne ślady zużycia zębów na górnych siekaczach kilku osobników, co sugeruje, że najważniejszym źródłem pożywienia były bulwy i być może dzikie ziemniaki.

READ  Sekretarz Skarbu Donalda Trumpa wykluczył Ivankę z roli Banku Światowego | Ivanka Trump

Analiza wykazała również, że większe ssaki, takie jak jelenie czy lamy, stanowią większość mięsa w diecie, a nie mniejsze ssaki, takie jak ptaki czy ryby.

Haas powiedział, że w kręgach archeologicznych powszechnie panował pogląd, że pierwsi ludzie jedli głównie mięso. „Gdybyś porozmawiał ze mną przed tym badaniem, zgadłbyś, że mięso stanowi 80% diety” – powiedział. „Dość rozpowszechnione jest założenie, że mięso dominuje w diecie człowieka”.

Pogląd ten częściowo wynikał z danych archeologicznych, które skłaniają się ku dowodom jedzenia mięsa, ponieważ istnieje większe prawdopodobieństwo, że kamienne narzędzia i kości zamordowanych zwierząt zostaną zachowane niż szczątki roślin.

Według Haasa uprzedzenia archeologów wywodzących się głównie z kultur zachodnich, w których polowanie jest postrzegane jako męska forma zajęć, prawdopodobnie również odegrały rolę w utrwaleniu stereotypu „męskiego jaskiniowca” panującego we wczesnym społeczeństwie ludzkim, twierdzi Haas, który dodał, że podobne uprzedzenia mogły mieć odegrał rolę w utrwaleniu stereotypu macho-jaskiniowca, panującego we wczesnym społeczeństwie ludzkim. Barwne badania nad wczesną dietą człowieka w innych regionach świata.